Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 68

Wątek: Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM

Mieszany widok

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam !
    Sam niedawno stałem przed dylematem czy kupić ten obiektyw, przerażała mnie jego cena i obawy przed zasysaniem kurzu, kupiłem i nie żałuję, obiektyw warty każdej złotówki. Stabilizacja naprawdę się przydaje. Podpięty pod 40D nie wydaje się taki wielki, z puszkami xxxD może faktycznie wydawać się wielki.
    Co do filtra to używam marumi wpc, (kupiłem u forumowego kolegi Towers'a ma w dobrej cenie, obiektyw zresztą też od Towers'a).
    Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

ja równierz miałem ten obiektyw i bardzo go chwalilem. filtru nie musisz zakładać bo i tak nic nie daje w kwesti kurzu. jedynym jego mankamentem jest to, że pomiędzy ogniskową 17-28 zasłania lampę błyskową wbudowaną przez co nie mogłem doswietlać pod słońce - i dlatego sprzedałem. miałem wcześniej kilka eLek i powiem, że ten ma większą rozdzielczość.
    canon

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja uzywam go juz blisko dwa lata, zadnych problemow. Kazdemu z Canonem pod APS moge polecic.

Uzależniony

Domyślnie

ja dodam pytanie, czy ten obiektyw nie wyrabia sie jak 17-85? mam na mysli luzy i zbyt lekko dzialajacy zoom? Budowa tych sloikow jest chyba bardzo podobna.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Zbyt lekko chodzący zoom? 70-200 jak go kupiłem (nowy) to miał pierścień zooma dużo lżej chodzący. Po roku 17-55 chodzi tak jak w dniu zakupu. Jednej rzeczy mi jednak w nim brakuje - blokady zooma, bo potrafi się wysunąć w plecaku.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Mnie bardzo bolał fakt, że nie jest to L'ka i strach przed kurzem, wilgocią ciągnie sie po dzień dzisiejszy... ALE był na morzu, był obsypany (lekko co prawda) śniegiem, był na mrzawkach... i jest nadal cały i jak nowy Gdy go kupowałem, jednocześnie ze mną była dziewczyna z takowym obiektywem i 400D który wymieniała na 40D i marudziła że chwycił luz i sie sam wysówa gdy wisi na szyji. U mnie nie ma tego problemu jak do tej pory (prawie rok).
    Fakt że jest dedykowany do cropa to jego największa zaleta. Wystarczy pomyśleć... wymiary jak L-ki... ale pod znacznie mniejszą matrycę - gdzie cała średnica tego obiektywu jest wykorzystywana, a nie tylko sam środek!
    No i ogniskowe pasują (przynajmniej mi)

Ad. filtra... Hoya Pro1 Digital ?
    EOS 50D | EOS 40D oraz EOS 50E & Digital IXUS 300 gdzieś w szufladzie : )
    EF-S 10-22/3.5-4.5 | EF-S 17-55/2.8 IS | EF 70-200/2.8L | EF 100/2.8 Macro | EF 300/4L IS

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekb Zobacz posta
    Fakt że jest dedykowany do cropa to jego największa zaleta.
    Z tym by można polemizować - obiektyw kosztuje na tyle dużo, że raczej nie kupuje się go na 2 dni tylko na dłużej i przy ewentualnej przesiadce na FF okazuje się, że trzeba go sprzedać (ze stratą najczęściej).
    Pozdro,
    D.C.

Domyślnie

Niestety, ale kupować coś co wykorzystamy za pare lat (bo raczej myśląc o kupnie EF-S nie planuje sie przesiadki na FF w ciagu kilku miesięcy...) ?
    ...a gdy jednak minie rok, drugi...a nadal będziemy na cropie?
    Canon wypuszczając serie EF-S raczej nie planuje szybkiego wprowadzenia FF do niższych kategorii body, więc ze sprzedażą nie powinno byc tak wielkiego problemu, a szkło to jest rewelacyjne
    2.8 i IS mile zaskakuje wieczorami, jak również i kombinacja 17mm z IS potrafi dać ciekawy efekt, a kombinacja takowa jest dostępna tylko w tym szkle z tego co mi wiadomo
    EOS 50D | EOS 40D oraz EOS 50E & Digital IXUS 300 gdzieś w szufladzie : )
    EF-S 10-22/3.5-4.5 | EF-S 17-55/2.8 IS | EF 70-200/2.8L | EF 100/2.8 Macro | EF 300/4L IS

Uzależniony

Domyślnie

Bez sensu przejmować się paroma stówkami straty jeśli i tak chcemy wydać ładnych kilka - kilkanaście tysi na FF kiedyś tam. A że obiektyw dedykowany do danej matrycy jest lepszy to chyba oczywiste.

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

FF fajna rzecz, ale jak już zauważył szymekb: póki co Canon nie ma na FF standardowego zooma f=2.8 ze STABILIZACJĄ. Wiele osób kupując FF zostawia sobie specjalnie cropa tylko po to, żeby móc korzystać z 17-55 IS. Jeżeli ktoś robił zdjęcia np. w muzeach to wie o czym mówię.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów