Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Kto autorem zdjęcia?

Zablokowany

Domyślnie

z punktu widzenia litery prawa - Ty i tylko Ty

dlaczego ? bo to Ty masz RAW a nie "naciskacz"

a punktu widzenia morale - sama musisz rozstrzygnać

a kto jest autorem foty jak nasz samowyzwalacz ? canon ?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Oczywiście, że są tego typu sytuacje. Choćby różnego rodzaju nie wiem konkursy, publikacje, wystawy itp.
    Prosisz kogoś o zrobienie zdjęcia na konkurs? Hmmm.. no chyba, że faktycznie to konkurs na autoportret i faktycznie nie masz możliwości skorzystania ze statywu. Wydaje mi się to dosyć nieprawdopodobna sytuacja ale może mi się tylko wydaje. To ja już nie przeszkadzam.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Prosisz kogoś o zrobienie zdjęcia na konkurs? Hmmm.. no chyba, że faktycznie to konkurs na autoportret i faktycznie nie masz możliwości skorzystania ze statywu. Wydaje mi się to dosyć nieprawdopodobna sytuacja ale może mi się tylko wydaje. To ja już nie przeszkadzam.
    Po pierwsze nie, nie proszę kogoś oz robienie zdjęcia na konkurs. Po drugie dlaczego tak abrdzo utożsamiasz moje pytanie jako ewentualne wydarzenie w moim zyciu? Czy nie mogę sobie po prostu dywagować?

A nie pomyślałeś o sytuacji kiedy jakieś zdjęcie, zrobione X czasu przed dajmy na to tym konkursem, czy tez wystawą czy pokazem po prostu idealnie się wpasowało w jego tematykę? I co wtedy? To nie jest robienie zdjęcia stricte pod to wydarzenie przecież. Poza tym nie pytam o to, pytam o to kto jest autorem a nie co ja robię, zrobiłam itp.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dla ułatwienia (lub utrudnienia) popatrzmy na "listę płac" jakiegoś filmu: na pierwszym miejscu mamy reżysera, potem autora scenariusza, twórcę muzyki (tak dobrze nie pamiętam kolejności, bo w kinie byłem dwadzieścia osiem lat temu), potem napis zdjęciai nazwisko, a długo potem kamera/kamery...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Są czasem sytuacje, że robi się zdjęcia pod jedną banderą i na jakimś planie pracuje np. 2 fotografów. Wtedy podaje się dwa nazwiska bo nie sposób ustalić kto i kiedy nacisnął na spust a często też aparat wyzwalany jest przez radio, lub np. Są dwa albo trzy aparaty.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sprawa jest prosta w sytuacji komercyjnej: zdjęcie jest własnością producenta, czyli tego co zapłacił modelce, makijażystce, oświetleniowcowi, florystce, a czasem nawet i fotografowi. Możesz taką prace sprzedać, opublikować czy co tam zechcesz i nikomu nic do tego, bo każdy miał już zapłacone zgodnie z umową za swój wkład.
    Sprawa się komplikuje kiedy te relacje są inne. Wtedy powiiaś razem z "naciskaczem" uzgodnić kwestię autorstwa, jeśli to w ogóle dla kogokolwiek poza Tobą jest istotne...
    ... a na konkurs to bym był ostrożny z wysyłaniem prac, co do których własności mam wątpliwości. Po co to "upraszczać" takim niedomówieniem?
    C-F-K - forever

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

A ja podam inny przykład, dyktujesz maszynistce, asynstence książkę, bo np wolno piszesz, albo chcesz skupić się na tworzeniu a nie pisaniu. Ty wymyslasz każde słowo, treść dialogi itp a inna osoba przenosi to na słowo pisane. Kto jest autorem książki? :-)

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

To już nie nasze zmartwienie tylko liter atów

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Ale jest analogia, jeżeli chodzi o mnie to nie ma dylematów kto jest autorem, podobnie i w fotografii.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Czyżby zawsze autor zdjęcia był autorem pomysłu na to zdjęcie?

Popatrzcie na ślubniaki jak ktoś coś wymyśli to już wszyscy łoją na jedną modłę. Ktoś gdzieś przekrzywił linię horyzontu i gdzie nie popatrzysz to wszędzie krzywo.
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 25-11-2008 o 20:23

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów