Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: [PiotrZ] portret do oceny

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Faktycznie, często robie tak, że dobieram ostrość i później ustawiam kadr. Jednak na swoje usprawiedliwienie dodam, że przy szkle kitowym o wiele częściej zdarza się, że aparat ustawi dobrą ostrość na centralnym punkcie, niżeli na pobocznych punktach. Może to tylko moje spostrzeżenia, niemniej, niejednokrotnie już to sprawdzałem.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiotrZ Zobacz posta
    Faktycznie, często robie tak, że dobieram ostrość i później ustawiam kadr. Jednak na swoje usprawiedliwienie dodam, że przy szkle kitowym o wiele częściej zdarza się, że aparat ustawi dobrą ostrość na centralnym punkcie, niżeli na pobocznych punktach. Może to tylko moje spostrzeżenia, niemniej, niejednokrotnie już to sprawdzałem.
    Fakt, na gorszym szkle środkowe pole będzie bardziej skuteczne. Jeżeli masz tylko to co w stopce, to za dużo nie poszalejesz. Tak jak w landszaftach kit spisuje się przyzwoicie, to do portretu spraw sobie coś lepszego. Było już maaasę tego typu dyskusji, ale jeśli nie chcesz angażować za dużo gotówki to 50/1.8 będzie idealne.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bardzo ładna dziewczyna, oczy super.
    Jeśli mogę cos zasugerować - spróbuj pracę z pojedyńczym pkt AF.
    Oczywiście jeśli to nie był tylko błąd sprzetu a właśnie tak je chciałes wykonać.
    A te barwy, które czasem nas intrygują..... nie zawsze życie musi być B&W.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przepraszam... chyba trochę powieliłem już kolegów, którzy mieli podobne spostrzeżenia.
    ups...
    Ostatnio edytowane przez heretyk ; 07-12-2008 o 15:33 Powód: Automerged Doublepost
    C5DmkII+16-35L+70-200L(is)+S580EXII+NB100

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bez nadmiernej obróbki w PS'ie, z grubsza kontrast i jasność. Proszę o porady Z góry dziękuję za komentarze.

3.

4.

5.

6.

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

soczewki??
    Na świat spoglądam przez armatę...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kadry sympatyczne, tylko 6 jakoś mi nie leży. Poza tym to jakieś dziwne "schodki" w błyszczących miejscach, czyżby przez zmniejszanie?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dokładnie, niestety przy zmniejszeniu rozdzielczości pojawiły mi się owe "schodki", np na włosach. W normalnej rozdzielczości nie ma tego efektu. Dziękuje za komentarz

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czego używasz do zmniejszania zdjęć? Jeżeli program ma taką możliwość zmień rodzaj interpolacji używanej przy zmniejszaniu (np. na bicubic) i powinno być lepiej.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Program którego używam to BenVista PhotoZoom Pro 2.3; Dzięki za rade, jest tam taka opcja. Będę wiedział z czego korzystać na przyszłość
    Zapraszam innych do komentowania

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim zdanie zdecydowanie przeginasz z saturacją oczu. Owszem, w portrecie, to właśnie oczy są najważniejsze i powinny przykuwać uwagę. Ale nie powinny wypalać oczu obserwatora.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów