Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Ile zdjec dziennie w miastach Europy?

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Golibroda
    Myślę, że do problemu należy podejść inaczej.W dobie fotografii analogowej fotograf zastanawiał sie nad każdym zdjęciem, bo z każdym z nich wiązały sie koszty.Teraz w dobie fotografii cyfrowej pstrykanie dużej ilości fotek stało sie jakby "bezkarne". I stąd biorą się te "kosmiczne" liczby.

Inną sprawą jest ile z tych setek zdjęc znajdzie się w albumie (czy fizycznym czy komputerowym). Jeśli przesiew jest symboliczny to już zaczyna sie problem. Fotograf naprodukował serię gniotów. Jednak gdy z całego worka zostanie 10 a moze 1 % to zaczyna sie robić interesująco.
    Tu chodzi zupelnie o cos innego. Ja nie neguje robienia nawet 50 zdjec jednemu obiektowi bo po cos te cyfre sie kupilo. Bardziej chodzi mi o to ze robiac dziennie 300 czy 500 zdjec czlowiek nie mysli o niczym innym tylko o nastawach aparatu, kadrach, swietle, AF itp. Na dokladne zainteresowanie sie obiektem czy sluchaniem przewodnika (jesli to wycieczka) nie ma juz po prostu czasu.
    Upodabniamy sie tym samym do tych biednych Japonczykow ktorzy rejestruja wszystko a nie wiedza nic.
    Nie ukrywam mialem okres ze tak samo robilem zafascynowany mozliwosciami cyfry. Po paru dniach doszedlem do wniosku ze to zupelny bezsens. Setki bezimiennych zdjec jakos do mnie nie przemawia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Tu chodzi zupelnie o cos innego. Ja nie neguje robienia nawet 50 zdjec jednemu obiektowi bo po cos te cyfre sie kupilo. Bardziej chodzi mi o to ze robiac dziennie 300 czy 500 zdjec czlowiek nie mysli o niczym innym tylko o nastawach aparatu, kadrach, swietle, AF itp. Na dokladne zainteresowanie sie obiektem czy sluchaniem przewodnika (jesli to wycieczka) nie ma juz po prostu czasu.
    Upodabniamy sie tym samym do tych biednych Japonczykow ktorzy rejestruja wszystko a nie wiedza nic.
    Nie ukrywam mialem okres ze tak samo robilem zafascynowany mozliwosciami cyfry. Po paru dniach doszedlem do wniosku ze to zupelny bezsens. Setki bezimiennych zdjec jakos do mnie nie przemawia.

A jak robisz zdjecia w parku to wiesz wszystko dokladnie o kazdym drzewie? Jaki gatunek i ile ma lisci?
    Kazdy ma rozne zainteresowania i dla niektorych wazne jest wlasnie "kadrowanie i swiatlo", a nie wiedza o tym ile niewinnych i przypadkowaych osob jakas "slynna postac" zabila w lub obok danego budynku. Choc architektura jest mi bliska, fotografia i "kadrowanie i swiatlo" jest mi duzo blizsze. Wiec nie oceniaj innych przez pryzmat swojego nosa, tym bardziej, ze twoja uwaga o Japonczykach praktycznie przekreslila jakakolwiek twoja wiarygodnosc.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Może z Japończykami nie jest tak źle jak się wydaje. Spotkałem się z tezą, że dzięki tym setkom tysięcy Japończyków podróżujących po świecie i fotografujących praktycznie wszystko, Japonia dysponuje świetnym białym wywiadem.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    A jak robisz zdjecia w parku to wiesz wszystko dokladnie o kazdym drzewie? Jaki gatunek i ile ma lisci?
    Kazdy ma rozne zainteresowania i dla niektorych wazne jest wlasnie "kadrowanie i swiatlo", a nie wiedza o tym ile niewinnych i przypadkowaych osob jakas "slynna postac" zabila w lub obok danego budynku. Choc architektura jest mi bliska, fotografia i "kadrowanie i swiatlo" jest mi duzo blizsze. Wiec nie oceniaj innych przez pryzmat swojego nosa, tym bardziej, ze twoja uwaga o Japonczykach praktycznie przekreslila jakakolwiek twoja wiarygodnosc.
    Chyba sie za bardzo przejales

Po pierwsze temat jest o miastach europy wiec zalozylem ze celem bedzie architektura miejska a nie drzewa. Ale jesli juz przy drzewach jestesmy, czy ptakach, czy tez robakach to nie wiem czy zauwazyles ale najlepsze foty tym obiektom robia osoby ktore swietnie poruszaja sie w temacie.

I na tym tez opiera sie moje dalsze wnioskowanie. Uwazam ze dobre poznanie obiektu, ktory sie fotografuje pozwala zrobic lepsza fotke niz zerowa o nim wiedza.

Nie wiem tez co Ci zrobilem w tym badz poprzednim zyciu ze tak mnie atakujesz ale zauwaz ze napisalem

"Nie chce tu wywolywac burzy ale ciekawi mnie wlasnie ilu z Was tak naprawde oprocz robienia kupy zdjec ma czas na zastanawianie sie nad wspomnianymi faktami ?"

