Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 92

Wątek: 1Ds MKII czy 1D MKIII?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

powiem tak. Sam posiadam 350D. ostatnio bardzo czesto foce (czesciej niz swoim) na zmiane 1D MK III oraz 1DS MK III. Nawet czesciej Ds'em. Powiem tak menu - takie samo. Puszki takie same, jak trzymasz roznicy nie am. 1dyna to taka ze 1D MK III ma "srebrny napis 1D MK III a zlote ma 1Ds MK III". AF - dziala tak samo - niomylnie - wrecz idealnie (zawsze mam radoche po przesiadce z 350D. Foce z forumowym kolega. Ostatnio w pelnym deszu focilismy gfdzie tlumy gapiow nawet nie wyjmowaly malpek - tak padalo (no coz w krainie deszczeowcow sie mieszka).
    Powiem tak oostatnio kolega "wpycha" mi do reki 1Ds a sam foci 1D. Na poczatku mi to pasilo ale na dzien dzisiejszy raczej pasi mi chyba 1D. Nie mowie ze 1Ds jes zly - z otwartymi rekoma przyjme pod strzechy . tylko tak 1D szybszy - naprawse. czasmi jak sie chce cos ustrzelic w locie to 2 sekundows seia - 20 fotek - jest z czego wybrac. No i "waga" plikow. te z Ds's to "potwory" (aczkolwiek lapciak radzi sobie w parze z Lightroomem nadzwyczaj dobrze). Zdjecia z 1D lapciak poprostu mieli. Z mojego (nawet nie amatorskiego) punktu widzenia chyba wybralbym 1D.
    Powiem tak 1Ds to szczyt marzen ale 1D to relanie porzadana puszka (wiem czego mi brak tak wiec moje nastepne body to albo 5D MK II ~ 60% albo 1D~40% [tutaj albo MK II uzywka - za ok 700 funciakow monzna wyrwac - albo MK III). Wiem jakie sa roznice pomiedzy FF, APS-H, APS-C. Fakt ze FF to bajka. GO innaczej wyglada - wszystko "ladniejsze". Na szczescie 1D nic nie brakuje. Moim zdaniem zdjeica sa super (mowie jako czlowiek, ktory czesto i gesto oddaje fotki do labu).
    Jak chcesz zebym jeszcze cos wyskrobal - pisz

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bierhoff Zobacz posta
    Przede wszystkim śluby/wesela/plenery itp, ale poza pracą, także chcę czerpać z tego przyjemność, a fotografowanie lotnictwo taką mi sprawia.
    Pozostaje kwestia jaki masz teraz sprzęt. Bo ja bym wziął 1Ds do ślubów i dokupił jeszcze 40d do focenia lotniczego. Do tego będziesz miał zapasową puszkę na śluby. Niby 1dynki się nie psują, ale zapas trzeba zawsze mieć.
    Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dziękuję :-)

djcargo, aktualnie sprzętu nie mam - dosłownie rozsprzedałem wszystko co miałem i zastanawiam się nam wyborem systemu, body, obiektywów, lamp i wszystkich innych rzeczy.

Pytanie troszkę poza konkursem. 1DMKIII kupić można bez problemu, ale czy zakup nowego 1DsMKII jest jeszcze w ogóle wykonalny?

Coś już napisał Awatar s!wy
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

posiadam oba o które pytasz i do tego co wymieniłeś w pierwszym wątku bez wahania powiem Ci 1d mIII. AF, różnica w używalnym iso i prędkość to to co rozni te aparaty na plus dla 1D mIII. Co do plastyki roznica na cropie 1.3 i FF jest niewielka.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bierhoff Zobacz posta
    Z tego co szukałem i pytałem - takiego wątku tu nie było.
    Bo raczej każdy kto kupuje sprzęt z górnej półki wie czego potrzebuje.
    1d - szybkosc 1ds - plastyka
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s!wy Zobacz posta
    posiadam oba o które pytasz i do tego co wymieniłeś w pierwszym wątku bez wahania powiem Ci 1d mIII. AF, różnica w używalnym iso i prędkość to to co rozni te aparaty na plus dla 1D mIII. Co do plastyki roznica na cropie 1.3 i FF jest niewielka.
    Czy duża jest różnica w wysokim ISO miedzy 1ds2 a 1d3?
    Jak wygląda 3200 i 6400 w 1ds2?
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Coś już napisał Awatar s!wy
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

6400 nie wygląda bo takiej czułości 1Ds mII nie ma, a 3200 jest już softowe. Nigdy nie robiłem bezpośredniego porównania, ale na oko mogę stwierdzić ze w 1D mIII jest jakieś 2 działki lepiej, czyli 800 w 1Ds mniej więcej 3200 w 1D, dokładnie nie mogę tego stwierdzić bo gdy potrzebuje dużych czułości biorę 1D, a jak wiem ze mam dużo światła lub statyw to 1Ds, ogólnie to w 1Ds nie używam więcej niż iso400 (najczęściej 100-200).
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    Jak wygląda 3200 i 6400 w 1ds2?

Słabo, zwłaszcza 6400, bo takiego nie ma w tym korpusie.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Bo raczej każdy kto kupuje sprzęt z górnej półki wie czego potrzebuje.
    1d - szybkosc 1ds - plastyka
    no chyba jednak nie koniecznie...
    Cytat Zamieszczone przez s!wy Zobacz posta
    Co do plastyki roznica na cropie 1.3 i FF jest niewielka.
    s!wy, dziękuję :-)

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

miałem obydwa, niespecjalnie długo, bo 1ds2 kilka dni, 1d3 - tydzień. do ślubów zdecydowanie 1ds2. plastyka, detal. wyraźna różnica. iso - na pewno nie 2 działki. 3200 z 1ds2 jest absolutnie używalne, tym bardziej, że można z tych 16 mpix zrobić bardzo ładne 10. obydwa ma i równolegle uzywa oskarkowy. sądzę, że odpowie najkompetentniej jeśli pytasz w kontekście ślubów.

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów