Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Canon S1 IS, da się polepszyć makro?

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

O makro decyduje skala odwzorowania a nie odległość z jakiej obiektyw ostrzy
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

a gdzie pisze jaka jest ta skala odwzorowania? sory za glupie pytanko ...

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail
    a gdzie pisze jaka jest ta skala odwzorowania? sory za glupie pytanko ...
    Niestety nie wiem, na sieci nie znalazłem, ale znalazłem że obiektyw Canon 50 2.5 Macro ma powiększenie x0.5, natomiast Canon 28-105 3.5/4.5 USM ma powiększenie x0.19 przy 105mm. Jak to się przelicza na skale odwzorowania nie wiem, ale daje jakieś pojęcie

EDIT: Pewnie te 0.19 to jest 1:5, a 0.5 to jest 1:2 w przeliczeniu na skale odwzorowania.
    Ostatnio edytowane przez snow ; 27-06-2005 o 13:58

Awatar Agni
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mr_Black
    A jeśli było taniej, skłaniałbym się do kombinowania z odwróconymi obiektywami.
    wczoraj robiłam próby z odwróconym Heliosem (do S1 rzecz jasna) - którego wczesniej posiadałam - jedynym dodatkowym kosztem było dokupienie przejściówki (w tym przypadku 52mm/52mm) do odwrotnego mocowania. Efekt jak dla mnie super - nie maiałam za dużo czasu, a do tego wiatr był wczoraj i kwiatki za bardzo się bujały... tylko kilka ostrych fotek mi wyszło. W każdym razie macro z tego jest już porządne, a koszt dodatkowy 20zł przejściówka + cena obiektywu (nie wiem ile taki helios teraz pewnie do 100zl na allegro)

Domyślnie

Trochę dziś poszperałem w pracy mając chwilkę no i będę się skłaniał do tańszego rozwiązania (wiem dzięki nfo Agni), czyli kombinowania z obiektywami. Znalazłem parę rzeczy na allegro, popytam znajomego fotografa obok którego pracuję czy może nie miałby takowych obiektywów, jak nie, to i tak gdzieś coś zawsze znajdę. Wielkie dzięki za rady, bardzo się przydały. Będę stałym bywalcem i pilnym uczniem ;-) Wciąga mnie to,a to chyba dobrze.

A tak z innej beczki, mam na matrycy swojego caona dwa świecące (narazie tyle wypatrzyłem) piksele. Warto ubiegać się o gwarancję czy szkoda czasu?
    Pozdrawiam.

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mr_Black
    A tak z innej beczki, mam na matrycy swojego caona dwa świecące (narazie tyle wypatrzyłem) piksele. Warto ubiegać się o gwarancję czy szkoda czasu?
    Pozdrawiam.
    Zależy na jakim czasie i ile tego jest. Jak na zwykłych dziennych zdjęciach to napewno tak, jak na długich czasach to też mozesz próbować ale chyba tak to już jest. Zależy też ile ma ten aparat.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Zależy na jakim czasie i ile tego jest. Jak na zwykłych dziennych zdjęciach to napewno tak, jak na długich czasach to też mozesz próbować ale chyba tak to już jest. Zależy też ile ma ten aparat.

Na zwykłych, normalnych zdjęciach, w auto, bo nawet jeszcze nie próbowałem dłuższych czasów naświetlania. Aparat ma 2 tygodnie.

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

To ja bym reklamował.

Początki nałogu

Domyślnie

Współczuję....następca s1 czyli s2 ma macro od ..0cm ..trza było poczekać ;-)
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alien
    Współczuję....następca s1 czyli s2 ma macro od ..0cm ..trza było poczekać ;-)

Dzięki, ale nie żałuję. Za swojego dałem 1370 zł, S2 kosztowałby jakieś 2100 zł. Skoro S1 ostrzy od około 6 cm, to musiałbym dać ponad 100 zł za centymetr, kupując S2. Oczywiście wiem, że nie tylko macro ma lepsze, ale na moje potrzeby wystarcza mi mój. Jak na moją kieszeń i tak dużo dałem

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów