Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: [?] 40d+50/1,8 czy 450d+zoom przy ograniczeniu $$$

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafori Zobacz posta
    Wiec nie wybierales lepszego body tylko jakiekolwiek tanie, ktore pozwoli Tobie na inne zakupy. Cos za cos. :-)
    Nie jakiekolwiek, bowiem w ktorym punkcie 450D jest slabsze od swoich mlodszych braci czy 1000D?

Coś już napisał

Domyślnie

Tu akurat nie mowimy o 1000 vs 450 ale 450 vs 40, co jest sporą różnicą.

Nie mówię, że 450 jest złe. Mam kolegę, który wykonuje nim z dużym powodzeniem sesje w plenerze/studio (domyślam się, że w tym kierunku chcesz się rozwijać pisząc o 85mm i lampach). Mówię jedynie, że znając możliwości 450 i 40 oraz ich ergonomie pracy, wybralbym 40. Jest to oczywiscie subiektywna ocena.

Pamietaj jednak, ze czasami kupujac taniej kupujesz 2 razy.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Tu akurat nie mowimy o 1000 vs 450 ale 450 vs 40, co jest sporą różnicą.
    To aparaty z innych klas, tyle ze glowna roznica dla mnie (z punktu widzenia moich potrzeb) to ergonomia, bo dla mnie 6,5 zdjec na sekunde jest zbedne. A punkt krzyzowy pomiaru AFa mam chociaz jeden.
    Nie mówię, że 450 jest złe. Mam kolegę, który wykonuje nim z dużym powodzeniem sesje w plenerze/studio (domyślam się, że w tym kierunku chcesz się rozwijać pisząc o 85mm i lampach). Mówię jedynie, że znając możliwości 450 i 40 oraz ich ergonomie pracy, wybralbym 40. Jest to oczywiscie subiektywna ocena.
    Dokladnie w tym kierunku, bowiem wybor 450D, a nie 40D pozwoli mi na starcie wziasc po za kitem (wycieczkowe wykorzystanie) 50 1.4 i 85 1.8. Takze dla mnie to w pelni swiadomy wybor, dojrzewalem do niego praktycznie pol roku czytajac testy ogladajac zdjecia i opinie userow.
    Ujawnilem moje dalsze plany tj lampa, oraz namiastka studyjka. Nie ma tam miejscsa na szkla poki co. A wiec wybor dla mnie moze nie jest prosty, ale wole lepsze szkla niz lepsza puszke, zwlaszcza, ze predzej dostrzege roznice jakosciowe w obrazie z lepszych szkiel niz z lepszej puszki.
    Pamietaj jednak, ze czasami kupujac taniej kupujesz 2 razy.
    Pozdrawiam
    Ja wychodze z zalozenia, ze ergonomia to kwestia przyzwyczajenia i pomiedzy 40D i 450D sa w tym zakresie roznice i to moze nawet spore, ale nie jest to taka przepasc, zeby nie byc zadowolonym z pracy na 450D.

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez partyzant Zobacz posta
    Witam Jako początkujący "laik" w temacie zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze (grzebię na forum już długo, lecz nie znalazłem odpowiedzi):

1. 40d + 50mm/f1,8 = ~ 2700zł
    2. 450d + zoom = ~ 2700zł

Z powodu ograniczonych środków nie mogę zaszaleć powyżej tej kwoty Problemem jak dla mnie jest wielkość body - wielkie mam dłonie i 450d leży mi trochę jak dziecięca zabawka przy 40d (aparat trzyma się na kciuku, środkowym i serdecznym - mały palec wisi w powietrzu z braku miejsca na body, wskazujący na spuście). Kolejny to powtarzające się hasło: "jakość szkła ważniejsze od body", ale jak w tym wypadku ustosunkować wygodę?

Różnica cenowa miedzy tymi body to ok. 600zł, co razem z 50/1,8 daje ok. 1000zl na zoom w opcji z 450d. I pytanie: w jaki warto zainwestować przy tej kwociei?. Jeśli chodzi o preferencje foto - przede wszystkim foto ludzi, czasem odrobina krajobrazu. Jestem w totalnej kropce i bardzo proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję za pomoc
    A to zależy, czy będziesz chciał rozwijać sprzęt oraz umiejętności. Być może dużo pracujesz, lub masz ograniczone fundusze. Jeżeli nie wciągniesz się zbyt mocno w fotografie i nie bedziesz w stanie poświęcić temu zbyt dużo czasu, to osobiście polecam opcję 450+kit IS - na amatorskie foto podczas imprez i wakacji to ten sprzęt bedzie "wypas". Jeżeli z drugiej strony masz zamiar rozwijać się w tej dziedzinie, to jak najbardziej 40D+50 f/1.8, ale przyjmij do wiadomości, że jeszcze pare k-złotych wpakujesz w sprzęcik. Odpowiedź oczywiści należy do Ciebie. Ja właśnie zacząłem od Canon 30D+50 f/1.8. Następnie przyszedł S18-200OS a później C10-22. No niestety czasu wolnego coraz mniej...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów