Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Sigma 80-400EX OS

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie Sigma 80-400EX OS

Witam!
    Sigma 80-400/4.5-5.6 EX OS APO - czy naprawdę nikt nie miał styczności z tym "podobno" świetnym szkłem?
    Właśnie spędziłem dłuższą chwilę na czytaniu naszego forum w poszukiwaniu informacji o tym szkle, znalazłem informację że ........ jest takie szkło

Kroi mi się fajny wyjazd i potrzebuję długiego zooma. Narazie stawiam na 100-400L Canona. Natomiast przeczytawszy informacje w necie już nie jestem taki pewny

Zalety Sigmy:
    -cena
    -brak "pompowanego" zooma (nie chodzi mi o wygodę czy też jej brak lecz o zasysanie do body pyłu) będę pstrykał w trudnych warunkach,
    -podobno rewelacyjny OS, lepszy niż w 100-400 (są ludzie którzy twierdzą, że przy odrobinie wprawy są w stanie utrzymać 1/15 przy 400mm na cyfrowym body z cropem!!!) Niewiarygodne!
    -budowa ponoć bardzo solidna
    -20 mm z przodu pozwoliło by mi sprzedać bez łez mój ukochany 70-200 f4L (miałbym pokrycie ogniskowych z 28-75)
    -ostrość na wszystkich ogniskowych,

wady:
    -wolniejszy AF (również głośniejszy) niż USM lecz podobno nie wolny
    -sam obiektyw jest dość ciężki
    -spotkałem sie z opinią, że OS ciągnie z body sporo pradu i np. 300d ma problemy z poprawnym działaniem tej funkcji (10D i 20D ponoć już bez zarzutu)

Wszystkie opinie są zasłyszane, a właściwie przeczytane w necie. Zdjęcia na Pbase tez wyglądają b. dobrze.

Pomóżcie bo czas mnie trochę nagli ..... a wybór niełatwy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może ja coś napiszę. Też zastanawiałem się nad 100-400 L i Sigma też wchodziła w grę. Wybrałem 70-200 2.8, teraz poluję na TC, ale to już inna kwestia. Z tamtych dwu obiektywów zdecydowanie wziąłbym 100-400. Sigma winietuje, i niestety pompowany zoom jest wygodniejszy, bo kręcony w Sigmach EX chodzi strasznie tępo.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Polska

Domyślnie

Dzięki za odzew ale czy miałeś tą sigmę w rękach czy słyszałeś, że tak jest? Nie obraź się ale zasłyszane wieści zazwyczaj okazują się hmmm.......
    Na przykład: masz "Bigmę" i z tego co czytałem jesteś bardzo zadowolony, a z ZASŁYSZANYCH przeze mnie wiesci optycznie nawet sie nie umywa do 80-400 EX OS APO? Jak to jest?
    Co do pierscienia też to słyszałem, ponoć podczas użytkowania się wyrabia. Co do wygody: kiedy trzeba przekadrować natychmiast ze 100 do 400 (lub na odwrót) to faktycznie nie ma to jak pompowany zoom, ale rzadko przekadrowuję tak ekstremalnie,
    a nie bez znaczenia dla mnie jest to że tylna soczewka 100-400 przy takim szybkim przekadrowaniu działa jak tłoczek pompujący pył do aparatu (oczywiscie w ekstremalnych warunkach)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    a nie bez znaczenia dla mnie jest to że tylna soczewka 100-400 przy takim szybkim przekadrowaniu działa jak tłoczek pompujący pył do aparatu (oczywiscie w ekstremalnych warunkach)
    Pomyśl, jak przekadrujesz szybko ze 100 na 400 - normalnie odkurzacz - wszystkie syfy z matrycy znikną :P

Miasto
    Polska

Domyślnie

Nooooo

A wracając do tematu - miałeś w rękach ta sigmę?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja w ten weekend na airshow stałem trochę obok gościa z taką sigmą (na Nikonie D70) i hmm... na moje oko, do 100-400 jej daaaaaleko. Głośność da się przeżyć, ale jeśli miałbym na podstawie tego, co słyszałem ocenić szybkość AF, to...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Miałem w ręku, ale nie testowałem. Generalnie jak wszyscy dookoła mówią - nie ma to jak jakość L-ki.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Akurat w tym wypadku to nie do końca kwestia jakości - Sigma jest wykonana całkiem rozsądnie (jak na tą klasę cenową).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przecież 80-400 OS i 100-400 L to podobny przedział cenowy ... Chyba, że się mylę ?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Przecież 80-400 OS i 100-400 L to podobny przedział cenowy
    Prawie...

S - 4850
    C - 6840

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów