Tak też uczyniłem - czas pokaże jaki był efekt tego działania. A tak jako ciekawostkę podam, że po kilkunastu dniach użytkowania ( w sumie na samym początku) zauważyłem od strony wewnętrznej na założonym filtrze UV kilka przyczepionych do niego paproszków. Oczywiście grucha zrobiła swoje i jak na razie (ponad dwa miesiące użytkowania) takie coś mi się nie powtórzyło. Tylko skąd one się tam wzięły tzn nie pod przednią soczewką a pod filtrem - "fabryczne" brudy mi wydmuchałoCo do kurzenia - wystarczy (tak jak zaleca producent) nakręcić filtr i nie ma kurzenia.
Niestety dobre szkło swoje waży - wystarczy dobry pasek neoprenowy i ten ciężar jest praktycznie (w każdym razie dla mnie) niezauważalny. Jeśli ktoś się przesiadł z poczciwego starego kita a szybciej nie miał do czynienia z innymi większymi i cięższymi szkłami, to rzeczywiście rozmiar może się "rzucać" w oczy.Ja bym jeszcze zwrocil raz uwage na wage i rozmiar. Bo dla mnie ten obiektyw jest idealny wlasnie z wyjatkiem tych dwoch parametrow.
Hoya Pro 1 DigitalA jaki filtr UV moglibyście polecić do tego szkielka?
Obrazki jakie spod niego wychodzą utwierdzają tylko, że warto było na niego wydać tyle cashu.obiektyw warty każdej złotówki.
O tym "mankamencie" jest wiadomo wszem i wobec i dziwnym jest, że kupujący był tym faktem rozczarowany po zakupie obiektywu. Ja osobiście uważam to za duży plus - po prostu używam Speedlita i tylko wychodzi to zdjęciom na lepsze.jedynym jego mankamentem jest to, że pomiędzy ogniskową 17-28 zasłania lampę błyskową wbudowaną przez co nie mogłem doswietlać pod słońce - i dlatego sprzedałem.
Używałem intensywnie 17-85 przez okres ponad 4-ch lat i nic mi się w nim nie wyrobiło.ja dodam pytanie, czy ten obiektyw nie wyrabia sie jak 17-85?
Podejrzewam, że wysuwający się tubus jest nie tylko za krótki ale przede wszystkim za lekki i z tego powodu konstruktorzy nie przewidzieli tej blokady. Przy przenoszeniu sprzętu w dopasowanej torbie lub plecaku nie będzie takiego problemu - zbyt duży luuzik akurat tutaj nie jest wskazany.Jednej rzeczy mi jednak w nim brakuje - blokady zooma, bo potrafi się wysunąć w plecaku.
Mnie też. Powtórzę się za radmo: musi być już rzeczywiście ciemno, żeby nie dawało rady.2.8 i IS mile zaskakuje wieczorami
Bez dwóch zdań tak.Moim zdaniem najlepsze szkło zmiennoogniskowe do cropa jakie wyszło