Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: [?] 40d+50/1,8 czy 450d+zoom przy ograniczeniu $$$

partyzant
    Guest

Domyślnie [?] 40d+50/1,8 czy 450d+zoom przy ograniczeniu $$$

Witam Jako początkujący "laik" w temacie zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze (grzebię na forum już długo, lecz nie znalazłem odpowiedzi):

1. 40d + 50mm/f1,8 = ~ 2700zł
    2. 450d + zoom = ~ 2700zł

Z powodu ograniczonych środków nie mogę zaszaleć powyżej tej kwoty Problemem jak dla mnie jest wielkość body - wielkie mam dłonie i 450d leży mi trochę jak dziecięca zabawka przy 40d (aparat trzyma się na kciuku, środkowym i serdecznym - mały palec wisi w powietrzu z braku miejsca na body, wskazujący na spuście). Kolejny to powtarzające się hasło: "jakość szkła ważniejsze od body", ale jak w tym wypadku ustosunkować wygodę?

Różnica cenowa miedzy tymi body to ok. 600zł, co razem z 50/1,8 daje ok. 1000zl na zoom w opcji z 450d. I pytanie: w jaki warto zainwestować przy tej kwociei?. Jeśli chodzi o preferencje foto - przede wszystkim foto ludzi, czasem odrobina krajobrazu. Jestem w totalnej kropce i bardzo proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję za pomoc

Coś już napisał
    Miasto
    Tranemo/Ińsko

Domyślnie

No to Masz problemik..miałem kiedys 450d w ręku, całkiem sympatyczna pucha, tylko mala..
    Sam zaczynałem od 350d, wiec zaczniesz trochę wyżej, wg. mnie na początek to 450D+ jakiś sensowny obiektyw, bo z lepszą pucha a słabym obiektywem, bądz wspomnianą 50/1.8 to za duzo i tak nie zawojujesz, sam sie męczyłem z czyms co mnie nie zadowalało..
    Lepszy obiektyw nie jest zły, jak kupisz zooooma to po jakims czasie Będziesz Wiedział czy Chcesz szerzej czy dalej i wtedy Pójdziesz dalej, a na puszkę czas zawsze sie znajdzie, kasa tez..

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

A moze jeszcze gdzies w dobrym stanie C 400D znajdziesz.. Bo 450 D bardzo podobny. No chyba, ze LiveView az taki niezbedny
    Na świat spoglądam przez armatę...

Coś już napisał
    Miasto
    Tranemo/Ińsko

Domyślnie

Racja, zawsze Możesz powiększyc body..

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

A poza tym najwazniejsze sa szkla. Body jakie podepniesz (oczywiscie zgodne z systemem) nie wazne - zdjecia zrobisz

partyzant
    Guest

Domyślnie

Ale widzę DonBolano ze cykasz na 400d + grip. Czy to wynika z potrzeby dłuższego działania, czy z wielkości puszki? Bo myślałem też o opcji 450d+grip. Ale wtedy przy opcji "made by canon" to koszt tej puszki z gripem = 40d. A zatem?

Myślę bardziej o 450d niż 400d, bo różnica zaledwie 100zł

Coś już napisał
    Miasto
    Tranemo/Ińsko

Domyślnie

Na gripa można poczekac lub sie przyzwyczaic, bo nikt napewno ja, nie mogłem przyzwyczaic sie do zwalonych fot, nie dlatego, że ja cos sknociłem, dlatego bo obiektyw miał swoje humory..

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jestem zwolennikiem zakupu lepszych szkieł niż body jednak tym razem polecam zakup 40d. Wygodniejszy i duuużo lepszy AF. Co do obiektywu kup kita+50mm/f1.8, ew. jeśli jesteś w stanie dołożyć to sigma 18-50/f2.8+canon 50mm/f1.8. Jeśli poczujesz niedosyt i tak zaczniesz rozglądać się za droższymi szkałami
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Możesz też kupić używanego 400d a wtedy na obiektywy zostanie przynajmnij 1700zł
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 22-11-2008 o 00:55 Powód: Automerged Doublepost
    Miłego dnia
    moja www

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez partyzant Zobacz posta

1000zl na zoom w opcji z 450d. I pytanie: w jaki warto zainwestować przy tej kwociei?.
    Ale jaki zoom masz na myśli? szerokąkątny czy teleobiektyw?
    Za tę kwotę to nic sensownego nie kupisz i zasada lepiej lepsze szkło niż body ni jak się tu ma.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym 40D i 50kę. Ale to dlatego, że ja chcę czegoś więcej niż tylko pstrykać fotki na imprezach rodzinnych zakładam, że Ty też skoro chcesz kupić lustro
    40D to już dobra pucha, a 50ka jest bardzo wdzięcznym obiektywem jak za tę kasę.
    A jak się zarazisz, a o to bardzo łatwo, to kasę znajdziesz i zaczeniesz budować

Jeśli chcesz mieć lustrzankę bo taka moda to kup sobie 450kę z kitem i zdjęcia rodzinki na wakacjach będziesz mieć zaliczone ;-)
    W zupełności Ci taki zestaw wystarczy to zwykłego pstrykania.

Pozdrawiam

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez partyzant Zobacz posta
    Ale widzę DonBolano ze cykasz na 400d + grip. Czy to wynika z potrzeby dłuższego działania, czy z wielkości puszki? Bo myślałem też o opcji 450d+grip. Ale wtedy przy opcji "made by canon" to koszt tej puszki z gripem = 40d. A zatem?
    Gripa kupilem, bo byla okazja, a i jest przydatne. Lepiej sie trzyma tez przy ciezkim 70-200/2.8. Problem jest tylko taki, ze mam slabe zamienniki - powinno trzymac dwa razy dluzej, a jest roznie hih

Powtorze to, co pisali poprzednicy ponadto. Doloz troszke i wez 40D - jesli chcesz sie zajac zdjeciami na powaznie, chcesz rozwijac swoje hobby, to bedzie jak znalazl. Na poczatek wez KIT'a - niewielkie pieniadze to sa, a po jakims czasie, bedziesz wiedzial, co Ci potrzeba - jakie ogniskowe najczesciej wykorzystujesz, a jakich Ci brakuje.
    Co do Canona 50/1.8 - sam go mam i mogę polecić na początek - b. dobra ostrość jest jednak dopiero gdzieś tak od 2.5-2.8 i czesto mi gubi ostrosc z wiekszych odleglosci. Ale jak juz ma sie to szklo i sie je pozna, to sie wie, kiedy mozna je wykorzystac

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów