Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon 10D - padł ?

Domyślnie Canon 10D - padł ?

Witam,

idealne zakończenie weekendu... :/ Mój 10D niby robi zdjęcie, ale... nic się nie naświetla, tzn. widac jedynie czerń. Raz na jakieś kilkanaście prób wyskakuje error 99.
    Sprawdzałem obiektyw na tym oraz na innym body - migawka normalnie się przymyka.
    Przy odłączonym obiektywie lustro się podnosi, migawka się otwiera
    Przetarłem styki.
    Wyłączałem/włączałem aparat, wyjmowałem baterię. Nic...

Macie może jakiś pomysł ?

Czy to koniec mojej dziesiąteczki ? (przecież jeżeli mam wymieniac migawkę, co będzie kosztowac koło 700 zł, to... )

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Masz migawkę w obiektywie?? Teeeż tak chcę...

Wydłub baterię, włącz wyłącz bez baterii, włóż, zobacz, czy to pomoże.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Masz migawkę w obiektywie?? Teeeż tak chcę...
    Oj no przecież przesłone, czepiasz się ;-) ... nerwy, to z nerwów.

Cytat Zamieszczone przez krzaczasty Zobacz posta
    Wydłub baterię, włącz wyłącz bez baterii, włóż, zobacz, czy to pomoże.
    Aj, robiłem, pisałem przecież...

Cytat Zamieszczone przez krzaczasty Zobacz posta
    Wyłączałem/włączałem aparat, wyjmowałem baterię. Nic...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Mówisz, że bez obiektywu działa ok? To może spróbuj z innym szkłem? Albo w tym szkle, które masz, wyłącz AF.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Domyślnie

co do wymiany to pisałęm doo foto-tronik czy jakos tak to wymiana migawki w 300D to koszt 450 pln
    a nie 700.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    może spróbuj z innym szkłem? Albo w tym szkle, które masz, wyłącz AF.
    Na manualnym ostrzeniu bez zmian, podpiąłem inny obiektyw - niestety też bez efektu, czyli to ewidentnie wina samego body...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ale bez obiektywu działa... IMHO problem ze stykami, nie wiem, czy jest sens serwisować 10-kę, tanio można teraz kupić używane 30-40D...
    www.t-jack.pl

Domyślnie

Też powątpiewam nad sensem i właśnie dlatego tak się podłamałem... Wartość używanej 10D to jakieś 600 zł...
    Z drugiej strony to dobry aparat, w zupełności wystarczał na moje potrzeby i nie myślałem wcale o upgrade...
    Gdybym kupił używaną np. trzydziesteczkę, to przecież też nikt mi nie zagwarantuje, że po tygodniu nie będę musiał wymieniać migawki.

Niby trochę ochłonąłem przez noc ale w takich sytuacjach miewam dosyć całej tej elektroniki, techniki cyfrowej i w ogóle... Pracując na analogu takich problemów nie mam. No, ale to temat na inny wątek.

W czwartek serwis na żytniej otwarty do 20, zaniosę, pokażę, a później napiszę co mi powiedzieli. Dzięki Szczur88 za zainteresowanie i pomoc .

Domyślnie

Ja bym jeszcze zrobił tak. Włączył bym podgląd na LCD i zobaczył czy coś widać. Jeśli widać to pewnie migawa coś nie działa, jeśli nie ma podglądu to matryca lub elektronika. Nie dopowiedziana jest też kwestia czy bez obiektywu nagrywa się jasne tło czy nadal pozostaje ciemność?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Preskaler Zobacz posta
    Ja bym jeszcze zrobił tak. Włączył bym podgląd na LCD i zobaczył czy coś widać.
    10D przecież nie ma live view :-) Dopiero 40-tce go dołożyli
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów