Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Dobry Canon w granicach 500zł

endriuziom
    Guest

Domyślnie Dobry Canon w granicach 500zł

Witam Was serdecznie!
    Planuję zakup aparatu cyfrowego, który ma być prezentem dla mojej Ukochanej. Dziewczyna nie miała wielkiego kontaktu z aparatami, więc się nie zna za bardzo, ale też jednocześnie ma ochotę się poznać ;-)
    Sam mam Canona A560. Piszę o tym, gdybyście chcieli porównywać poniższe aparaty do czegoś (np. A590 ma gorsze auto, ale lepszy manual or sth.), tu będę miał odniesienie.

Przejdźmy jednak do rzeczy.
    do wydania mam kwotę ok. 500zł.
    zastanawiam się nad kupnem jednego z wymienionych aparatów:
    -Canon A590-to chyba póki co najlepsza opcja, słyszałem, że robi bardzo ładne zdjęcia na auto, a jednocześnie pozwala dokonywać dużych zmian w manualu, jak w bardziej zaawansowanych aparatach.
    -Canon A580-w sumie to po prostu nieco lepsza wersja mojego A560. Więc tu wiem czego się spodziewać. Oglądałem też przykładowe zdjęcia na stonie Canona i były porównywalne z A590.
    -Canon A1000
    -Canon E1-o tych dwóch (E1 i A1000) praktycznie nic nie wiem. Opłaca się troche dołożyć? czego mogę się spodziewać?
    -Canon IXUS 70-trochę starszy, ale słyszałem, że też niezły. Tańszy, ale akurat na cenie mi jakoś strasznie nie zależy. Bardziej na jakości
    -a może polecacie coś innego w tej cenie?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i liczę, że pomożecie mi się zdecydować :-)

PS. A, jeszcze brałem pod uwagę Fuji S1000, ale czytałem, że padaka. No i chyba jest bardziej zaawansowany, jak dla początkującej-być może za bardzo. Może coś i o nim powiecie? Przepraszam, jeśli nietaktem jest pytać o Fuji na forum Canona ;-)
    Pozdrawiam!

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Powiedzmy sobie szczerze, z tym budzetem i biorac pod uwage to, ze dziewczyna pstrykac bedzie pewnie w trybie "auto", to wydaje mi sie ze raczej nie ma wiekszego znaczenia, co kupisz - jesli dla laski, to wez cos co ladnie wyglada i zajmuje malo miejsca w torebce a jak bedzie mialo jeszcze wbudowany tel. kom. to bedzie juz full wypas :P.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

endriuziom
    Guest

Domyślnie

No dzięki, nie pomogłeś mi :P
    Po pierwsze-na pewno będzie pstrykać i w auto i w manualu i w trybach tematycznych. Bo samo auto to żadna zabawa.
    Po drugie-kompakty to do siebie mają, że z reguły dużo miejsca nie zajmują :P
    Po trzecie-nie wiem z jakimi dziewczynami masz kontakt, ale moja nie jest w stylu "bravo girl", i tak jak w telefonie nie ma aparatu tak w aparacie telefonu-nawet gdyby była taka możliwość-mieć nie chce :P

No, to teraz może ktoś, kto chociaż spróbuje mi pomóc? :>

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endriuziom Zobacz posta
    No dzięki, nie pomogłeś mi :P
    Po pierwsze-na pewno będzie pstrykać i w auto i w manualu i w trybach tematycznych. Bo samo auto to żadna zabawa.
    Po drugie-kompakty to do siebie mają, że z reguły dużo miejsca nie zajmują :P
    Po trzecie-nie wiem z jakimi dziewczynami masz kontakt, ale moja nie jest w stylu "bravo girl", i tak jak w telefonie nie ma aparatu tak w aparacie telefonu-nawet gdyby była taka możliwość-mieć nie chce :P

No, to teraz może ktoś, kto chociaż spróbuje mi pomóc? :>
    Chyba sam sobie odpowiedziałeś
    firstly - Auto, Manual, Tematyka - praktycznie każda małpka posiada takowe funkcje.
    secondly - skoro nie zajmują dużo miejsca to w czym problem?
    thirdly - hmmm...

Reasumując - cokolwiek kupisz będzie dobrze. Obecna technologia poszła tak do przodu że jakość generowanych zdjęć przez małpki niezależnie od producenta niewiele się różni. Jedynie wygląd może mieć wpływ na decyzje który egzemplarz wybrać. Zatem na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć raczej już sam
    Pozdrawiam
    Pucha i słoki

Domyślnie

Nie ma dobrego aparatu za 500 złotych ;P Dobry aparat to ja mam ale kosztował nieco więcej...

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemQs Zobacz posta
    Nie ma dobrego aparatu za 500 złotych ;P Dobry aparat to ja mam ale kosztował nieco więcej...
    He, jak piszesz o tym z podpisu...to nawet gdyby kolega miał pieniążki to i tak odpada.
    Nie wyobrażam sobie takiego sprzęta w damskiej torebce
    Pucha i słoki

Dopiero zaczyna Awatar Rjan
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Uwaga o sugerowaniu się wyglądem aparatu wcale nie jest taka głupia. No, może należałoby ją tylko uściślić:

Zwróć uwagę na ergonomię (wygodę trzymania, przełączania trybów, wielkość i "jakość" przycisków, dostęp do gniazda usb itp.)
    Dlaczego nie wybrać aparatu w ulubionym kolorze (no dobra, nie musi być różowy:-D)?

Jeśli już chcesz porównywać jakość zdjęć to przede wszystkim sugeruj się możliwościami wbudowanej lampki. Z moich obserwacji wynika, że bardzo częste zastosowanie takich aparatów to wszelkiego typu spotkania towarzyskie (większość zdjęć robiona z błyskiem). W dobrych warunkach oświetleniowych większość nowych kompaktów radzi sobie nieźle i praktycznie każdy będzie ok.

Warto zwrócić uwagę na możliwie najszerszy kąt obiektywu. Parę lat temu kompakty bardzo często miały obiektywy zaczynające się powyżej 30 mm (ekwiwalent), a tylko nieliczne w okolicy 28 mm. Jak to wygląda obecnie to nie wiem.
    Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.

endriuziom
    Guest

Domyślnie

PrzemQs, dzięki, ale nie mam "nieco więcej". Nie musisz się chwalić ile to masz kasy, że stać Cię na "dobry aparat", bo pewnie i tak znajdą się goście, którzy mają "lepsze aparaty" za "nieco więcej" niż Twój

Sadaman, niby masz rację, ale w takim wypadku zastanawia mnie fakt-po co jest tyle modeli, skoro są niemal identyczne?
    A może jeszcze inaczej-czym różni się A590 od A1000?

Edit:
    Rjan, a dla laika? Który z tych aparatów posiada lepsze parametry?
    Ostatnio edytowane przez endriuziom ; 22-11-2008 o 12:55

Bywalec

Domyślnie

Matrycą - 8 i 10Mpix. Nie jest to główne kryterium jakości, ale A1000 wydaje się być nowszym modelem, i choć nie jest to regułą - nowsze mają zwylke coś, czego nie posiadali poprzednicy. A590 jest poniżej podanej granicy cenowej (500zł.), a A1000 trochę powyżej. Oba robią ładne zdjęcia. Zoom tylko 4x, ale zwykle wystarcza.

endriuziom
    Guest

Domyślnie

firstly - Auto, Manual, Tematyka - praktycznie każda małpka posiada takowe funkcje.
    Tak, wiem. Tylko słyszałem, że A590 ma rozbudowany tryb manualny, nie wiem jak to wygląda w innych aparacikach na jego tle. Bo np. ten w A560 nie ma zbyt wiele do zaoferowania

Rychu, dzięki
    A zdaje się, że E1 i A1000 są niemal identyczne, różnią się głównie wzornictwem. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów