Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Zdjęcia w tropikach

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    no to świetnie
    w takim razie pewnie też wiesz, że czym bliżej równika, tym bardziej ostre światło (więc nie ma sensu robić zdjęć w południe)
    No właśnie o to mi chodzi -- czy jest jakiś super-hiper-magiczny sposób na takie coś, czy będzie jak będzie niezależnie co zrobię ;-)

A co do zdjęć... "Plenerowo" w południe się nie ustawię, ale takie "pstrykania wycieczkowe" na bank się zdażą. I jest kwestia tego, jak najmniej je spieprzyć -- albo jak najwięcej z nich wyciągnąć...

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    o kącie już mówiłem, a światło będzie zupełnie inne tam, tylko nie bardzo widzę sens próbować poprawiać Naturę

ps. po powrocie musisz koniecznie pochwalić sięzdjęciami
    Poprawiać natury nie zamierzam, jednakże w tych samych warunkach mozna zrobić zdjęcia lepsze i gorsze.

A co do chwalenia się... Mam nadzieję że będzie czym :>
    Jadę tam z tak nikłym doświadczeniem (lustro kupiłam miesiąc temu), że raczej będę liczyć na to, że "akurat wyjdzie"

I chyba popstrykam chociaż częściowo w RAWach na wszelki wypadek... :>

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    I chyba popstrykam chociaż częściowo w RAWach na wszelki wypadek... :>
    Możesz nie tylko "częściowo". Twój aparat potrafi zapisywać RAW + JPG. Jak nie dasz rady wydobyć więcej z pliku RAW, zostanie Ci znany dobrze JPG.
    Problem: potrzeba na to więcej kart. Ale w kosztach wycieczki możesz chyba ukryć przed mężem taki wydatek, nie? (-:
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    Możesz nie tylko "częściowo". Twój aparat potrafi zapisywać RAW + JPG. Jak nie dasz rady wydobyć więcej z pliku RAW, zostanie Ci znany dobrze JPG.
    Problem: potrzeba na to więcej kart. Ale w kosztach wycieczki możesz chyba ukryć przed mężem taki wydatek, nie? (-:
    ;-)
    Na razie jeszcze nie-mężem, więc tym łatwiej

W sumie to prawdopodobnie zabierzemy laptopa, wiec w sumie prawdopodobnie nie będzie problemu, ale w sumie prawdopodobnie RAW w większości ujęć będzie przerostem formy nad treścią, ale w sumie teoretycznie i tak mam 3x8gb ;] więc w sumie praktycznie to chyba tworzę problemy

Ale tak w sumie generalnie to chyba jestem normalna ;-)

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    No właśnie o to mi chodzi -- czy jest jakiś super-hiper-magiczny sposób na takie coś, czy będzie jak będzie niezależnie co zrobię ;-)

A co do zdjęć... "Plenerowo" w południe się nie ustawię, ale takie "pstrykania wycieczkowe" na bank się zdażą. I jest kwestia tego, jak najmniej je spieprzyć -- albo jak najwięcej z nich wyciągnąć...
    nie wiele można zrobić, a w przypadku cyfry jest jeszcze gorzej
    można zrobić:
    -ustawić najmniejszy kontrast w aparacie albo na komputerze (RAW)
    -polara - efekt delikatny, ale zawsze pomoże
    -próbować doświetlić cienie lampą (niektóre sceny tylko, poza tym przebijanie światła słonecznego rzadko daje sensowne wyniki)
    -blenda w portretach lub makro

nie widzę żadnego sensu brać tego filtra szarego - niech kolega, który to zaproponował, rozwinie temat
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uprawnienia umieszczania postów