jak możesz to podrzuć jakiegoś sampla,bo jestem także zainteresowany popatrzeć jak się wyrabiają te obiektywy na cyfrze,mi beroflex 500/8 na analogu chodził bardzo ładnie.Należy tylko dodać że z cyfrą jest gorzej, przy mocno kontrastowych motywach pojawiają się bardzo duże aberracje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja za swojego Beroflexa 500/8 (Tamron adaptall z pierścieniem do M42) dałem w połowie 2007 roku 200 zł. Ceny tych szkiełek kształtują się od 150 do 450, zależy jak trafisz.
System mocowania Tamron Adaptal ogólnie stosowany i znany pod tą nazwą to nie to samo co T-mount ,także wypracowany przez Tamrona.Jedynie jak widziałem, obiektywy Tamrona sprzedawane są z mocowaniem typu adaptal.Beroflex jest z mocowaniem T-mount i pierścieniami do wielu aparatów.Opinie na temat Beroflexa czy innych klonów typu Danubia itd są rozbieżne ,być może jest to mała powtarzalność produkcji i są rozbieżności w jakości,być może oceniający obraz z tych obiektywów mają inny odnośnik do porównania,z takim 500/4 L raczej nie ma co porównywać ,chociaż ....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ciężko coś powiedzieć na temat tego lustra,są to nowe produkcje i nie miałem z tym nic wspólnego,bardziej w moich oczach budzą zaufanie stare konstrukcje.Lustro ma wady i zalety.Najlepsze lustrzaki to Mirotar Zeisa,500/8 Canona i Tokina 500/8 ,potem cała reszta .Tymi dobrymi robi się bardzo dobre zdjęcia.Ja nawet niedawno robiłem wspolnie z kolegami forumowymi test na 10D mojego lustrzaka canona z przejściówką EOS/FD.Wynik..... mocno zachęcający.
tutaj masz test lustrzanego Tamrona i 500/4,5 L ,po tym teście ceny lustrzanych Tamronów na ebayach urosły ze 300%:
http://www.bobatkins.com/photography...ls/mirror.html