Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Czy nie zahaczy o lustro?

Mieszany widok

Domyślnie Czy nie zahaczy o lustro?

Witam!
    Mam w swym posiadaniu dwa obiektywy stałoogniskowe systemu m42: Pancolara 50/1,8 i Zenitara 50/2 (nowsza wersja plastikowa, standardowo wkręcony był w Zenita 412LS). Czy jeśli zaopatrzę się w przejściówkę m42/EOS, obiektywy te będą bezpiecznie współpracować z korpusami analogowymi tj.: EOS 5, EOS 50, EOS 100, EOS 620, EOS 300, EOS 300V, EOS 3000N? Kilkakrotnie czytałem w różnych miejscach o tym, że niektóre modele obiektywów m42, przy wkręceniu w korpus EOSowski zahaczają przy wyzwalaniu migawki o podnoszące się lustro. Nie wiem tylko, czy dotyczy to wyłącznie cyfrówek, czy również analogów, a jeśli tych ostatnich, to jakich modeli? Wdzięczny będę za odpowiedzi, za które z góry dziękuję.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Zenitara nie używałem nigdy, ale co do Pancolara to możesz być spokojny - używaj bez obawy.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

No to jesli mate00sh napisal ze Pancolara mozna uzywac, to teraz wystarczy porownac jak gleboko jest tyl obiektywu od gwintu w tym Zenitarze w stosunku do Pancolara Moze akurat jest tak samo wysuniety i bedzie po problemie ?

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie A czemu by? .....

A dlaczego by miała zaczepić?? - przecież w przypadku przejściówki M42 / EOS - to ona właśnie determinuje głębokość osadzenia obiektywu. Niema obawy - nie zaczepi. Różne "wynalazki" zapinam przez tę przejściówkę ale nic mi nigdy nie zaczepiło.

Pancolar to poza tym baaaardzo ciekawy obiektyw. Mój ma przyjemny bokeh - no i ta jasność.

Pozdrawiam.

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez troll Zobacz posta
    A dlaczego by miała zaczepić?? - przecież w przypadku przejściówki M42 / EOS - to ona właśnie determinuje głębokość osadzenia obiektywu. Niema obawy - nie zaczepi. Różne "wynalazki" zapinam przez tę przejściówkę ale nic mi nigdy nie zaczepiło.

Pancolar to poza tym baaaardzo ciekawy obiektyw. Mój ma przyjemny bokeh - no i ta jasność.

Pozdrawiam.
    No to kolego mógłbyś się zdziwić przypinając na przykład Flektogona 2.8/20 albo Tessara 2.8/50
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    No to kolego mógłbyś się zdziwić przypinając na przykład Flektogona 2.8/20 albo Tessara 2.8/50
    Mam takiego Tessara - nic z niego nie wystaje poza przejściówkę nawet na milimetr.

Może są jakieś nędzne przejściówki, które źle osadzają obiektywy, ale z właściwie wykonaną nic się nie stanie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ale którego Tessara masz? Ja mam takiego z srebrno czarnymi pierścieniami ostrości i przysłon i musiałem spiłować tylny kołnierz, żeby nie blokował lustra w 50E.

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale którego Tessara masz? Ja mam takiego z srebrno czarnymi pierścieniami ostrości i przysłon i musiałem spiłować tylny kołnierz, żeby nie blokował lustra w 50E.
    - A jesteś pewien że był (jest) to obiektyw M42 ? - bo na przykład to samo do Exakty to tak - będzie wystawał. Inna odległość rysowania, ergo - inna odległość (mniejsza) do kliszy / matrycy.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czarny, ze srebrno-czarnym pierścieniem - chyba ten sam. Z tyłu rzeczywiście przy ostrzeniu się coś wysuwa, ale na tyle niewiele, że nie wyłazi poza przejściówkę.

Nie pamiętam, czy podpinałem ten obiektyw jeszcze do analogu...

Czy to blokowanie lustra było na tyle delikatne, że nie zostało ono uszkodzone?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zenitar 50/2 praktycznie nie wysuwa tylnej soczewki poza płaszczyznę "dupki" więc bez obaw można go wkręcić do analogowego EOS-a.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów