Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Zdjęcia w tropikach

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Zdjęcia w tropikach

Witam

Mam może głupie pytanie (bo nigdzie nie znalazłam go zadanego).
    Za niedługo będę w okolicy 20 równoleżnika (Mauritius). Jak przeglądam zdjęcia z tamtych rejonów w "przewodnikach" w necie to wszystkie są jakieś takie wyblakłe...

Polar i szara połowka ok... ale coś jeszcze? Powinnam o czymś wiedzieć? ;-)

Dzięki z góry
    Marta.

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zakładam, że jak wszędzie wschód i zachód słońca będą najlepszą porą do fotografowania. Tyle, że trwają krócej w tych okolicach. Do tego ciekawe efekty daje czasem szukanie rozpraszaczy światła (mgła, unoszący się kurz, słońce przeświecające przez gałęzie). Jeżeli jedziesz nie w celach stricte fotograficznych, to pewno będziesz zmuszona robic zdjęcia w warunkach zastanych w danej chwili, więc te porady na niewiele się zdadzą, ale może akurat będziesz miała czas na wyczekiwanie na światło, nie wiem ile na tym Mauritiusie spędziesz.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jedziemy na ok 10 dni. Trochę pewnie "typowo fotograficznie" się poustawiam (mój mężczyzna zabiera kamerę, też będzie chciał polować na ujęcia).

Chodzi mi raczej o w miarę atrakcyjne "zdjęcia z wycieczki" wprost z aparatu. Część pewnie i tak poobrabiam, ale ile można, a taka np. rodzina albo znajomi będą chcieli zobaczyć "wszystko".

Założyć szary zamiast uv? Nie zdejmować polara? A balans bieli? Własnych nigdy nie ustawiałam, zwykłe "słonko" styknie?

Wiem, że to głupie pytania, ale nie mam jak potrenować

PS. Jadę z 40d + sigma 18-50/2.8 + canon 70-200/4 L USM (jak zdążę zakupić)
    Ostatnio edytowane przez najeli ; 22-11-2008 o 21:11

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Najbardziej optymalna recepta: RAW-y !
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Założyć szary zamiast uv? Nie zdejmować polara? A balans bieli? Własnych nigdy nie ustawiałam, zwykłe "słonko" styknie?
    bez sensu ten szary zamiast UV. ja bym też UV-kę wywalił, bo mały z tego pożytek, a problem będzie w tym przypadku ze flarami
    z samego tego powodu warto zdejmować polara np. robiąc pod słońce (ale tak ogólnie to przyda się on dużo bardziej niż szary czy UV)
    jak robisz z słońcu, to albo słonko, albo cień (w zależności od tego, czego więcej jest na zdjęciu), a podczas wschodu i zachodu chmurka lub cień
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    jak robisz z słońcu, to albo słonko, albo cień (w zależności od tego, czego więcej jest na zdjęciu), a podczas wschodu i zachodu chmurka lub cień
    Tyle to ja wiem :P
    Ale słońce słońcu nie równe i nie raz to "słonko" mi się na nic zdawało...

W każdym razie chciałam się upewnić, czy aby nie ma jakiejś wiedzy tajemnej w tym temacie... Ale jeżeli nie ma różnicy, że tam świeci pod innym kątem (inaczej przechodzi przez atmosferę, czyli inaczej się rozszczepia, czyli powinno "działać" inaczej) i ja tu tworzę jakieś niestworzone historie, to tym lepiej

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tyle to ja wiem :P
    Ale słońce słońcu nie równe i nie raz to "słonko" mi się na nic zdawało...
    no to świetnie
    w takim razie pewnie też wiesz, że czym bliżej równika, tym bardziej ostre światło (więc nie ma sensu robić zdjęć w południe)
    W każdym razie chciałam się upewnić, czy aby nie ma jakiejś wiedzy tajemnej w tym temacie... Ale jeżeli nie ma różnicy, że tam świeci pod innym kątem (inaczej przechodzi przez atmosferę, czyli inaczej się rozszczepia, czyli powinno "działać" inaczej) i ja tu tworzę jakieś niestworzone historie, to tym lepiej
    o kącie już mówiłem, a światło będzie zupełnie inne tam, tylko nie bardzo widzę sens próbować poprawiać Naturę

ps. po powrocie musisz koniecznie pochwalić sięzdjęciami
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

no to świetnie
    w takim razie pewnie też wiesz, że czym bliżej równika, tym bardziej ostre światło (więc nie ma sensu robić zdjęć w południe)
    No właśnie o to mi chodzi -- czy jest jakiś super-hiper-magiczny sposób na takie coś, czy będzie jak będzie niezależnie co zrobię ;-)

A co do zdjęć... "Plenerowo" w południe się nie ustawię, ale takie "pstrykania wycieczkowe" na bank się zdażą. I jest kwestia tego, jak najmniej je spieprzyć -- albo jak najwięcej z nich wyciągnąć...

o kącie już mówiłem, a światło będzie zupełnie inne tam, tylko nie bardzo widzę sens próbować poprawiać Naturę

ps. po powrocie musisz koniecznie pochwalić sięzdjęciami
    Poprawiać natury nie zamierzam, jednakże w tych samych warunkach mozna zrobić zdjęcia lepsze i gorsze.

A co do chwalenia się... Mam nadzieję że będzie czym :>
    Jadę tam z tak nikłym doświadczeniem (lustro kupiłam miesiąc temu), że raczej będę liczyć na to, że "akurat wyjdzie"

I chyba popstrykam chociaż częściowo w RAWach na wszelki wypadek... :>

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

I chyba popstrykam chociaż częściowo w RAWach na wszelki wypadek... :>
    Możesz nie tylko "częściowo". Twój aparat potrafi zapisywać RAW + JPG. Jak nie dasz rady wydobyć więcej z pliku RAW, zostanie Ci znany dobrze JPG.
    Problem: potrzeba na to więcej kart. Ale w kosztach wycieczki możesz chyba ukryć przed mężem taki wydatek, nie? (-:
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    Możesz nie tylko "częściowo". Twój aparat potrafi zapisywać RAW + JPG. Jak nie dasz rady wydobyć więcej z pliku RAW, zostanie Ci znany dobrze JPG.
    Problem: potrzeba na to więcej kart. Ale w kosztach wycieczki możesz chyba ukryć przed mężem taki wydatek, nie? (-:
    ;-)
    Na razie jeszcze nie-mężem, więc tym łatwiej

W sumie to prawdopodobnie zabierzemy laptopa, wiec w sumie prawdopodobnie nie będzie problemu, ale w sumie prawdopodobnie RAW w większości ujęć będzie przerostem formy nad treścią, ale w sumie teoretycznie i tak mam 3x8gb ;] więc w sumie praktycznie to chyba tworzę problemy

Ale tak w sumie generalnie to chyba jestem normalna ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów