Witam!
Sigma 80-400/4.5-5.6 EX OS APO - czy naprawdę nikt nie miał styczności z tym "podobno" świetnym szkłem?
Właśnie spędziłem dłuższą chwilę na czytaniu naszego forum w poszukiwaniu informacji o tym szkle, znalazłem informację że ........ jest takie szkło
Kroi mi się fajny wyjazd i potrzebuję długiego zooma. Narazie stawiam na 100-400L Canona. Natomiast przeczytawszy informacje w necie już nie jestem taki pewny
Zalety Sigmy:
-cena
-brak "pompowanego" zooma (nie chodzi mi o wygodę czy też jej brak lecz o zasysanie do body pyłu) będę pstrykał w trudnych warunkach,
-podobno rewelacyjny OS, lepszy niż w 100-400 (są ludzie którzy twierdzą, że przy odrobinie wprawy są w stanie utrzymać 1/15 przy 400mm na cyfrowym body z cropem!!!) Niewiarygodne!
-budowa ponoć bardzo solidna
-20 mm z przodu pozwoliło by mi sprzedać bez łez mój ukochany 70-200 f4L (miałbym pokrycie ogniskowych z 28-75)
-ostrość na wszystkich ogniskowych,
wady:
-wolniejszy AF (również głośniejszy) niż USM lecz podobno nie wolny
-sam obiektyw jest dość ciężki
-spotkałem sie z opinią, że OS ciągnie z body sporo pradu i np. 300d ma problemy z poprawnym działaniem tej funkcji (10D i 20D ponoć już bez zarzutu)
Wszystkie opinie są zasłyszane, a właściwie przeczytane w necie. Zdjęcia na Pbase tez wyglądają b. dobrze.
Pomóżcie bo czas mnie trochę nagli ..... a wybór niełatwy![]()