Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Zdjęcia w tropikach

Domyślnie

W sumie to prawdopodobnie zabierzemy laptopa, wiec w sumie prawdopodobnie nie będzie problemu, ale w sumie prawdopodobnie RAW w większości ujęć będzie przerostem formy nad treścią, ale w sumie teoretycznie i tak mam 3x8gb ;] więc w sumie praktycznie to chyba tworzę problemy
    przeczytałem wątek i
    albo jakość zdjęć albo rodzinne chwalenie się
    będziesz w pieknym miejscu i nie używaj półśrodków
    RAW- koniecznie RAW+jpg-opcjonalnie!
    szara połówka (gradientowa czy "twarda")
    polar- wtedy kiedy trzeba!-kolor nieba, odblaski w wodzie, uwypuklenie kolorów!
    Statyw-koniecznie!!!!
    reszta to światło- którego życzę
    pzdr
    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    No właśnie o to mi chodzi -- czy jest jakiś super-hiper-magiczny sposób na takie coś, czy będzie jak będzie niezależnie co zrobię ;-)

A co do zdjęć... "Plenerowo" w południe się nie ustawię, ale takie "pstrykania wycieczkowe" na bank się zdażą. I jest kwestia tego, jak najmniej je spieprzyć -- albo jak najwięcej z nich wyciągnąć...
    nie wiele można zrobić, a w przypadku cyfry jest jeszcze gorzej
    można zrobić:
    -ustawić najmniejszy kontrast w aparacie albo na komputerze (RAW)
    -polara - efekt delikatny, ale zawsze pomoże
    -próbować doświetlić cienie lampą (niektóre sceny tylko, poza tym przebijanie światła słonecznego rzadko daje sensowne wyniki)
    -blenda w portretach lub makro

nie widzę żadnego sensu brać tego filtra szarego - niech kolega, który to zaproponował, rozwinie temat
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

nie widzę żadnego sensu brać tego filtra szarego - niech kolega, który to zaproponował, rozwinie temat
    ojeju nie mam na tyle czasu wiec krótko!
    -do portretów na plaży, przy ostrym słoneczku (jasne obiektywy)
    - efekt poruszenia (wędrujące rozmyte chmurki, wodospadzik, fale, tłum na ulicy, falujące liście etc.)- przymkniecie max+ustawienie najniższego iso czasmi nie wystarcza aby osiągnąć efekt poruszenia, wtedy taki szary ND4 lub8 + polar może umożliwić osiągnąć pożądany efekt )))
    Szary strasznie sie przydaje w fotografii krajobrazowej i w portrecikach- naprawdę
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majku Zobacz posta
    -do portretów na plaży, przy ostrym słoneczku (jasne obiektywy)
    pod warunkiem że masz portretówkę o jasności 1,4-2,0
    - efekt poruszenia (wędrujące rozmyte chmurki, wodospadzik, fale, tłum na ulicy, falujące liście etc.)- przymkniecie
    może i tak - w sumie w to się jeszcze nie bawiłem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dzięki wszystkim za rady

Szary to ja chyba sama zapodałam -- na czuja właśnie po to, żeby utrzymać się na f/2.8 przy jakims nie za krótkim czasie...

A blendy itp.. no way, ja tam jadę na wakacje a nie na plener

Zobaczymy jak to będzie.. Mam nadzieję tylko, że przynajmniej z 10% zdjęć wyjdzie cacy ;-)

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Witaj,
    niestety, robienie zdjec w takich warunkach łatwe nie jest - ale lepiej czasem troche przeswietlic niebo/tło by dobrze doswietlic twarze/obiekty. Porady typu "rob zdjecie tylko o wschodzie i zachodzie słońca" są dobre w miejscu gdzie mieszkasz - i robisz statyczne obiekty - ale są zupełnie bez sensu w czasie wycieczek - kiedy licza sie chwile, miejsca, sytuacje. Przede wszystkim proboj, poznawaj swoj sprzet i duzo pstrykaj. nie ma niestety jednej recepty - by dobrze wychodzily...
    Radze darowac sobie RAWy, chyba, ze masz duuuuuzo czasu po przyjezdzie na zabawe z nimi. Co do kart pamieci - to zdecydowanie lepszym wyjsciem jest kupno wiekszej ilosci kart 2GB, niz 8GB - gdyz karty maja to do siebie ,ze czasem "padaja" - a w takiej sytuacji tracisz tysiace ujęć... oczywiscie, te duze sa wygodniejsze, ale te małe sa bezpieczniejsze. Postaraj sie zaopatrzyc w 70-200/4 - jest to znakomity obiektyw i bardzo przydatny w takih podrozach, jak chcesz z odleglosci zrobic portrety miejscowym, ktorzy niekoniecznie chcą tego samego;-)
    W razie pytan - pisz:-)
    Pozdrawiam

Maciej

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Radze darowac sobie RAWy, chyba, ze masz duuuuuzo czasu po przyjezdzie na zabawe z nimi. Co do kart pamieci - to zdecydowanie lepszym wyjsciem jest kupno wiekszej ilosci kart 2GB, niz 8GB - gdyz karty maja to do siebie ,ze czasem "padaja" - a w takiej sytuacji tracisz tysiace ujęć... oczywiscie, te duze sa wygodniejsze, ale te małe sa bezpieczniejsze. Postaraj sie zaopatrzyc w 70-200/4 - jest to znakomity obiektyw i bardzo przydatny w takih podrozach, jak chcesz z odleglosci zrobic portrety miejscowym, ktorzy niekoniecznie chcą tego samego;-)
    Myślę, że będę wybiórczo "dorzucać" rawy jak zobaczę, że akurat nijak nie jestem w stanie poradzić nic na to, że średnio wychodza foty w zastanych warunkach ;-)

Co do kart pamięci -- bardziej bałabym się że zgubię, a nie że padną ;-)

A w to 70-200/4 dziś własnie się zaopatrzyłam... :>

Kurka... sprzęt, obiektywy, filtry... a ja bikini nie mam!!! ;-)

Domyślnie

Kurka... sprzęt, obiektywy, filtry... a ja bikini nie mam!!!
    dobre ))))))
    najwazniejsze
    nie zapomnij sie dobrze bawić!!!!

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W tropikach w południe, pije sie drinki, uprawia sex, ale na pewno nie robi zdjęć ! To stara zasada, ale jakże słuszna. Te wyblakłe kolory które widziałaś w przewodnikach, oddają warunki jakie są w tych szerokościach geograficznych. Ze względu na wysoką temperaturę, panuje tam wieczne przymglenie które powoduje spranie kolorów. Ciężko tego uniknąć. Wieczory ze wzgledu na kolację w hotelu przeważnie są stracone dla fotografowania (zwróć uwagę na godz. wschodu i zachodu słońca, dzień jest krótki, ciemno sie robi bardzo wcześnie), polecam wczesno poranne plenerki, po nocy powietrze jest chłodniejsze, kolory bardziej wysycone. Pewnie plan pobytu wbrew zaleceniom z pierwszego zdania, wymusi fotografowanie także w porze dziennej, wtedy rzeczywiście wszystkie metody złagodzenia kontrastów są jak najbardziej polecane. W przypadku portretów, lampa ze stofenem, ustawiona na -1 - 2 EV sprawdzi się doskonale. Prześwietlanie nieba to nie jest dobry pomysł. Z filtrami bym nie przesadzał, polar i połówka mile widziane, najlepiej z odwróconym gradientem. Poprawna ekspozycja, histogram do prawej, RAW, przemyślany kadr (w egzotycznych plenerach ulegamy często zauroczeniu przyrodą i ciągnie nas do pstrykania wszystkiego, miejsce na kartach topnieje w oczach). Potem zdecydowana obróbka, podniesienie kontrastu, wysycenie kolorów i efekty powinny być zadowalające. Pracowałem ponad 3 lata w tropikach, tylko wtedy nie było jeszcze aparatów cyfrowych w Kenii trzeba uważać rano na plaży bo mozna wrócić bez sprzętu. Po spotkaniu gentelmena z maczetą, raczej ciężko przekonać go że nasz aparat jest nadal nasz. W dzień co 50 m siedzi strażnik z bronia, rano ich nie ma
    Ostatnio edytowane przez Art Mag ; 24-11-2008 o 23:06
    ArtMag

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag Zobacz posta
    W tropikach w południe, pije sie drinki, uprawia sex, ale na pewno nie robi zdjęć ! To stara zasada, ale jakże słuszna.
    Zapamiętam :>

[..] Wieczory ze wzgledu na kolację w hotelu przeważnie są stracone dla fotografowania (zwróć uwagę na godz. wschodu i zachodu słońca, dzień jest krótki, ciemno sie robi bardzo wcześnie), polecam wczesno poranne plenerki, po nocy powietrze jest chłodniejsze, kolory bardziej wysycone.
    Nie nocujemy w hotelu tylko w tzw "willi", więc nic nas czasowo raczej ograniczać nie będzie. Na pewno chcę załapać parę cukierkowych zachodów słońca za oceanem :P

Pewnie plan pobytu wbrew zaleceniom z pierwszego zdania, wymusi fotografowanie także w porze dziennej, wtedy rzeczywiście wszystkie metody złagodzenia kontrastów są jak najbardziej polecane. W przypadku portretów, lampa ze stofenem, ustawiona na -1 - 2 EV sprawdzi się doskonale. Prześwietlanie nieba to nie jest dobry pomysł. Z filtrami bym nie przesadzał, polar i połówka mile widziane, najlepiej z odwróconym gradientem. Poprawna ekspozycja, histogram do prawej, RAW, przemyślany kadr (w egzotycznych plenerach ulegamy często zauroczeniu przyrodą i ciągnie nas do pstrykania wszystkiego, miejsce na kartach topnieje w oczach). Potem zdecydowana obróbka, podniesienie kontrastu, wysycenie kolorów i efekty powinny być zadowalające.
    I o to chodzi i o to chodzi!
    Dzięki wielkie

A znając siebie to i tak czasem będe pstrykać wszystko ;-)

Pracowałem ponad 3 lata w tropikach, tylko wtedy nie było jeszcze aparatów cyfrowych w Kenii trzeba uważać rano na plaży bo mozna wrócić bez sprzętu. Po spotkaniu gentelmena z maczetą, raczej ciężko przekonać go że nasz aparat jest nadal nasz. W dzień co 50 m siedzi strażnik z bronia, rano ich nie ma
    Uu...
    Z tego co wiem, to Mauritius raczej cywilizowany i spokojny jest.. Zresztą.. jakie można mieć frustracje mieszkając w raju? ;-)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów