Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 19-11-2008 o 12:36
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Podsumowując można by powiedzieć że:
- wielkość matrycy nie ma żadnego wpływu na jasność obiektywu, a jedynie na to, jaka część obrazowanego przez ten obiektyw obrazu (masło maślane) jest rejestrowana - czyli na kąt widzenia obiektywu. Z tego wynika drugie:
- dużo łatwiej i taniej jest zrobić jasny obiektyw do małej matrycy - nawet obiektyw o dużej jasności będzie dość mały (stąd długie zoomy ze stałym światłem np. w Lumixach). Niestety wraz ze wzrostem wielkości matrycy rosną obiektywy (muszą w miarę równomiernie pokryć większą powierzchnię), dlatego dziesięciokrotny zoom ze stałym światłem 2.8 do FF byłby raczej niewygodny, a na pewno potwornie drogi. Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że wystarczy konstrukcję obiektywu odpowiednio przeskalować aby uzyskać obiektyw do konkretnego formatu (np. kity 18-55 to by był przeskalowany 28-90 z FF).
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Janusz jeśli pozwolisz - to (Twojego autorstwa) podoba mi się bardziej ;-)
Do druku:![]()
z tego co się orientuję to ogniskowa jak i jasność obiektywu to jego parametry fizyczne - nie zmieniają sie one w zależności od podpięcia do danego body (apsc, apsh, ff)
mylę się?
ps
przepraszam za rozjeżdzanie forum
Ostatnio edytowane przez pst ; 19-11-2008 o 12:51
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
nie mylisz się.
ale dane obietywu stosuja się tylko do maxymalnej wielkości matrycy do której jest przeznaczony, wyjątki to cropy
I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!
@spt
Mnie się cały czas właśnie wydawało, ze tak to musi wyglądać. Mniejsza matryca = mniejszy kat = mniejszy obiektyw i odwrotnie.
Do 30D moge zastosować np. 17-40L ale wykorzysta tylko część szkiełka. FF korzysta już z niego w pełni czyli takie 17-40 na APS-C mogłoby być sporo mniejsze i pewnie tańsze ale jak widac mało opłacalne(mamy więc np 17-55 2.8 EF-S).
Dokładnie tak jest w ww. Panasach.
Śmieszna matryca = śmieszny obiektyw![]()
2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania
panowie, ja już nie wiem, co wy kombinujecie.
w tej chwili poruszacie chyba kwestie techniczne, jak jasny może być obiektyw dla danego formatu - weźcie pod uwagę, że szkła (zoomy) uważane za jasne do średniego formatu mają f/4,5 - do małego f/2,8 - a do 4/3 f/2,0
stosując skrót myślowy, prędzej można już powiedzieć, że światło spada na mniejszej matrycy, bo obiektyw ma mniejsze pole widzenia, więc wymaga krótszego czasu naświetlania.
Odpowiedź jest prosta:
Są droższe bo jest wyzszy koszt wytworzenia (w tym nawet koszt materiałów, ale nie to jest kluczowe)
Koszt wyprodukowania soczewki bardzo rośnie wraz z jej średnicą. Większa matryca wymaga stosowania wiekszych soczewek. Miedzy innymi z tego tez powodu jasne obiektywy są drozsze (wieksze szkła).
Ostatnio edytowane przez artprof ; 19-11-2008 o 14:18
I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!
Ok, w sumie racja. Może i faktycznie w efekcie oba przypadki łapią tyle samo światła...
Niemniej wciąż można by mówić o jasności układu obiektyw-matryca. Jeśli podepniemy ten sam obiektyw pod różne matryce to ilość rejestrowanych fotonów będzie się zmieniać... Na cropie będzie mniejsza w stosunku do FF. Tylko jak to mierzyć?
PS: Do tego dochodzi różnica w konstrukcji matryc - tzn jaki procent tych fonotów jest faktycznie rejestrowany a jaki wpada "między" fotocele.
Propozycja Kolaja pozostaje aktualna - no, może w nieco bardziej radykalnej formie - wyrwij lustro i podsuń matrycę
Średnio >45%. Skoro jednak chcesz tak dzielić włos na czworo, to musisz jeszcze podzielić światło na kolory (co najmniej trzy) http://learn.hamamatsu.com/articles/...fficiency.html![]()
EOS - conditio sine Kwanon...