Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Bokeh

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zawsze bawią mnie ludzie, którzy nie potrafią robić zdjęć i równocześnie wierzą że kluczem do sukcesu jest "obróbka". Najlepiej taka przy pomocy jakiegoś gotowego pluginu, który po kliknięciu uartyzmuje gniota że wyjdzie wspaniała fotografia.
    Efekty działania programu do robienia bokehu są tylko namiastką tego co można uzyskać prawdziwym jasnym obiektywem. W pewnych, prostych sytuacjach da się osiągnąć ciekawy efekt, ale gdy perspektywa i ilość elementów sceny są duże i skomplikowane typu pojedyncze włosy, zarośla itp. to nawet ręczne stworzenie mapy głębi ostrości pomocnej dla programu staje się niemożliwe.

Widać po samplach z tego programu że ograniczają się one do najbardziej prymitywnego przypadku obiektu leżącego w całości w GO i dalekiego tła. Pisanie że to ma cokolwiek wspólnego z efektem uzyskiwanym przez 85L to śmiech na sali
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 21-11-2008 o 13:41

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Zawsze bawią mnie ludzie, którzy nie potrafią robić zdjęć i równocześnie wierzą że kluczem do sukcesu jest "obróbka".
    Obróbka to jeden z etapów robienia zdjęcia. Występuje zawsze, choć czasem w bardzo szczątkowej formie. Nie ma co jej ani wychwalać ani deprecjonować. Warto jest mieć dobry warsztat na każdym etapie robienia zdjęcia.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpj Zobacz posta
    .
    Dla mnie - jak nie widac roznicy, to po co przeplacac.
    niestety ją widać - tło wygląda jak wydrukowane, jeżeli GO na pierwszym planie jest większa, niż dająca naturalnie taki bokeh
    jak dla mnie to po prostu sposób na wyciągnięcie kasy od amatorów z kompaktami, bo tylko oni (też tylko na początku) nie zobaczą różnicy
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał

Domyślnie

Z ta 'roznica' to napisalem nie w kontekscie tego konkretnego programu, bo filmiku jeszcze nie widzialem, a przede wszsytkim nie mialem okazji uzywac tego oprogramowania, tylko bardziej ogolnie odnosnie coraz to nowszego oprogramowania i pomyslow.

A powiedzmy sobie szczerze sa ludzie ktorzy z wspomnianym 85L beda miec gorsze efekty niz kompakt + oprogramowanie, sa tacy ktorzy beda mieli efekty porownywalne a sa tacy dla ktorych ten soft, tak jak napisales, to tylko wyciaganie pieniedzy i nawet na niego nie spojrza.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpj Zobacz posta
    A powiedzmy sobie szczerze sa ludzie ktorzy z wspomnianym 85L beda miec gorsze efekty niz kompakt + oprogramowanie, sa tacy ktorzy beda mieli efekty porownywalne a sa tacy dla ktorych ten soft, tak jak napisales, to tylko wyciaganie pieniedzy i nawet na niego nie spojrza.
    Kierując się takim rozumowaniem można też powiedzieć że niektórzy 350D z kitem zrobią lepsze zdjęcia niż 5D+85L. To prawda, tylko co z tego wynika?

Coś już napisał

Domyślnie

To co napisal Kolaj 3 posty wyzej.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Widzę, że niektórzy (jak zwykle zresztą) stwierdzili, że ten program jest do d...... nie mając z nim jeszcze do czynienia . Może dajmy choć szansę tym "nieudacznikom" co będą chcieli go jednak przetestować.
    Nie wiem jakie możliwości daje ten soft ale może będzie przydatny szczególnie w sytuacjach ratunkowych kiedy zależy nam na jakimś zdjęciu, a chcemy się pozbyć czegoś z tła.
    Przy czym zgadzam się z Akustykiem, że rzeźbienie dużej ilości zdjęć w ten sposób to raczej masochizm (choć też nie wiemy do jakiego stopnia można to zautomatyzować).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Pewnie, że ten program nie zastąpi super jasnej elki, ale dla amatora który nie ma zamiaru wydawać tysięcy na szkła, czy zawodowca który potrzebuje wygodnego narzędzia do poprawy nie do końca udanych zdjęć wydaje się rewelacyjnym rozwiązaniem. Dla mnie bomba, chociaż mogli by obniżyć cenę... o jakieś 150$

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Pewnie, że ten program nie zastąpi super jasnej elki, ale dla amatora który nie ma zamiaru wydawać tysięcy na szkła, czy zawodowca który potrzebuje wygodnego narzędzia do poprawy nie do końca udanych zdjęć wydaje się rewelacyjnym rozwiązaniem. Dla mnie bomba, chociaż mogli by obniżyć cenę... o jakieś 150$
    To można zrobić w CS2, który jest przecież wymagany do użycia tego pluginu. No, może bez takich pięknych serduszek

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

poza tym w PSie i bez tego pluginu można zgrabnie rozmyć tło..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów