Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: Kto autorem zdjęcia?

Domyślnie

hmm - ciekawa dyskusja - znajomy miał taki fajny przypadek podczas fotografowania modelki (nie profesjonalnej) w plenerze, po całej sesji wrzucił zdjęcia na forum a ona jak to zobaczyła to zagrzmiała na niego, że to ona jest autorem zdjęc - bo to ona szła przez łąkę i to ona wybrała moment w którym ma podskoczyc, obrócic sie, uśmiechnąc i to ona jest autorem całej sceny bo biegła w wybranym przez siebie kierunku aranżując w ten sposób światło i kadr - a on tępy fotograf przyprowadził ja tylko na łąkę i kazał zachowywac sie frywolnie jak pszczółka po pierwszym wyjściu z ula - i kto tu jest autorem ??
    EOS 40D, 17-85 IS USM, SIGMA APO 70-300 M, 50 1,8, 580 EX II, Manfrotto 804RC2

ZEBRA FOTO TEAM

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kieza Zobacz posta
    hmm - ciekawa dyskusja - znajomy miał taki fajny przypadek podczas fotografowania modelki (nie profesjonalnej) w plenerze, po całej sesji wrzucił zdjęcia na forum a ona jak to zobaczyła to zagrzmiała na niego, że to ona jest autorem zdjęc - bo to ona szła przez łąkę i to ona wybrała moment w którym ma podskoczyc, obrócic sie, uśmiechnąc i to ona jest autorem całej sceny bo biegła w wybranym przez siebie kierunku aranżując w ten sposób światło i kadr - a on tępy fotograf przyprowadził ja tylko na łąkę i kazał zachowywac sie frywolnie jak pszczółka po pierwszym wyjściu z ula - i kto tu jest autorem ??
    to już jest raczej przesadna bezczelność
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Domyślnie

Faktycznie, trochę przesady. Jesli to fotograf ją na łąkę wywiózł, to nie jest w całości zaranżowane przez nią. Jakby role się pomieszały i nie wiedziała, jakieś właściwie ma ambicje. Nie wystarczyło jej bycie modelką i publikacja zdjęć za zgodą fotografa? Może przeczytała podobny wątek na jakimś forum i ją olśniło, że moze być autorką. Bo dla mnie to dziwne. Jak nawet jak mnie ktoś robi zdjęcia i wymyślę sobie sama, gdzie i jak się ustawić, to jednak ten co robił jest w tym momencie artystą-wykonawcą i tego nie kwestionuję, bo zdaję się na jego umiejętności i sposób patrzenia. A jeśli jak w pierwszym opisanym tutaj przypadku, ja wszystko ustawiam i nawet dokładnie mówię jak kadr ma wyglądać, komuś kto nawet jakiegoś estetycznego zmysłu nie ma, też bym się upierała, że zdjęcie moje.
    Czy wiesz jak się ta sprawa z modelką zakończyła? Czy ktoś komuś przyznał rację?
    "Deliver me from being perfect and complete"

http://innerlands.deviantart.com | www.ibudzynska.pl

50D | 400D | C 50 f/1.8 mkI | C 18-55 f/3.5-5.6 | C 70-300 IS USM f/4-5.6 | Spedlite 580ex | Helios 58 f/2 i różne pierdoły do makro

Domyślnie

generalnie pseudo modelka została wyśmiana i pogoniona ;]
    EOS 40D, 17-85 IS USM, SIGMA APO 70-300 M, 50 1,8, 580 EX II, Manfrotto 804RC2

ZEBRA FOTO TEAM

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów