Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Jasność obiektywu a wielkość matrycy?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No cóż - z tego co piszesz wynika, że nie zajrzałeś do artykułu, który wskazałem... a szkoda.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

a możesz jakiś w 3 zdaniach to streścić, albo napisać o czym to jest?
    Niestety mój poziom angielskiego nie pozwala na swobodne przeczytanie tego artykułu, szczególnie słownictwo techniczne. I nie wiem czy warto tracić kilka godzin na tłumaczenie jeśli okaże się na końcu że to samo napisałem.

a może masz jakieś tego tłumaczenie?

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta

a może masz jakieś tego tłumaczenie?
    proszę:
    http://translate.google.com/translat...-8&sl=en&tl=ja

Sory, ale nie mogłem się powstrzynać.
    Ludzie nauczcie się posługiwać google translate.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W trzech zdaniach (spróbuję)... - postaram się coś sklecić później.
    W każdym razie zakłócenia o których wspomniałeś nazywają się "crosstalk" i nie są głównym źródłem widocznych szumów w porządnych aparatach (w nieporządnych współodpowiadają za tzw. "fixed pattern noise").

PS
    http://www.molecularexpressions.com/...gesensors.html - tutaj jest też trochę przystępnie podanych ciekawych informacji (po angielsku, na ale na to nie ma rady...)

PS2
    Fanom google translate proponuję przetłumaczyć tekst w dwie strony i zobaczyć efekty...

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    proszę:
    http://translate.google.com/translat...-8&sl=en&tl=ja

Sory, ale nie mogłem się powstrzynać.
    Ludzie nauczcie się posługiwać google translate.

próbuję się wczuć ale słabo mi idzie
    np:
    "Idealny czujnik pochłania co fotonów, każdy fotonów byłoby wygenerować elektronów i elektronów co mogłoby być gromadzone i liczone do postaci obrazu, wszystkie zrobione bez hałasu dodany. "

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak to wyjaśnia wszelkie wątpliwości .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bez wątpienia Google lepiej szukają niż tłumaczą
    Ale wracając do szumów.
    Wyróżnia się wiele źródeł zakłóceń (dla wygody nazywanych szumami):
    • shoot noise
    • thermal noise
    • reset noise
    • read noise (w tym "crosstalk noise"),
    • quantization noise

Niektóre z nich łączy się, grupuje, żeby uprościć analizę (a często wręcz myli), ale jeśli chcieć je eliminować, to warto (i trzeba) wskazać jak najwięcej ich źródeł, tak by można je było, jedno po drugim, redukować bądź całkowicie usunąć.

Skupimy się na pierwszym z nich, gdyż jak ładnie pisze Autor w sekcji http://www.clarkvision.com/imagedeta...#noise_sources
    At high signal levels (most of the range of a digital camera image), noise is dominated by photon noise, the inherent random arrival times of photons at the sensor. At the lowest signal levels, other sources contribute.
    Wiadomo, że http://www.clarkvision.com/imagedeta...summary/#intro
    In the physics of photon counting, the noise in the signal is equal to the square root of the number of photons counted because photon arrival times are random.
    A zatem im lepiej naświetlone piksele tym... więcej zakłóceń typu "shoot noise"! Coś chyba nie tak, nie?

Otóż wszystko (niestety) jest w porządku (a przynajmniej w zgodzie z naturą). Jak pamiętamy, zadaniem piksela jest zliczanie fotonów. Każdy "wpadnięty" foton, żeby zostać zaliczony musi pobudzić elektron (tak aby wybić go z niewoli orbity ku wolności pasma przewodzenia).

Oczywiście, raz mu się uda, raz nie - i tu wkracza statystyka proponując do opisania wyniku końcowego (czyli liczby zaliczonych fotonów) statystykę Bernoulliego albo Poissona). W szczególności ta ostatnia jest wygodna w obliczeniach. "Konsekwencją" dosyć intuicyjną jej stosowania jest fakt, że im więcej zliczyliśmy fotonów, tym więcej razy innych fotonów mogło nie uwolnić elektronu, a zatem faktycznie im więcej fotonów tym większy rozrzut wyniku ich liczenia i większy szum.

No to gdzie tu zysk? Na szczęście rozrzut rośnie "tylko" z pierwiastkiem z liczby fotonów, czyli względnie stosunek sygnał/szum, czyli "liczba fotonów/rozrzut wyniku", również rośnie.

PS
    Mam nadzieję, że tym razem ja nadmiernie nie upraszczam
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 23-11-2008 o 18:15

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    PS
    Mam nadzieję, że tym razem ja nadmiernie nie upraszczam
    może i nie, ale to wszystko przestało już być zrozumiałe dla ludzie bez "inż" przed nazwiskiem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zdaję sobie z tego sprawę...

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

[QUOTE=Bahrd;562953]W każdym razie zakłócenia o których wspomniałeś nazywają się "crosstalk" i nie są głównym źródłem widocznych szumów w porządnych aparatach (w nieporządnych współodpowiadają za tzw. "fixed pattern noise").
    QUOTE]

No tak w sumie może i racja. Moja wiedza na ten temat pochodzi z czasów jak jeszcze nie było "porządnych aparatów" cyfrowych.

Aczkolwiek będę stał przy opini, że zwiększenie ilości Megapixeli na matrycy o tym samym rozmiarze (lub wpakowanie takiej samej liczby megapixeli na matrycę 3-4 razy mniejszą powoduje znaczący wzrost szumów).

czy któryś z pozostałych rodzajów szumów

shoot noise
    thermal noise
    reset noise
    quantization noise

jest zależny od stponia upakowania megapixeli na cm^2 ? czy sa one zależne od innych parametrów takich jak temperatóra, technologia wykonania itp ?

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów