A ja Ci powiem tak, jak masz kupić byle jaki złom to zostań przy kicie, zaoszczędzisz kase. Do 1000 zł to najlepsza stałka 50 1/8. Koszt to 300zł i bedziesz zadowolony. Jakość zdjęć niezła i masz jasne szkło. Jeśli chesz jakis zoom to dozbieraj jeszcze 200zł i kup Tamron 17-50 mm f/2.8. Jakość zdjęc niezła i na pewno bedziesz zadowolony, tyle ze kupując tamrona trzeba najlepiej sprawdzic go z własnym body pod względem FF i BF
Canon 50d, obiektyw 85 1/8
Ja używałem z 400d EF 28/2.8. Nie ma szału jasności, ani szybkiego AF, ale do street wbrew pozorom super szybki AF nie jest potrzebny, chyba, że do street racing. Poza tym w street raczej papierowej głębii ostrości nie używam, więc jaśniejszego mi nie trzeba. Jedyny problem to kiepskie warunki oświetleniowe, ale 1000 pln nie starczy na sigmę 30/1.4 ani na 28/1.8, więc albo proponowany już 35/2 jaśniejszy o jedną działkę, albo szerszy i tańszy 28/2,8.
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
Szybki AF, jasny ,dobry obiektyw za 1000zl chyba awykonalne.Możesz spróbować Sigme 17-70 ale wcześniej przetestuj sobie na swoim body bo są problemy z Sigmami.Ja osobiście byłem zadowolony z tego obiektywu.Koszt wokolicach Twojego przedziału warto sie zainteresować.
Pozdrawiam
CANON Laik
Przez pewien czas miałem 350D z 28 2.8. Zestaw bardzo sympatyczny, jakość zdjęć całkiem OK, na duży plus poręczność - taki zestaw da się wziąć ze sobą wszędzie. Przy 40d + 24 1.4 (lub 17-55) to już nie zawsze chce się to ze sobą zabierać - waga po prostu trochę za duża. Ergo: 400d/450d + 28 2.8 lub 35 2.0 to bardzo przyzwoite i poręczne kombinacje na ulicę.
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
flickr
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
A nie lepiej zakupić 50 mm czy to 1.4. czy to 1.8 to typowe mm pod analoga tak mi się wydaje i podstawowe szkło tyle ze 450 do crop. Ja bym się zastanawiał zawsze to ograniczenie zooma którego nie ma ale obiektywik za 300 zl można kupić 1.8 a i zacne szkło.
CANON Laik
Ja to bym chciał jasny odpowiednik 35mm na cropie, ale 24 1.4 to dla mnie teraz trochę za wysoka półka cenowa, dlatego 28mm. A 50mm 1.8 mam - do portretów miodzio, ale do streeta się za nic nie nadaje moim zdaniem.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Tanio, jasno i nada się do portretu (na cropie)EF 35/2
Niewiele drożej, jaśniej z lepszym AF ale mniej się nada do portretuEF 28/1.8 USM
Street to rzeczywiście wyścigi uliczne, AF nie musi być szybki jak błyskawica. Gdy bawiłem się w "ulicznictwo" to wystarczał mi EOS33 + 50/1.8 oraz Pentax MZ-7 + SMC F 28/2.8. Ten drugi zestaw charakteryzuje się prędkością ostrzenia niższą niż 300D z KIT-em ale nie stanowiło to dla mnie odczuwalnego problemu.
Kolega, który para się niemal wyłącznie streetem (beniutek na CB) dysponuje 400D, 3000n, 50/1.8, 35/2 i kitowymi zoomami i bardzo dobrze daje sobie rade.
http://need4street.blogspot.com/
http://plfoto.com/78041/autor.html
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
No na cropie średnio ale wielu fotografów używa go na co dzień i się bez niego nie rusza.Faktem że najwygodniejszym rozwiązaniem są obiektywy zoomowane niestety te lepsze cenowo troszkę wykraczają po za próg kolegi dlatego Sigma będzie okiej tak mi się wydaje![]()
CANON Laik