Oznacza to ni mniej ni wiecej ze interesuja mnie wlasnie powody dla ktorych ludzie robia 800 zdjec w miescie nie wiedzac co jest ich podmiotem. I nie oceniam przez pryzmat "wlasnego nosa" tylko pytam. Nikomu nie nakazuje postepowac jak ja, nikomu nie mowie to jest dobre a tamto zle tylko zwyczajnie chcialem pociagnac dyskusje troche w innym interesujacym mnie kierunku ... to chyba nie grzech ?

Co do Japonczykow to szanuje ich za wiele rzeczy. Naogladalem sie jednak wiele wycieczek chociazby w Pradze w ktorej troche mieszkalem i we wszystkich z nich powtarzal sie ten sam motyw ... rejestracja. Nikt nie sluchal co mowia przewodnicy tylko wszyscy biegali i fotorafowali badz krecili cokolwiek sie nawinelo. Kiedys kolega zaczal opowiadac parze milych Japonczykow w Wicie, co tak naprawde fotografuja to nie byli totalnie zaskoczeni faktem, ze omawiane zabytki maja tak dluga historie i tyle znacza. Zachowanie to nie jest zreszta tylko moim wymyslem ale potwierdzaja to obserwacje wielu ludzi (chociazby z tego forum) wiec nie wiem czemu Cie to tak wzburzylo. Fakt jest faktem ze nie powinienem generalizowac i napewno nie wszyscy maja takie podejscie.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    Może z Japończykami nie jest tak źle jak się wydaje. Spotkałem się z tezą, że dzięki tym setkom tysięcy Japończyków podróżujących po świecie i fotografujących praktycznie wszystko, Japonia dysponuje świetnym białym wywiadem.
    Co racja to racja. Jak juz pisalem wyzej wycofuje sie z takiej generalizacji. Po pierwsze nie bylo to chyba do konca przemyslane a po drugie z tego powodu dyskusja zmierza na zupelnie niezwiazany z tematem tor.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ja z reguly lubie wiedziec co fotografuje (szczegolnie przy architekturze) stad mam tendencje do pracowitego podpisywania kazdej fotki. Oczywiscie nie zaglebiam sie szczegolowo w historie kazdego budynku ale przynajmniej po latach nadal bede wiedzial gdzie to cos bylo i co to jest.

Bywalec Awatar Golibroda
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To jest dla Ciebie inne rozwiązanie. Pojemna karta + databank+ cykanie w RAW wszystkiego co sie spodoba aby nie pozbawić się przyjemności słuchania przewodnika i ogladactwa............a dopiero w domu wnikliwa selekcja i kręcenie parametrami obrazu.

Bo to prawda, jak latasz z aparatem czy kamerą i do tego starasz się mysleć to umyka to po co pojechałeś. Zwiedzasz świat na żywo ale przez wizjer aparatu czy kamery. A potem stwierdzasz, że ujęcia i tak nie wyszły a na żywo widziałeś tylko menu w aparacie
    Pozdrowienia
    Piotr

Canon Team

Domyślnie

I na tym tez opiera sie moje dalsze wnioskowanie. Uwazam ze dobre poznanie obiektu, ktory sie fotografuje pozwala zrobic lepsza fotke niz zerowa o nim wiedza.
    W 100% sie zgodze, tak samo jest przy portecie i ludziach, ktorym latwiej jest zrobic dobre zdjecie jesli sie ich pozna, ich obyczaje i nawyki.
    Choc z drugiej strony nie mozna przesadzac i poznawac kazda cegle w starym budynku

Co do ilosci zdjec... w zeszlym roku prawie 3 tygodnie w Cro i 550 fotek, ale nie bylo jeszcze dslr'a
    Mam nagrywarke CF -> CD-R - bardzo fajna rzecz i imho duzo bezpieczniejsza niz imagetanki, nagrasz 2 plyty dobre i nie ma bata
    Choc minus, ze tylko 700Mb, wiec sie musze do 512 mb ceefów ograniczac

Analogiem jeszcze zrobilem ponad 200 i te z analoga byly duzo ciekawsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Golibroda
    Bo to prawda, jak latasz z aparatem czy kamerą i do tego starasz się mysleć to umyka to po co pojechałeś. Zwiedzasz świat na żywo ale przez wizjer aparatu czy kamery. A potem stwierdzasz, że ujęcia i tak nie wyszły a na żywo widziałeś tylko menu w aparacie
    Nie wiem, mi tam takie latanie z aparatem sprawia przyjemnosc, zreszta inaczej bym sie nudzil

Bywalec Awatar Golibroda
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SpydeRR
    Nie wiem, mi tam takie latanie z aparatem sprawia przyjemnosc, zreszta inaczej bym sie nudzil
    To Ty może archiwistą w IPN chcesz zostać ?
    A tak na poważnie po to się bierze aparat aby uwiecznić chwilę a do tego jak ktoś się interesuje foto to latanie ze szkiełkami to sama przyjemność.
    Jednak wiem po sobie, wspomnienia z oglądactwa na żywo są odwrotnie proporcjonalne do ilosci zrobionych ujeć
    Ostatnio edytowane przez Golibroda ; 29-06-2005 o 09:40
    Pozdrowienia
    Piotr

Canon Team

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów