C: ok. 5,6 , S: ok. 4,5
C: ok. 5,6 , S: ok. 4,5
O obiektywach wiem prawie wszystko
No dobra, niech Wam będzie: Sigma jest moim zdaniem rozsądnie wykonana "jak na nie-Lkę, które jak wiadomo nie mają sobie równych"![]()
Można je kupić taniej, ale różnica utrzymuje się na poziomie 2000 zł.Zamieszczone przez kavoo
Np. w interfoto:
S - 4000
C - 6100
Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...
zalecam przejsc sie do Blue Cityw warszawie i przetestowac obiektyw. SKLEP FOTOGRAF (Sigma PRO CENTRUM) umożliwia wyporzyczenie obiektywu...jedynym mankamentem jest to iz trzeba wplacic kaucje
= wartosci obiektywu
![]()
Taaaak! A wiął kolega pod uwagę, że nie wszyscy mieszkamy w Warszawie
Tak jak napisał skrzat różnica w cenie niezależnie od miejsca zakupu (czy oficjalny dystrybutor czy import prywatny) oscyluje w granicach 2000zł (to chyba nie mało). Wykonanie sigmy podobno jest bardzo solidne.
Naprawdę nie ma nikogo kto by nią chociaż chwilę popstrykał ???? Wiem, ze Adam Szymański ją kupił ale coś sie nie odzywa w tym wątku![]()
Tak kupilem ja. Jestem nieco chory i nie mam zbyt wiele sil by dalej testowac. Choc kupilem ja po wielu testach roznych dlugich zoomow (50-500 Sigmy, 170-400 Sigmy, 70-300 Canon, 70-300 Sigmy) - niestety nie mialem mozliwosci cenowych ani spsobnosci testowania Canona 100-400, ale bym go nie kupil ze wzgledu na cene. Wg mnie jest to zdecydowanie najlepszy obiektyw z testowanych, gdyz do opini na forum podchodze z rezerwa, dlatego uwazam, ze najlepiej samemu sprawdzic. Dobrze sie wybrac na gielde foto i u roznych ludzi poprzymierzac szkla na miejscu tak tez robilem oraz w sklepie Sigmy w Blue City, gdzie spedzilem na testach 1,5 godziny. Fakt, ze nie kazdy mieszka w W-wie, ale gdy sie ma kupic obiektyw za 4500 to sie to kalkuluje pojechac do Sigmy oraz gielde fotow klubie Stodola przy ul. Batorego jednej niedzieli. Ale nie kupilem w Blue City, gdyz maja zbyt wysokie ceny.
Ostatnio edytowane przez Szymański Adam ; 27-06-2005 o 21:13
Adam prześlij mi jakieś fotki z tego obiektywu, może być cokolwiek, ale w pełnej rozdzielczości i bez obróbki, ok?
Adres: eosuser@WYTNIJTOpoczta.onet.pl
Z ciekawości zerknąłem - różnica w cenie tego obiektywu w Szwajcarii, to jakieś 200CHF... (na korzyść Sigmy).Zamieszczone przez skrzat
No to zamówiłem
Ryzyk-Fizyk
Jak dostanę to sie pochwalę.
Szukalem nowej Sigmy 80-400, ale najtaniej znalazlem za 4300. A tu Skrzat pisze, ze za 4000 mozna. Owszem za oceanem to mozna i za 999$ kupic a nawet i taniej. Dlatego kupilem uzywana tylko obiektyw, bez futeralu i oslony.
Ja nauczony przykrym doswiadczeniem zawsze sprawdzam szkla przed zakupem - robie fotki. Totez zakup trwa ok 1,5 godziny. Dwa razy nie sprawdzilem i sie nacielem. A te Sigmy sprawdzalem 2 szt. (u roznych sprzedwacow) i kazda byla dobra. Wiec mam nadzieje, ze nie ryzykujesz duzo kupujac te szklo.
Ostatnio edytowane przez Szymański Adam ; 30-06-2005 o 15:09