Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: problem z autorotacja

krzesieg
    Guest

Domyślnie problem z autorotacja

witam, od 3 dni jestem szczesliwym posiadaczem 20D - zastanawialem sie nad 350D ale wybralem wiekszego brata :-)
    mam maly problem - mimo ze mam w menu wlączoną autorotację i na wyświetlaczu zdjęcia są odpowiednio zrotowane to po przegraniu na kompa pionowe zdjęcia są poziome i musze je ręcznie obracać
    wie ktoś dlaczego tak się dzieje??

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z tego co wiem jesli nie przegrywasz za pomoca programu Canonowskiego dolaczonego do aparatu i przez kabelek to Ci obroci. W innym przypadku musisz zrobic to ponownie.

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Ja mialem w 350D to samo, a przegrywalem przez kabelek i programem "Canonowskim" czyli zoombrowserem. Teraz przeszedlem na downloader pro 1.6 i tam jak sie opcje poustawia to wszsytko robi jak nalezy - obraca (bezstratnie), zmienia nazwy plikow, generuje nawet exifa w pliku tekstowym niewazne czy sie sciaga przez czytnik czy aparat.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja osobiscie kopiuje zwyczajnie pod windows commanderem a potem na podstawie exifa obracam calosc w acdsee

krzesieg
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    na podstawie exifa obracam calosc w acdsee
    to w exifie jest info o pionowej orientacjii zdjecia? i acd see potrafii to odczytac?

EOS viewer dolaczony do aparatu podczas podgladu widzi zdjecia prawidlowo zrotowane, ale jak daje aby zapisal je na dysk to niestety sa juz wszystkie poziome

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzesieg
    to w exifie jest info o pionowej orientacjii zdjecia? i acd see potrafii to odczytac?
    Tak informacja jest w exifie.

W acdsee wystarczy zaznaczyc calosc zdjec dac rotate wybrac opcje nr 4 "exif", zaznaczyc "apply to all selected image" i dac OK

Co do programu canona to nie wiem nie uzywam.

krzesieg
    Guest

Domyślnie

działa !! dzięki za pomoc - dużo czasu zaoszczędzę po kazdym pstrykaniu

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

radzę zastosować jhead + jpegtran. można obrócić automatycznie wszystko w katalogu i mieć z głowy. Działa pod również pod win.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Ja obracam na podstawie exifa irfanview - przy przetwarzaniu batchowym.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

McKane mozesz napisac mi co ja robie zle ? :P mam acdsee 7,0 i jest tam funckja 4 czyli rotate exif ale nie moge zaznaczyc zeby zrobil to do wszystkich zdjec. ta funckja jest na szaro i nie da sie jej zaznaczyc, trzeba jakos najpierw zaznaczyc wszystkie zdjecia? bo ja daje ctr+a otworz za pomoca acdsee i tyle, moze cos jeszcze trzeba?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów