Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Raw vs JPG ?

lukasz921
    Guest

Domyślnie Raw vs JPG ?

Witam wszystkich,
    Dopiero zaczynam przygodę z fotografowaniem za pomoca lustrzanki (eos 1000d) i pytanie jest takie. Naczytalem sie o hot pikselach i oczywiscie u mnie jeden wystepuje przy powiekszeniu 1:1 przy iso rownym lub wiekszym 400. Nie przejmuje sie tym i nie zamierzam tworzyc kolejnego watku. Ale jesli zrobie zdjecie w foramcie Raw + JPG to na Jpg jest on widoczny a na RAW po obejrzeniu w Lightroom nie widac go. Czy program Lightroom ma jakis filtr ktory je usuwa ? Czy ogolnie zdjecia z RAW moga byc tak jakby bardziej ziarniste ? Podejrzewam że tak bo kompresja rozmazuje fotke. I czy RAW jest zawsze ciemniejszy niz JPG - taki bardziej neutralny ? czy to zalezy od ustawien aparatu dla JPG ? Jesli ktos moglby mnie oswieci w jakiejs z powyzszych kwestii.

Pozdrawiam,
    Lukasz921

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja to bym Ci spod samego serca doradziła wyłączyć jotpegi, robić w rawch i w ogóle zapomnieć o tym pikselu. No i fotografować, po czym pokazywać i poddawać ocenie. To najlepsze, co mogłam powiedzieć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz921 Zobacz posta
    Witam wszystkich,
    Dopiero zaczynam przygodę z fotografowaniem za pomoca lustrzanki (eos 1000d) i pytanie jest takie. Naczytalem sie o hot pikselach i oczywiscie u mnie jeden wystepuje przy powiekszeniu 1:1 przy iso rownym lub wiekszym 400. Nie przejmuje sie tym i nie zamierzam tworzyc kolejnego watku. Ale jesli zrobie zdjecie w foramcie Raw + JPG to na Jpg jest on widoczny a na RAW po obejrzeniu w Lightroom nie widac go. Czy program Lightroom ma jakis filtr ktory je usuwa ? Czy ogolnie zdjecia z RAW moga byc tak jakby bardziej ziarniste ? Podejrzewam że tak bo kompresja rozmazuje fotke. I czy RAW jest zawsze ciemniejszy niz JPG - taki bardziej neutralny ? czy to zalezy od ustawien aparatu dla JPG ? Jesli ktos moglby mnie oswieci w jakiejs z powyzszych kwestii.

Pozdrawiam,
    Lukasz921
    to co widzisz na jpg to jest to jak komputerek aparatu wywoła i obrobił RAWa a następnie zapisał do wspomnianego jpg
    wiec zalezy czesciowo od ustawień

jak patrzysz na rawa w przeglądarce (np fast stone image) to nie widzisz rawa tylko zaszytego w rawie jpeg'a

zeby zobaczyć RAWa musiałbyś otworzyć Bridge'a albo ACR (pewnie są też jakieś innne programy) - na moim monitorze jest wyrażna róznica między RAW a zaszytym jpg

im szybciej zaczniesz robić w RAW tym szybciej będziesz cieszył się z wiekszej ilości udanych zdjęć - raw daje wieksze mozliwosci obróbki nawet jak zdjecie zostanie spaprane; z jpg jest znacznie trudniej
    zacznij od czegoś w miarę łatwego do obslugi/koretky RAW - potem pewnie w miare nauki wejdziesz w PS
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów