Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 135L f/2 czy zestaw 85 f/1.8 + Sigma 150 f/2.8 macro

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

mam 85/1.8 i 135L, sigmy nie.. i odkąd kupiłem 135L to 85ką chyba nie zrobiłem nawet klatki.. albo bardzo mało.. ta 135ka jest ********a.. oczywiście na FF.. dużo 85ką robiłem na cropie więc to prawie "to samo", alr prawie robi wielką różnicę..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A może jednak lepiej kupić Sigmę. Ostra na pewno bedzie, a bokeh może tuningować czymś takim:
    http://optyczne.pl/1412-nowość-Bokeh...html#komentarz
    ?

a zawsze będzie opcja makro. :rolleyes:

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    a zawsze będzie opcja makro. :rolleyes:
    No bo marko jest najważniejsze
    Mordo Ty moja !

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

myślę, że sam powinieneś sobie postrzelać tymi szkłami (jeśli masz możliwość) oraz popatrzeć na exify swoich zdjęć, żeby stwierdzić jakich ustawień najczęściej używasz i czego ci brakuje, bo przy takich rozterkach nikt ci dobrze nie doradzi. Każdy może powiedzieć tylko o własnych doświadczeniach i odczuciach. I pamiętaj, że te ostatnie (odczucia) są tez ważne...

Ja osobiście, kiedy wzbogaciłem się o 5D (mam jeszcze 40d), to "oszalałem" z radości, kiedy zobaczyłem jakie fotki robię 85 1.8.
    Drugi uśmiech spowodował zakup Canona 100 2.8 Macro
    Natomiast - wyrażę tu wyłącznie swoją, niepopularną na forum opinię - posiadanego 135L wyzbywam się. Rajcuje mnie w nim wyłącznie światło. Żeby być sprawiedliwym: 135L jest bardzo dobrym szkłem, ale 85 mi lepiej "leży", a to dla mnie najważniejsze.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    myślę, że sam powinieneś sobie postrzelać tymi szkłami (jeśli masz możliwość) oraz popatrzeć na exify swoich zdjęć, żeby stwierdzić jakich ustawień najczęściej używasz i czego ci brakuje, bo przy takich rozterkach nikt ci dobrze nie doradzi. Każdy może powiedzieć tylko o własnych doświadczeniach i odczuciach. I pamiętaj, że te ostatnie (odczucia) są tez ważne...

Ja osobiście, kiedy wzbogaciłem się o 5D (mam jeszcze 40d), to "oszalałem" z radości, kiedy zobaczyłem jakie fotki robię 85 1.8.
    Drugi uśmiech spowodował zakup Canona 100 2.8 Macro
    Natomiast - wyrażę tu wyłącznie swoją, niepopularną na forum opinię - posiadanego 135L wyzbywam się. Rajcuje mnie w nim wyłącznie światło. Żeby być sprawiedliwym: 135L jest bardzo dobrym szkłem, ale 85 mi lepiej "leży", a to dla mnie najważniejsze.
    pozdrawiam
    i to dobre podsumowanie.. każdemu pasuje co innego - więc żeby się przekonać to trzeba zobaczyć co komu pasuje.. dla mnie posiadanie 85/1.8 i 100/1.8 nie ma sensu ale każdy robi co lubi i co mu pasuje.. ja na 5d przesiadłem się z 40d (które też mam) ale na 40d 85ka była moim podstawowym portretowym szkłem więc 135ka na 5d daje "prawie taką samą" ogniskową i tu 135 ma IMHO przewagę.. ale mnie takie zdjęcia jak robię pasują i prawie zawsze mam się gdzie cofnąć
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 21-11-2008 o 21:54
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

arturs
    ale ta 100 jest do zadań specjalnych - makro (żeby nie było zupełnie OT)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    No a co w twojej opinii jest niepopularnego? Teraz mam 85L i 135L ale jak miałem jeszcze 85/1.8 to chociaż 135L optycznie dużo lepsze lepsze i tak częściej używałem 85/1.8 ze względu na ogniskową.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów