Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: 350d i dwie drogi

Mieszany widok

tomekkc
    Guest

Domyślnie 350d i dwie drogi

Witam wszystkich, jestem na tym forum nowy.
    Od roku robię zdjęcia Canonem A80 i postanowiłem zakupić Canona 350d.
    Powody:
    1.szybkość AF (jak dla mnie błyskawica bez względu na obiektyw a testowałem na różnych i usm i nie usm i sigmach) nie ma porównania do żadnego kompaktowego.
    2.możliwość robienia zdjęć przy iso 1600 (robiłem testy w MM) poziom szumu jest bardzo mały i po odszumieniu np. Neat Image jak dla mnie jest bajka. Dodam, że lubię robić zdjęcia w świetle zastanym.
    3.możliwość wpływu na GO (w A80 czy mam 2.8, czy 8.0 jest prawie to samo)
    4.możliwość dalszej rozbudowy (o tym za chwilę)
    5.mała wielkość –dla mnie duży plus ponieważ dużo śmigam na rowerku i chcę go mieć przy sobie w torbie typu „colt”. Nigdy nie miałem lustrzanki więc jego ergonomia jest dla mnie ok.
    Jeśli chodzi o obiektywy to mam dwie koncepcje:
    1.kupić z kitem (mam szeroko) potem sigmę 70-300 SM II i z czasem tamrona 28-75/2.8:
    2.zamiast kita kupić sigmę 18-200(jeszcze go w rękach nie miałem a w sieci jest jeszcze dość mało) i mieć super uniwersalny obiektyw, który zawsze może być przypięty, jakościowo porównywalny z kitem(i z sigmą 18-125 a ostrzy lepiej niż tamron 18-200) i pewnie sigmą 70-300( między 200 a 300 nie ma wielkiej różnicy w zbliżeniu) a z czasem pomyśleć o stałkach :sigma 30/1,4(nowość i w sumie jeszcze nie wiadomo jak z ceną i jakością ale światło super i po przeliczeniu 50mm,
    Tamrona 90/2,8macro(pewnie może być jako portretowy) i powiedzmy może canona 200/2.8L i z czasem do niego kupić telekonwerter 2x.
    Ja raczej bardziej skłonny jestem do zestawu „2” bo na rowerku nie lubię mieć plecaka a ogniskowe różne się przydają: czasem jakiś ładny widoczek przy szerokim a czasem śmieszny grymas żonki walczącej ze sporym wzniesieniem :grin: na sporym zbliżeniu ze sporej odległości.
    Od kilku m-cy czytam to forum i wiem, że sporo jest na temat 350d i powyższych obiektywów ale ludzie z czasem nabierają nowych doświadczeń i po czasie potrafią inaczej spojrzeć na pewne sprawy i może ktoś cos ciekawego napisze.Pozdrawiam.

tomekkc
    Guest

Domyślnie

Nikt nic nie napisze w tym temacie?? Nikt nie ma sigmy 18-200??Nikt nie ma nowych doświadczeń w tym temacie??

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

O stałkach bym pomyślał na samym starcie np. canon EF50/1.4. A obiektyw canon 200/2.8L w zestawie nr.2, raczej do przewożenia na bagażniku rowera nie pasuje. Osobiście nie polecam przewożenia sprzetu na rowerze, jestem za kupnem jakiegoś plecaka (np.Lowepro ) przystosowanego do przewożenia sprzetu foto.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

tomekkc
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    O stałkach bym pomyślał na samym starcie np. canon EF50/1.4. A obiektyw canon 200/2.8L w zestawie nr.2, raczej do przewożenia na bagażniku rowera nie pasuje. Osobiście nie polecam przewożenia sprzetu na rowerze, jestem za kupnem jakiegoś plecaka (np.Lowepro ) przystosowanego do przewożenia sprzetu foto.
    Na rowerze to nie chodzi mi o bagażniku tylko o torbie "colt" umieszczonej na biodrze. Plecak bym kupił za jakiś czas w miarę jak uzbierałbym kasę na stałki i wtedy powiedzmy, że jadę na jakąś wycieczkę (pieszą) to mogę mieć plecaczek i kilka szkiełek.Jeśli np. wiem, że idę do znajomych na grilla i będę chciał pofocić przy świetle zastanym wieczorową porą to mogę brać plecak ze stałkami i się bawić.

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Chyba nie należy do przyjemności jazda na rowerze, jak się jest obwieszonym sprzętem na biodrach. A koszt plecaka to drobiazg w porównaniu z zakupem obiektywów stałoogniskowych. Ale każdy priorytety ustala sam.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekkc
    1.kupić z kitem (mam szeroko) potem ...
    Jak chcesz możesz się ze mną umówić i sprawdzisz sobie kita USM.
    Kontakt GSM 0500050980

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli 50mm to raczej 1.8 , kosztuje 350 zł a nie 1400
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Jeśli 50mm to raczej 1.8 , kosztuje 350 zł a nie 1400
    Cena nie dla każdego jest najważniejsza. 1000 złotych palacz papierosów przepuszcza z dymem w ciągu pól roku. A jakość wykonania 1.8 w porównaniu do 1.4 nie przemawia do wszystkich.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no to jest jeszcze 1.8 MKI za 400-600 zl

EDIT: oczywiscie posiada: - skala ostrości
    - metalowy bagnet
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 01-07-2005 o 10:13

tomekkc
    Guest

Domyślnie

Dzięki uprzejmości kolegi gietrzy wczoraj miałem okazję przekonać się co do jednego słusznego wyboru w sprawie optyki-czyli L-ki ponad wszystko. Jakość zdjęć z 20d i 135/2L powaliła mnie na kolana(ostrość, kolorki, kontrast, szybkość). Kolejnym obiektywem , który mnie zachwycił jest canon50/1.8. Sigma 20/1.8 już nie zrobiła na mnie takiego wrażenia (nie to wykonanie, nie ta szybkość i na 1.8 jest troszkę mydlany) i jeszcze kit USM –dla mnie fajna jakość, niezła szybkość i generalnie dość ładne zdjęcia da się zrobić (oczywiści przymknięty). Uważam, że jeśli mi się nie odmieni to wybór 350d+sigma 18-200 na początek będzie dobrym wyborem. Muszę tylko znaleźć potwierdzenie w tym, że ta sigma nie będzie gorsza od kita. Z czasem będę zbierał na stałki –pierwszy pewnie będzie 50/1.8 z racji cena /jakość. Potem 200/2.8L (cena troszkę mniejsza niż 135/2L a jakość i rozmycie powinno być podobne)a potem to już nie wiem.
    Na marginesie dodam, że wczoraj w MM „macałem” Pentaxa IST DS. i stwierdzam, że to co widać przez jego wizjer to normalnie poezja(wielkość i jakość powala)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów