Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 124

Wątek: Zdjecia w studio - caly glupi jestem

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    O parametrach pisalem wyzej.
    PRzy 1s tez powninno byc nieporuszone. Przeciez to sa podstawy fotografii studyjnej...

A pomiar swiatla co ma do tego, sam piszesz ze dobrze naswietlone...

"ze masz wstępnie nastawione 1/125" - jak to sobie wyobrazasz????
    Napisz skąd Ci wyszły takie dane ekspozycji (iso 100,1/125,f9) ? to zdjęcie jest jedank niedoświetlone moim zdaniem.

W dawnych lustrzankach analogowych synchroniazacja z lampą była np na 1/30s i obiekty fotografowane także się ruszały ,a zdjęcia nie miały takich efektów.Dlatego mniemam że to zdjęcie nie było wykonane na czasie 1/125s.

Aparat wyzwoli lampę przy każdym nastawionym czasie,jeśli zdjęcie było hipotetycznie zrobione przy czasie np 1/20 s (tak dla mnie to wygląda) i jest jeszcze niedoświetlone to znaczy że wyzwalanie bezprzewodowe jest uszkodzone,wystarczy że jest opóżnienie 1/30 s ,którego na oko nie zobaczysz.
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 18-11-2008 o 16:29
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Taa, teraz widze - tylko wczoraj zupelnie inne zdjecie bylo podczepione, chyba z powodu poznej pory mialem omamy
    W sumie mój komentarz także odnosił się do tamtego zdjęcia, bo miałem na mysli rączkę dziecka w brzuchu ciężarnej kobiety przez przypadek zgrało się to ze zdjęciem ,ktore trampek wstawił potem.

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    mozliwe, ale gdyby była to wina 'lagów' (zakładając poprawnie działającą lampę z czasem wygasania błysku np 1/1000s lub 1/2000s jak w przypadku lamp trampka), czy efekt nie byłby bardziej podobny do takiego zdjęcia (wiem że tutaj czasy i inna częstotliwość błysku):
    Właśnie przez to, że lagi były odpowiednio niewielkie, a chłopak tylko lekko ruszył ręką, martyca zarejestrowała coś, co nazywany nieostrością. Zauważ, że sukienka dziewczynki na Twoim zdjęciu tez przypomina coś takiego, bo nałożylo się na nią kilka obrazów w różnych położeniach.

Na temat lagów nie trzeba się duzo rozwodzić. Mozna zrobić fotki testowe z jedną lampą i czasem 1/2000s i założę się, że poruszenia nie bedzie. To bardzo wpasowuje się do teorii, wykresów i zdjęć studyjnych Wats0na
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po pierwsze, teoria opisana w skrócie przez MMM ma ręce i nogi. Czas od "pobudzenia" fotoceli światłem do uruchomienia błysku może być całkiem spory. W efekcie możemy otrzymać efekt stroboskopowy, który może przypominać poruszenie.

Po drugie, proponuję obejście problemu polegające na wyzwalaniu wszystkich lamp studyjnych przez fotocelę za pomocą lampy błyskowej na sankach, ustawionej na niewielką moc (np. 1/32). Wówczas, o ile czas reakcji wszystkich fotocel będzie zbliżony, wszystkie lampy studyjne powinny błysnąć w tym samym lub zbliżonym czasie. W każdym razie rozjazd powinien być znacznie mniejszy.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Po pierwsze, teoria opisana w skrócie przez MMM ma ręce i nogi. Czas od "pobudzenia" fotoceli światłem do uruchomienia błysku może być całkiem spory. W efekcie możemy otrzymać efekt stroboskopowy, który może przypominać poruszenie.

Po drugie, proponuję obejście problemu polegające na wyzwalaniu wszystkich lamp studyjnych przez fotocelę za pomocą lampy błyskowej na sankach, ustawionej na niewielką moc (np. 1/32). Wówczas, o ile czas reakcji wszystkich fotocel będzie zbliżony, wszystkie lampy studyjne powinny błysnąć w tym samym lub zbliżonym czasie. W każdym razie rozjazd powinien być znacznie mniejszy.
    czas 1/125 s jest wystarczającym czasem do zamrożenia tego kadru ,i moim skromnym zdaniem nie ma znaczenia ile błysków nastąpiło w w tym czasie .To najwyżej objawi sie jako niedoświetlenie lub prześwietlenie ale nie takie poruszenie.Jest jeszcze jedna możliwość że był użyty długi obiektyw.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Efekt takiego działania masz na moim zdjęciu z szalikiem
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Lampa 1200W z bjuti disz (na twarz) na radio,
    600W z SBox na fotocele (mocy nie pamietam).
    ....
    Jedna lampa na radio a druga na fotocele. Inne czasy wyzwalania i stąd opóźnienie błysku. Albo obie na radio albo obie na fotocele i powinno być dobrze.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

1/125 to jest max x-synch w 5d !!!
    nie wiem czy dobrze rozumiem, ale ja spokojnie synchronizuje 5D z lampami w studio na czasach 1/200s i to nie wazne czy za pomoca chinczyka czy kabelka a reszta z fotoceli...
    nigdy nie mialem takich problemow mimo ze tylko jedna lampe wyzwalam radiem, a reszta z fotocel (czasem nawet 4-5 lamp o roznych mocach)

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    Sprobuj wyzwolic z kabelka. Jesli robisz to przez radio, szczegolnie jesli kupiles jakis chinski bzdet, to bedziesz mial taki efekt
    herezje...

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Zrobiłem testy.
    Wykresów nie będzie.
    Jedynie morał:
    - speedlite zamraża ruch
    - chińczyki niezależnie od ilości i sposobu podłączenia - nie zamrażają.
    Chiński błysk ma dużo ponad 1/2000 sekundy...
    Bardziej zacnym oświetleniem nie dysponuję, więc nie napiszę nic ponadto.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Dopiero zaczyna Awatar hazy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jedna lampa na radio a druga na fotocele. Inne czasy wyzwalania i stąd opóźnienie błysku. Albo obie na radio albo obie na fotocele i powinno być dobrze.
    Nie mogę ściągnąć fotki i obejrzeć na powiększeniu - ale...
    Janusz może mieć rację, jeśli nie to...
    To w takim układzie stawiam jednak na "niewygaszenie" na czas błysku którejś z lamp pilotujących (modelujących) zwłaszcza, że nie mamy tutaj ostro zarysowanych konturów dłoni (zamrożonych przez poszczególne błyski). Czas 1/125 wbrew pozorom okazuje się zbyt długi, tym bardziej dający się we znaki, im dłuższa ogniskowa obiektywu - tutaj strzelam, bo nie mam wglądu do exifa.

Pozdrawiam
    ... i nie mam czasu robić zdjęć

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    herezje...
    doswiadczenie

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów