:-DWitam

Mam ten obiektyw już chwilę. Kupiłem go używanego z kilkoma pyłkami w środku za przednią soczewką (5 sztuk), dziś ruszyłem szybciej pierścieniem i wleciało ich więcej, nie liczyłem ale było ich naście. Długo nie myśląc włączyłem film z youtube z instrukcją jak wyczyścić. 15 minut wyczyszczony i nakręcona UV-ka, może będzie lepiej i nie potrzebne będzie już czyszczenie. Zresztą raz na rok 15 minut roboty, nie tragedia. Kurz był skupiony po rozebraniu na ściankach wewnętrznych w zagłębieniu profilu. Normalnie kupa białego pyłku. Jak skręcałem to zauważyłem że pierścień na soczewce nie jest idealnie dopasowany i raczej przez te szczeliny zasysa kurz.

Sam obiektyw bardzo fajny, ciężki ale w końcu solidny i duży więc musi być odpowiednia waga, mnie nie przeszkadza.
Ostry w całym zakresie, szybki AF i dobra stabilizacja, nie mam porównania z innymi bo używałem do tej pory systemu Olympusa. W porównaniu z Zuiko 14-54 napewno szybszy ale to w końcu Ultrasonic. Na plus Zuiko większy zakres ogniskowej i uszczelnienie w cenie, ale braku Ultrasonica i stałego światła 2.8.

Polecam 17-55 na razie jest dobrze.