Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 123

Wątek: Kontrowersyjne zdjecie?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    No wiesz - na jego własnym forum zarzucono mu kłamstwo, a on nic. W takich sytuacjach reaguje się szybko i bez słowa - linkiem do rawa.
    My sobie możemy deliberować, a przy kazji się pobawić i czegoś nauczyć, ale dyskusja nad tym, czy kłamał czy nie - rozniosła się także po forach przyrodniczych, bo to znany fotograf. A dyskutanci to po części jego koledzy, jak podejrzewam. Ja bym chciała wiedzieć, czy mój kumpel łże czy nie. Bo przecież wcale nie o zdjęcie tu chodzi...
    Oczywiście, ale...
    Co prawda czasy się zmieniają, ale nadal wątpliwości należy (i warto!) interpretować na korzyść autora. Myślę też, że udało się wykazać (vide zdjęcia mate00sha czy moje), że takie zdjęcie jest możliwe do zrobienia samym tylko aparatem.
    Trudno też wymagać od autora, żeby powtórzył swój wyczyn - wszak jeśli zdjęcie jest wyjątkowe - to ze wszelkimi tego konsekwencjami!?
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 21-11-2008 o 16:25
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Tak BTW, to na stronie ze zdjęciem dyskusja od retuszu (ktoś zasugerował nawet użycie filtra bokeh w PS ) doszła już do kwestionowania etyki autora - zauważyli, że sowa była przetrzymywana w niewoli i że mogła zostać wypuszczona tylko w celu wykonania tego zdjęcia... Normalnie jakaś komisja śledcza
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    No wiesz - na jego własnym forum zarzucono mu kłamstwo, a on nic. W takich sytuacjach reaguje się szybko i bez słowa - linkiem do rawa.
    ...

a co on niby w sadzie jest i grozi mu 10 lat ? ze sie musi bronić ?

RAW jest jego i ja mu się nie dziwie bo ja nigdy bym rawa z reki nie wypuścił

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nie ważne kto Zobacz posta
    a co on niby w sadzie jest i grozi mu 10 lat ? ze sie musi bronić ?
    RAW jest jego i ja mu się nie dziwie bo ja nigdy bym rawa z reki nie wypuścił
    Dokładnie, teraz tam to już jest jakaś nagonka na niego, a zaczęło się od wątpliwości wynikających niesamowitej kompozycji zdjęcia. Oni nawet nie mają teraz argumentów,a nadal jadą szukając czegokolwiek...
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ok, mam taką teorię, obszar zaznaczony (tak plus minus ) to gałąź przed sową, blisko obiektywu - reszta tła to inne gałęzie o podobnym kolorze itp. za sową w tej samej odległości od niej

http://img148.imageshack.us/my.php?image=gkbu7.jpg

pamiętam też zdjęcie z dziwnym bokeh z 135L - jest gdzieś na forum - tam duża liczba detali - listków też zrobiła straszna kaszanę z fotki
    Ostatnio edytowane przez Allensteiner ; 21-11-2008 o 16:37
    lepsze jutro było wczoraj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Proponuję, żeby każdy wątpiący - przy okazji wizyty u okulisty - poprosił o krople (nie wiem jak się nazywają, ale powodują, że źrenice się nie zwężają).
    Wtedy widać świat okiem jasnego obiektywu - GO jak przy ~f/3 (aberracje chromatyczne i przepały swoją drogą)
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Proponuję, żeby każdy wątpiący - przy okazji wizyty u okulisty - poprosił o krople (nie wiem jak się nazywają, ale powodują, że źrenice się nie zwężają).
    Wtedy widać świat okiem jasnego obiektywu - GO jak przy ~f/3 (aberracje chromatyczne i przepały swoją drogą)
    Atropina.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Atropini Sulfas 1% tak nazywają się te krople jest tez Neosynephrin-Pos 10%
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Tak BTW, to na stronie ze zdjęciem dyskusja od retuszu (ktoś zasugerował nawet użycie filtra bokeh w PS ) doszła już do kwestionowania etyki autora - zauważyli, że sowa była przetrzymywana w niewoli i że mogła zostać wypuszczona tylko w celu wykonania tego zdjęcia... Normalnie jakaś komisja śledcza
    To ja w tym momencie już tylko czekam na przesłuchanie sowy jako świadka z tej sprawie.
    Dodatkowo, nawet jeśli oczyściłaby autora z wszelkich oczernień innych osób, to założę się, że jej zeznanie też uznano by za spisek, ponieważ wyjątkowo dobrze wygląda na tym ujęciu...

A tak na poważnie - śmieszy mnie strasznie jak ludzie doszukują się w tamtym wątku pod fotografią jakiegoś spisku. Kompresja JPEG - uznana jako efekt manipulacji; przekłamania w wielkości odwzorowania - z pewnością podmiana tła; a ton wypowiedzi autora i niechęć do ujawniania RAWa (jedynej wartości które de facto stanowi o jego własności do ww. fotografii) - uznana za dalsze ciągnięcie "oszustwa"... ehhh... i po co to wszystko?

Uważam, że fotografia Pana Mateusza Matysiaka - jest nie dość, że oryginalna (czyt. "niezmieniona treść przez pomocy PS itp. narzędzi"), to jeszcze naprawdę "niebywała". Chylę czoła, bo wiem, że sam bym takiego zdjęcia nie wykonał - nawet gdybym posiadał jego sprzęt. Dla mnie jest ono rewelacyjne.
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Allensteiner Zobacz posta
    ok, mam taką teorię, obszar zaznaczony (tak plus minus ) to gałąź przed sową, blisko obiektywu - reszta tła to inne gałęzie o podobnym kolorze itp. za sową w tej samej odległości od niej

http://img148.imageshack.us/my.php?image=gkbu7.jpg
    Zgadzam sie z "przedpiszca".
    Ta galaz wyrazniej widac na pomniejszonej fotce pod problemowym zdjeciem.
    BTW zdjecie swietne.

PZDR

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów