ciekawe skad aparat wie ze zdjecie jest robione w pionie? Moze mi to ktos wytlumaczyc?
ciekawe skad aparat wie ze zdjecie jest robione w pionie? Moze mi to ktos wytlumaczyc?
Musisz otworzyc acdsee i tam dopiero (w jego wbudowanym browserze) zaznaczyc wszystkie ctrl+a. Potem dajesz rotate i zaznaczasz zeby zrobil tak ze wszystkimi.
W przypadku kiedy robisz to w explorerze to po wybraniu otworz za pomoca acdsee on bierze pod uwage wylacznie jedno zdjecie.
Ma wbudowany czujnik polozeniaZamieszczone przez gonzo44
wilkie dziekiale to powoli idzie
280 fotek dzisiaj strzelilem to moze dlatego :P
Jest tam taka kuleczka (jak potrzasniesz aparatem to ja uslyszysz), jak aparat jest "w pionie" to ona jest po jednej stronie jak w poziomie to dotyka inny czujnik.Zamieszczone przez gonzo44
Sprytne, ale zamiast tego wolalbym chociazby podglad ISO w wizjerze i jak mysle nie tylko ja. No ale lustrzanki "amatorskie" tak maja, ze musza byc dla "wszystkich".Zamieszczone przez Polaco
trzeba przełączyć connect w menu na ptp i wtedy autoamtycznie obraca program canona
zauwa żyłem, że jak zdjęcia są robione w skośnym kadrowaniu to aparat najczęściej wybiera poziomy format. A tak w ogole to w 300D nie zawsze poprawnie rotating działa. Cościk widać czujniki zawodzą....
Chodzi o tę nieszczęsną autorotację, zapisaną w EXIF jako sekcja: orientation 90. Mam kilka tysięcy zeskanowanych w fotolabie klisz, ale wszystkie skany mają w EXIF właśnie ten wpis, niezależnie od układu zdjęcia. W Adobe Photoalbum powoduje to, że wszystkie zdjęcia automatycznie "stają dęba" do pionu. Bezstratny obrót jest niemożliwy, bo wymiary w pikselach są calkowicie przypadkowe. Mogę obrócić zdjęcia w Rotate.exe, tak aby były poprawnie usytuowne w Irfan czy Image, ale niestety Adobe PhAlbum robi to automatycznie jeszcze raz i znów jest kłopot.
Pytanie: jak usunąć masowo sekcję Rotation z EXIF?
Odświeżam wątek. Sytuacja dotyczy 350D. Zgrywam zdjęcia Canonowskim softem i mam podobny problem, notabene pojawił się w momencie "przekręcenia się" licznika zdjęć na karcie (po przejściu z IMG_9999 na 0000; pierwsze 10000 fotek). W aparacie jest autorotacja, na kompie wszystko jest "poziome"
Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z tym poradzić?
Od razu mówię, że nie chcę przechodzić na inne programy do zgrywania zdjęć, ponieważ ten Canonowski mi pasuje.