Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Szkło powiększające

Bywalec

Domyślnie Szkło powiększające

witam, moje pytanie dotyczy robienia zdjęć przez dodatkowe szkło powiększające. testaowałem trochę takie cos na KITowym obiektywie z 350d + szkło powiekszające 3x. wszystko fajnie tylko ostrzyło mi dopiero jak sie zbliżyłem do obiektu na około 3 cm!!! Może ktos wie w jaki sposób robic sobie takie tanie macro? jakich szkieł uzywać i wogóle w jaki sposób można je monować.

Pozdrawiam

tomay
    Guest

Domyślnie

Ja uzywam konwertera Raynox DCR 250 (x2,3) obiektywami Sigma 70-300 i z kitem 18-55.
    Kit niestety jest za krotki i tak jak piszesz odleglosc ostrzenia to kilka cm. Sigma w zakresach 70-150 sprawdza sie bardzo dobrze, przy wiekszych juz baaardzo ciezko wyostrzyc.
    Propnuje ci zakup wlasnie raynoxa (199zł) + obiektyw na M42 o ogniskowych 100mm lub 135mm. (np Jupiter ok 100-150zł).
    Jak ci sie nie spieszy to pod koniec tygodnia wrzuce jakies sample z podobnego zestawu.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domini-Q
    witam, moje pytanie dotyczy robienia zdjęć przez dodatkowe szkło powiększające. testaowałem trochę takie cos na KITowym obiektywie z 350d + szkło powiekszające 3x. wszystko fajnie tylko ostrzyło mi dopiero jak sie zbliżyłem do obiektu na około 3 cm!!! Może ktos wie w jaki sposób robic sobie takie tanie macro? jakich szkieł uzywać i wogóle w jaki sposób można je monować.
    I ja ostatnio eksperymentowałem z powiększeniami. Robiłem 300D z KITem + lupa (chyba x2) trzymana ręcznie przed obiektywem . Ostrość łapie od około 20cm.
    Ostatnio edytowane przez bogunow ; 27-06-2005 o 10:41

Bywalec

Domyślnie

Wielkie dzieki za pomoc, bogunow - jestem pod wielkim wrażeniem, pozdrowienia

Bywalec Awatar PatriX
    Miasto
    Poland, Rawicz

Domyślnie

Bogunow Świetne foty naprawde Jestem pod wrażeniem .... GRATULACJE

Uprawnienia umieszczania postów