Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Gradient na czcionce

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie Gradient na czcionce

Może mnie ktoś poinstruować jak dodać gradient do czcionki. Tylko chodzi mi o czcionkę wygiętą w łuk. Jak dodaje w Blending Options "Gradient Overlay" gradient wygląda jak dla czcionki pisanej prosto. A mi chodzi żeby każda literka była równo "zgradientowana"

Narazie wychodzi mi tak

A druga sprawa to pytanie jak zmienić promień koła po którym jest zagięty napis ? Narazie jedynym sposobem jest zmiana czcionki na mniejszą, ale mi chodzi zeby taki napis o tej wielkosci był wygięty na kole nie o promieniu 20cm tylko np 10. Czyli jak przesunąć punkty do wewnątrz zaznaczone strzałkami?
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Domyślnie

Jakbyś jeszcze napisał, o jaki soft Ci chodzi, dodał do tego to, czy font ma być dalej edytowalny...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

soft "linear" a warstwę bym chciał potem edytować
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

nie znam tego programu, ale ja do tego typu manewrów uzywam InDesign'a, Corela lub Ilustratora. Ogólnie programów wektorowych.
    piszesz tekst, dobierasz czcionkę, nadajesz wypelnienie grandientowe - grupujesz. rysujesz np. elipsę, tekst zaznaczasz i klikasz "dopasuj tekst do ścieżki", strzałką klikasz na kontur elipsy i już, tekst jest na elipsie. układasz tekst na konturze wg. uznania, na dole, na górze itd, itp. usuwasz elipsę, tekst zostaje w kształcie jaki nadałeś z grandientem osadzonym. jeżeli tekst będziesz obracał lub coś podobnego to zmień na krzywe bo może się grandient "posypać".
    to tak na szybko, na przykładzie Corela, w innych softach jest podobnie.
    aha. gradnient zawsze przed wygięciem czcionki.
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Uprawnienia umieszczania postów