Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: "Dostrajanie AF (korekcja FF/BF) dla 20 obiektywów" Na czym to polega?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie "Dostrajanie AF (korekcja FF/BF) dla 20 obiektywów" Na czym to polega?

Witajcie,
    Czytając specyfikację eosa 50d przeczytałem info, iż ta lustrzanka posiada funkcję "Dostrajanie AF (korekcja FF/BF) dla 20 obiektywów"
    Czy ktoś z Was orientuje się na czym dokładnie to polega? Czy jeśli do eosa 50d dołączę np sigmę 18-50 f/2.8 lub inny obiektyw w którym występuje FF to aparat automatycznie odczyta dokładny profil obiektywu i pomoże w regulacji tej wady?
    Z góry dziękuje za pomoc.

Zablokowany

Domyślnie

każdy poszczególny obiektyw możesz zapisać w pamięci i aparat go pamięta ( masło maślane )

Cytat Zamieszczone przez dominikb Zobacz posta
    pomoże w regulacji tej wady?

nie. regulacje robisz sam. metodą prób i poszczególnych kroków. potam dajesz "zapamietaj" i jak wyżej
    Ostatnio edytowane przez kicha ; 29-11-2008 o 00:19

Coś już napisał

Domyślnie

Czyli nie trzeba już jechać do serwisu tak?

Domyślnie

Zależy jak bardzo obiektyw współpracuje lub nie z body .
    Niektóre idzie wyregulować a inne nie, chyba MMM pisał kiedyś ze blisko możesz ustawić i trafia w punkt ale jak już gdzieś dalej powyżej 10 , 20 m nie trafia tylko serwis pozostaje.

Jak masz jasność np 1,4 lub 1,8 jakoś idzie to wyregulować, ale powyżej 2,8 głębia już jest spora wiec taka regulacja zajmuje trochę czasu.
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Tak naprawdę regulacji można dokonać w bardzo niewielkim stopniu. Na moim przykłądzie i zestawie 1d mkIII i 50/1,4. Szkło miało jakąś odchyłkę a regulacja pozwalała na przesunoiecie ostrości przed lub za obiekt o jakieś 2-3 cm (przy odległosci od obiektu rzędu metra). Oczywiście im większa odległość tym większy stopień regulacji ale tam nie ma takiej precyzyjności regulacji.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Coś już napisał

Domyślnie

Do eosa 50d chce zakupić sigmę 18-50 f/2.8 EX DC ponieważ nie dysponują zbyt wygórowanymi środkami finansowymi. Mam nadzieję, że trafię na sprawny egzemplarz sigmy.. ale jak wiadomo różnie to bywa....

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Problem ze zmiennoogniskowymi obiektywami polega na tym, że jeśli mają już nieprecyzyjny AF, to często zdarza się, że jest to zjawisko zmienne w funkcji wybranej ogniskowej (np. możesz mieć BF na szerokim końcu, a na przeciwległym FF) i wtedy regulacja niewiele pomoże. Patent jest jednak mało wypróbowany (niewiele osób o tym pisze), więc ciężko jednoznacznie określić jego przydatność
    Pozdrawiam

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nol Zobacz posta
    Patent jest jednak mało wypróbowany (niewiele osób o tym pisze), więc ciężko jednoznacznie określić jego przydatność
    no skoro. to podniose statystyke :-D

+16 skompensowało ok 3 mm przestrzału na 1.4 przy 50 cm ostrzenia

zoomów nie regulowałem.

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

dziś w e-cyfrowe będę mojego t28-75 sprawdzał na 50d i coś postaram się napisać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    no skoro. to podniose statystyke :-D

+16 skompensowało ok 3 mm przestrzału na 1.4 przy 50 cm ostrzenia

zoomów nie regulowałem.
    Fju fju!

To jak w sumie to jest z tą regulacją? Już prawie zamieniłem 40D na 50D z obawy o ew kolejne "szklane" zakupy i ewentualne problemy BF/FF. Sądziłem ze różnica w cenie ten święty spokój mi jednak zagwarantuje. Zrozumiałem że kalibracja w body może ew. błędy zniwelować jeśli są one niewielkie, czy sie mylę?
    Camera Obscura

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów