Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Canon S1 IS, da się polepszyć makro?

Domyślnie Canon S1 IS, da się polepszyć makro?

Witam.

NIedawno kupiłem swojego pierwszego cyfraka. Od poaczątku zafascynowała mnie makrofotografia. Niestety albo jeszcze nie umiem (miejmy nadzieję) albo za bardzo się nie da zrobić dobrego "zbliżenia" na jakimś robalu tym Canonem. Czy ewentualnie dokupienie jakiegoś filtra czy konwertera czy też czegokoliwek pomogłoby tej kwestii? I czy wogóle sie opłaca, bo niektóre ceny są zaje...te. Nie znam sie praktycznie, dlatego proszę o radę tutaj, na grupie dyskusyjnej mój wątek pozostał bez odpowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Coś już napisał Awatar Wisozup
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mr_Black
    Witam.

Niestety albo jeszcze nie umiem (miejmy nadzieję) albo za bardzo się nie da zrobić dobrego "zbliżenia" na jakimś robalu tym Canonem.
    Co przez to ruzumiesz...?co jest nie tak?tym aparatem jak juz ktos tu wspominal mozna bez problemów robic zdjecia od ok 10cm (osobiscie robilem z blizszych odleglosci). Oczywiscie gdy używasz zoom`u to musisz zwiekszyc odleglosc aparatu od foconego przedmiotu(poza tym jest ciezko zrobic "fajne" makro na zoomie). No a jezeli naprawde fascynujesz sie makro no to ten aparat w tej kwestii chyba nie wypada najlepiej.POZDRAWIAM

Coś już napisał
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Np. Tutaj ktos kombinuje w tym temacie: http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.ph...ighlight=macro

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Chodziło o skale odwzorowania jak rozumiem

Domyślnie

Cóż. Tak jak pisałem kompletnie się nie znam,na pewno mam za mało umiejętności. Aparat mam niecałe dwa tygodnie,także dopiero zaczynam. Być może troszkę mi cierpliwości brakuje, widziałem makro robione tym aparatem (na różnych stronach), tylko nie było tam napisane czy jakieś dodaki w robieniu tych fot pomagały. A że mi nie wychodzi więc myślałem, że coś trzeba dokupić. Może na razie gubie się w manualu, bo automatem wychodzą mi lepsze (z bliska czy z daleka). Przed zakupem wiedziałem, że nie ma trybu makro,ale kto wiedział, że tak mnie wciągnie. A aparatu nie zmienie przez najbliższy okres.

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Niestety tym aparatem zdjeć makro (mrówki, robaczki) nie porobisz, musisz zainwestowac w osprzet. Najlepiej do makro spisuje sie Raynox (na tej stronie co ci podałem jest test tego konwertera). Tryb makro w aparacie tak naprawde pozwala zrobic zdjecie z mniejszej odleglosci co nie zwieksza skali odwzorowania - powiększenia. Za makro przyjmuje się zdjęcia w skali przynajmniej 1:2 albo 1:1 (skala 1:1, czyli 1mm na matrycy = 1mm fotografowanego obiektu). Jeżeli chcesz fotografować robaczki pozostaje ci zakupić dodatkowy osprzęt.

Domyślnie

No to już mi się sporo rozjaśniło, ale mętlik jeszcze się utrzymuje w pewnym sensie. Jeśli chodzi o osprzęt, tulejka napewno będzie, natomiast co do Raynox'a cena nie zachęca, bo jeśli dobrze szukałem, to wyszła około 600 zł (a to dużo za dużo jak dla mnie). Czy znalazło by się coś tańszego? Ewentualnie jakiś link. Lub jakie było by niezbędne minimum, czyli tulejka + jakaś soczewka, do polepszenia lub ułatwienia pstrykania "robali" itp. Zdaję się na bardziej doświadczonych. A jeśli było taniej, skłaniałbym się do kombinowania z odwróconymi obiektywami.

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Jak masz możliwość to pożycz sobie od kogoś obiektyw i zobacz czy to rozwiązanie cię satysfakcjonuje. Ja używałem tej metody z Fuji S3000 i przyznam że dobra jest do małych obiektów, przy maksymalnej ogniskowej w aparacie. Ja robiłem z Heliosem od Zenita i byłem zadowolony. Raynox'a nie mialem i nie testowałem.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

a ja mam pytanie rowniez dotyczace makro ale troche inne. mam obiektyw 28-105 II USM i pisze na nim ze minimalna ogleglosc ostrzenia wynosi 50cm ... czyli makro w takim razie odpada na nim ?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów