Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM

Przymierzam się do zakupu tego obiektywu. Jeśli ktoś miał z nim styczność to bardzo bym prosił o opinie.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ordynator Zobacz posta
    Przymierzam się do zakupu tego obiektywu. Jeśli ktoś miał z nim styczność to bardzo bym prosił o opinie.
    Sporo było już na ten temat na forum, chociażby tu:

http://canon-board.info/showthread.php?t=25035

(link pierwszy z brzegu).

Ja sam posiadałem to szkiełko przed przesiadką na 5d i co mogę o nim napisać? Generalnie niezły słoik (chociaż trochę drogi). Co do ostrości kolorów itd. to raczej nie można się do niczego przyczepić. Dla mnie średnia użyteczność miała stabilizacja - nie mówię, że nie jest to potrzebne ale do zdjęć które ja robiłem np. dzieci nic nie dawało bo co mi z tego, że mogłem z ręki utrzymać czas 1/10 czy nawet krótszy jak w tym czasie dzieciak zmieniał położenie 3 razy. Z innych wad to słynne kurzenie - pewnie zaraz Vitez napisze, że on ma obiektyw już dłuższy czas i że nie ma ani jednego pyłka. W moim egzemplarzu po około pół roku używania (w normalnych warunkach) nie na pustyni i raczej niezbyt intensywnie pyłki zostały zassane do środka. Inna sprawa, że nie miało to wpływu na jakość zdjęć. To chyba tyle z własnych uwag- czy warto kupić? Pewnie sporo zależy od konkretnego egzemplarza, ceny i do czego ten obiektyw ma służyć.
    Pozdrawiam,
    D.C.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Co do kurzenia - wystarczy (tak jak zaleca producent) nakręcić filtr i nie ma kurzenia.
    Obiektyw świetny, choć trochę drogi. Użytkuje go już od ponad roku i MZ jedyna wada to jego waga, ale mozna się przyzwyczaić.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał Awatar Hamtaro
    Miasto
    Szczecin|Poznań

Domyślnie

ja tez ostatnio zostalem wlasciciekem ww obiektywu.. gdyby jakosc wykonania bylaby taka jak w elkach to chyba do niczego nie moznabyloby sie przyczepic. jesli nie przeszkadza ci cena to brac i nie pytac.
    C40d+C17-55/2.8IS+C50/1.8+T80-200/2.8+S8/3.5...

www.vibrakiller.deviantart.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie a propos kurzu...czy problem dotyczy jedynie przedniej soczewki czy kurz lubi też się przedostawać pod pierścieniami?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Co do kurzenia - wystarczy (tak jak zaleca producent) nakręcić filtr i nie ma kurzenia.
    Witam,
    nie neguje tego co napisales, przyznam tez szczerzenie ze nie czytalem zalecen producenta odnosnie tego obiektywu. Ale tak sie zastanawiam czy kurz do srodka obiektywu zasysany jest przez przednia soczewke (a raczej jakies nieszczelnosci dookola niej - jesli takie sa) czy tez w momencie jak tubus sie wysuwa/wsuwa to zbiera wszystko to co znajduje sie na obiektywie i wpycha do srodka. Inaczej mowiac - zastanawiam sie czy faktycznie nakrecenie filtra zabezpieczy przed paprochami w srodku.
    Pozdro,
    D.C.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja już też dokładnie nie pamiętam (jak nie zapomne to poszukam w weekend instrukcji na strychu), ale jedyny kurz, jaki w ciągu roku zaobserwowałem na nim to ten na filtrze. W środku jest czysto, więc może coś w tym jest.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Rok używania - zero kurzu w środku (filtr założony zaraz po zakupie). A poza tym szkło pierwsza klasa: musi być już rzeczywiście ciemno, żeby nie dawało rady.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Głowno / Warszawa

Domyślnie

Ja bym jeszcze zwrocil raz uwage na wage i rozmiar. Bo dla mnie ten obiektyw jest idealny wlasnie z wyjatkiem tych dwoch parametrow.
    40D, C 10-22, C 17-55 IS, C 50/1.8 II, C 70-300 USM IS

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A jaki filtr UV moglibyście polecić do tego szkielka?

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów