Na krótkim 100-400 ma 4.5. Przy TC 1.4 i spadku o 1 EV wychodzi poza 5.6.
AF nie ma prawa działać z 20D rowniez na krótkim końcu.
Pozdrawiam
A.
Na krótkim 100-400 ma 4.5. Przy TC 1.4 i spadku o 1 EV wychodzi poza 5.6.
AF nie ma prawa działać z 20D rowniez na krótkim końcu.
Pozdrawiam
A.
Wind i ...ciągłe wydatki...
Właśnie zapomniałem, że na krótkim jest 4.5 , a nie 4.![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Przepraszam za spóźniony wtręt, ale nie podważając niczego co napisali koledzy pragnę zauważyć, że AF w 20D DZIAŁA (SPRAWDZIŁEM) w zestawie:
Sigma 28-300mm F3.5-6.3 MACRO + Kenko Pro 1.4x - w całym zakresie.
Kiepsko bo kiepsko, ale działa.
I co z tym?
Kubaman, te sample są*wyjątkowo mydlane, nawet bez konwerterów. o tyle jest to dziwne, że oglądam co numer Practical Photography, zdjęcia kolesi którzy zawodowo używają takiej kombinacji (70-200L/2.8 + TC2) i jest żyleta z ładnym rysunkiem przy f5.6 i f8. poza walorem ciekawostkowym to przykłady dla mnie do bani... oczywiście to nie jest jakaś*pretensja do Ciebie o te zdjęcia czy link. :cool:Zamieszczone przez Kubaman
gra i buczy bebop
Zamieszczone przez Pawel Woo
Ten obiektyw gdy wyjdzie ponad 5.6 to nadal podaje do body informacje ze ma 5.6. Nie wiem jak jest przy tym zorganizowany pomiar swiatla ale ggrunt ze AF dziala bo mysli ze ostrzy przy 5.6.
Cześć,
właśnie się przymierzam do kupna takiego zestawu (tj. 70-200 f/4L + canonowski TC x1.4) do wykorzystania z 20D i 33V. Poprzeglądałem parę wątków i dalej mi się ten pomysł podoba, mam tylko jeszcze trzy pytania kontrolne:
- czy obydwa aparaty wyłączają boczne czujniki AF i zostawiają tylko
centralny po podłączeniu TC?
- czy po podłączeniu TC bardzo spada szybkość AF - zależy mi i na
trybach One Shot i na AI Servo? (wiem, że dla TC x2 tak się dzieje, a
jak tutaj?)
- jak wygląda informacja w EXIFie? Ogniskowa jest rzeczywista w sensie
że odczyt z obiektywu x 1.4? A typ obiektywu jest 70-200 czy też
pomnożone?
Kupa złomu i Lightroom
Ja na bazie zestawu 70-200 2.8 IS L + Canonowski TC 1.4x powiem ci to sam co mmsza - w 20D dzialaja wszystkie czujniki AF, nie zauwazylem spadku szybkosci AF, exif podaje faktyczne ogniskowe (juz po przemnozeniu przez TC), zauwazylem nieznaczny spadek jakosci z TC, testowalem chwile Kenko 2x i na nim zauwazylem znaczny spadek jakosci.
Dzięki Panowie - zdrowy rozsądek podpowiada, że z 70-200 f/4L będzie się to zachowywało tak samo.
Kupa złomu i Lightroom
...kto pierwszy kupi, przetestuje :-D