Rany

Strasznie się cieszę, że i tutaj trwa dyskusja o Photo Day 2.0. Jestem inicjatorką spotkania i chcę rozwiać kilka wątpliwości.

Po pierwsze, rzeczywiście spodziewamy się sporej grupy, ale jesteśmy na to przygotowani.

Teren jest spory, ma kilkanaście hektarów. Niewielka jego część jest w zasadzie ogólnodostępna, więc mniej interesuje tubylców, dla przyjezdnych będzie też bardzo ciekawa. Inne miejsca po prostu będziemy musieli obejść w grupach. Mamy na dziś osiem osób porządkowych/ przewodników, jeśli będzie trzeba, zorganizujemy ich więcej.

Na szczęście na miejscu jest tak oszałamiająco wiele do focenia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Są hale i dźwigi, są robotnicy i stoczniowe bary, są historyczne budynki i muzealne instalacje, są tereny zielone i zabetonowane drogi, są tory kolejowe i budki strażnicze, jest nawet galeria sztuki - w baaaardzo ładnym wewnątrz budynku. Być może nie każdemu uda się sfocić wszystko, ale i tak cholernie warto przyjechać.

I rzeczywiście, teren zmienia się szybko. Część hal widoczna na zdjęciach z ubiegłego roku już przeszła do historii, nie pozostał nawet gruz. Prace nad centrum handlowym zaczęły się, choć na razie są to prace ziemne. Część budynków i hal jest w trakcie rewitalizacji. Tam, gdzie jeszcze dziś trwa budowa statków, wkrótce trwać będzie budowa hoteli, dróg i mieszkań.

Postaramy się możliwie sprawnie zorganizować spisanie oświadczeń i wejście na teren - bo zrezygnować z nich nie możemy. Konieczna jest ostrożność i stosowanie się do próśb straży portowej i organizatorów. Pamiętajcie o dokumentach, weźcie ze sobą długopisy, a pójdzie szybko.

Zgadza się, że zapewne do części miejsc będzie trzeba chwilę poczekać, żeby nikt sobie nie właził w kadr. Dlatego wszystkich prosić będziemy o cierpliwość na miejscu i ewentualne ustawienie się w kolejce. Sprawny przebieg imprezy zależy też od Was.

Przed samym wejściem rozdamy Wam mapki, plan imprezy, przedstawimy osoby porządkowe, rozdzielimy grupy. I przyjeżdżajcie bez obaw. Jeśli macie uwagi, wątpliwości, pytania, odezwijcie się do mnie - maile, gg, telefon znajdziecie tutaj: http://www.mmtrojmiasto.pl/kontakt

Jedyne, co może nam wejść w paradę to pogoda

Do zobaczenia! Oliwia