Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Drukowanie zdjęć Photoshop CS3 - problem

Mieszany widok

Domyślnie Drukowanie zdjęć Photoshop CS3 - problem

Pacjent:

RAW z 400D + PS3 + Pixma IP4200 (atramenty: czarny niepigmentowy firmy wox, reszta activejet, papier fotograficzny blyszczacy i taki tez wybrany w ustawieniach wydruku)

Problem:

Jak bym nie ustawial profili czy to drukarki czy to w PS3 za kazdym razem mam zdjęcie wydrukowane na niebiesko (fioletowo, jak tam kto woli )
    Jak to robie? Odpalam RAW'a w PS3, ustawiam tak jak mi sie podoba, wywoluje poprzez open image i konwertuje do sRGB:

Potem robie cropa, itp itd i w koncu drukuj... Ustawialem chyba juz wszystko i cholera mnie bierze, za kazdym razem jest masakra, nawet jakiesgos poradnika na necie szukalem i sie do niego zastosowalem ( http://www.cherub.pl/index.php?Itemi...tent&task=view ), ale wciaz lipa... Tak wygladaja ustawienie a drukuj z poziomu PS: probowalem zarowno konwertowac jak i nie konwertowac do sRGB:

Zmieniealem tez ten kolor handling na drukarkowy, bez zmiany kolorow, nic sie nie zmienia, wciąż niebiesko...

Ustawienie kolorów drukarki wygladaja tak, zmienialem rowniez na sRGB:

Drukowalem tez przez ACDSee, wciaz bez zmian

Efekty moich wydrukow wygladaja nastepujaco:

Jakies pomysly jak wydrukowac poprawnie zdjecie za pomoca tego nieszczesnego PS3?

mrblack
    Guest

Domyślnie

Na mój gust to zapchana głowica w drukarce (prawdopodobnie od czerwonego koloru). Spróbuj wydrukować coś czerwonego albo jakiś testowy obrazek to będziesz widział co i jak.

Domyślnie

Pierwsza rzezca jaka zrobilem po wlozeniu nowego czarnego atramentu, to wydrukowalem kilka stron testowych i skalibrowalem i przeczyscilem glowice, wszystki kolory sa...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez colinSTi Zobacz posta
    Jak to robie? Odpalam RAW'a w PS3, ustawiam tak jak mi sie podoba, wywoluje poprzez open image i konwertuje do sRGB:

A próbowałeś kliknąć na to niebiesko podświetlone na dole AdobeRGB 240dpi itp i zmienić na sRGB ?

Btw helikoptery robimy na 1/100 a nie 1/1000 , więc ja bym to zdjęcie w śmietniku nie w drukarce umieścił bo wygląda jakby wisiał i skońyczło mu się paliwo (brak ruchu wirników).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A próbowałeś kliknąć na to niebiesko podświetlone na dole AdobeRGB 240dpi itp i zmienić na sRGB ?

Btw helikoptery robimy na 1/100 a nie 1/1000 , więc ja bym to zdjęcie w śmietniku nie w drukarce umieścił bo wygląda jakby wisiał i skońyczło mu się paliwo (brak ruchu wirników).

Ale to by bylo to samo co to:

Widzisz cos bialego w lewym rogu? (na screenie z camera raw) To byl jeden z widzow, myslisz ze latwo utrzymac tak aparat (z nad glowy) bez IS'a przy 300mm aby nie poruszyc?

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    W oknie dialogowym "Print", w "Printer Profile" wybierasz profil odpowiadający kombinacji drukarki i papieru. Jeśli takowego profilu nie posiadasz - przełącz na "Printer Manages Colors" a potem w sterowniku drukarki poszukaj opcji "sRGB"
    Mniej wiecej cos takiego robilem, niebiesko. Ale jako tako sobie poradzilem. Ustawilem profil kolorow monitora, drukarki i w PS ma sRGB i teraz moze nie jest idealnie ale przynajmniej nie niebiesko

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widzisz cos bialego w lewym rogu? (na screenie z camera raw) To byl jeden z widzow, myslisz ze latwo utrzymac tak aparat (z nad glowy) bez IS'a przy 300mm aby nie poruszyc?
    Myślę że gdy mam do wyboru zrobić spiepszone zdjęcie albo go nie zrobić to wybieram nie zrobienie i na następny raz będę przygotowany tak by np nie robić zdjęć znad głowy. Na przykład zająć miejsce w pierwszej linii lub kupić monopod .
    Koniec offtopa .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Myślę że gdy mam do wyboru zrobić spiepszone zdjęcie albo go nie zrobić to wybieram nie zrobienie i na następny raz będę przygotowany tak by np nie robić zdjęć znad głowy. Na przykład zająć miejsce w pierwszej linii lub kupić monopod .
    Koniec offtopa .
    A ja mysle ze jak bylbym 1 raz na jakims porzadnym airshow to robilbym zdjecia a potem zastanawial sie nad tym czemu jest zle, nie kazdy to zawodowy fotograf z akredytacja, trzeba sie dostosowac do tego co sie zastalo a nie marudzic

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja mysle ze jak bylbym 1 raz na jakims porzadnym airshow to robilbym zdjecia a potem zastanawial sie nad tym czemu jest zle, nie kazdy to zawodowy fotograf z akredytacja, trzeba sie dostosowac do tego co sie zastalo a nie marudzic
    A ja myślę, że przed udaniem się na interesującą imprezę z zamiarem jej sfotografowania warto jest poszukać informacji jak to porządnie zrobić. O fotografowaniu na airshow już lata temu bardzo dobrze pisał muflon na ten przykład
    http://airfoto.photosite.pl/index.pl.html
    Pójście na żywioł, bez przemyślenia i przygotowania się do tematu, na zasadzie "pójdę, pstryknę parę tysięcy i może coś wyjdzie" skutkuje właśnie takimi niedorobionymi efektami.
    Naprawdę end of offtopic .

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

sRGB to syntetyczna przestrzeń barwna odpowiadająca uśrednionej charakterystyce monitorów CRT. Skąd szaleńczy pomysł, by wysyłać do drukarki wartości RGB w taki sposób, jakby to był monitor?

W oknie dialogowym "Print", w "Printer Profile" wybierasz profil odpowiadający kombinacji drukarki i papieru. Jeśli takowego profilu nie posiadasz - przełącz na "Printer Manages Colors" a potem w sterowniku drukarki poszukaj opcji "sRGB"
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 25-11-2008 o 01:17

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

a podobo taka super jakość wydruków
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Uprawnienia umieszczania postów