Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: "Dostrajanie AF (korekcja FF/BF) dla 20 obiektywów" Na czym to polega?

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

dziś w e-cyfrowe będę mojego t28-75 sprawdzał na 50d i coś postaram się napisać

Dopiero zaczyna Awatar Corehoorn
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

dominikb: Tamrona sobie lepiej weź 17-50mm 2.8 niż dziadowską sigmę. Jak będziesz miał nawet FF/BF to i tak sobie nie skalibrujesz jej w puszce bo to jest obiektyw non-parafocal dopiero sigma 24-70 jest ale to również dziadostwo na które szkoda pieniędzy.
    portfolio: www.glogowski.net.pl | blog: www.glogowski.net.pl/blog

Pierwszy aparat kupił mi tatuś i był to EOS300 na resztę już zapracowałem sobie sam ...
    350D, 400D, 50D, 5DmkII + dużo szkiełek i połowę mniej lampek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    no skoro. to podniose statystyke :-D

+16 skompensowało ok 3 mm przestrzału na 1.4 przy 50 cm ostrzenia

zoomów nie regulowałem.
    Fju fju!

To jak w sumie to jest z tą regulacją? Już prawie zamieniłem 40D na 50D z obawy o ew kolejne "szklane" zakupy i ewentualne problemy BF/FF. Sądziłem ze różnica w cenie ten święty spokój mi jednak zagwarantuje. Zrozumiałem że kalibracja w body może ew. błędy zniwelować jeśli są one niewielkie, czy sie mylę?
    Camera Obscura

Dopiero zaczyna Awatar Corehoorn
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Ja właśnie podpiąłem jedną Sigmę 24-70 co ma FF i za cholerę nie szło tego wyregulować ciągłe w tym samym miejscu ostrzyło, a właściwie nie ostrzyło :P

Natomiast z Tamronem, Tokiną i Canonowskimi szkłami widać iż regulacja działa. +/- 15 cm w ta czy w tamtą stronę z odległości metra
    portfolio: www.glogowski.net.pl | blog: www.glogowski.net.pl/blog

Pierwszy aparat kupił mi tatuś i był to EOS300 na resztę już zapracowałem sobie sam ...
    350D, 400D, 50D, 5DmkII + dużo szkiełek i połowę mniej lampek

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcdenko Zobacz posta
    Fju fju!
    to znaczy że tak dużo czy tak mało ?

Zrozumiałem że kalibracja w body może ew. błędy zniwelować jeśli są one niewielkie, czy sie mylę?
    no mnie jokoś tak wypada że jak przelece całą skale to przy min odległości ( 45 cm ) daje to zaledwie + 2 lub - 2 cm

dotyczy to tylko 50/1.4 tylko na 1.4 bo na innych szkałach nic nie ruszałem. być moze z odległościa zakres rośnie

nie wiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Corehoorn Zobacz posta
    z Tamronem, Tokiną i Canonowskimi szkłami widać iż regulacja działa. +/- 15 cm w ta czy w tamtą stronę z odległości metra
    To powinno wystarczyć. W sklepie można wybrać "zgrubnie" dobrze ostrzącą sztukę a AF Micro adjustment załatwi dokładne ostrzenie. Jeśli tak, to bajka!
    Camera Obscura

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tiaaa.. Ale co z zoomami?
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Domyślnie

To ja się pytam co? Pytam się! )))))) A tak poważnie to jest to wkurzające, że taka loteria jest z tymi szkłami, a wysyłka na Żytnia też rzadko załatwia sprawę za pierwszym razem i może okazać się że sprzęt wraca jeszcze bardziej rozjechany. Skuteczna regulacja w body załatwiła by sprawę. Tylko czy rzeczywiście w 50D jest skuteczna?
    Camera Obscura

Uzależniony

Domyślnie

Witam
    Wg mnie mogli by zrobić coś takiego że podpinamy aparat do kompa włączamy programik i w programie na wykresie ustawiamy korekcje FF/BF do każdej ogniskowej. Było by to troszkę czasochłonne ale obiektyw był by idealnie wyregulowany.
    Ciekawe czy Canon takie coś wymyśli.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Witam
    Wg mnie mogli by zrobić coś takiego że podpinamy aparat do kompa włączamy programik i w programie na wykresie ustawiamy korekcje FF/BF do każdej ogniskowej. Było by to troszkę czasochłonne ale obiektyw był by idealnie wyregulowany.
    Ciekawe czy Canon takie coś wymyśli.
    Pozdrawiam
    Coś +- takiego wymyślił i ... zainstalował w serwisach, aby ludzie płacili za korekcje korpusów oraz szkieł.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    (...)Tylko czy rzeczywiście w 50D jest skuteczna?
    Do pewnego stopnia tak. Ale 100% pewności nie będziesz mieć. Raczej o tym zapomnij. W szczególności przy zoomach.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 01-12-2008 o 21:51 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów