Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 124

Wątek: Zdjecia w studio - caly glupi jestem

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

w ogole cale to zdjecie jest poruszone. lacznie z twarza.
    wyzwalanie jest ok. gdyby blyskaly w odstepach czasu, to inaczej by to wygladalo.
    wyglada faktycznie jakby lampy walily za mala moca i bylo dodatkowe zrodlo swiatla.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprobuj wyzwolic z kabelka. Jesli robisz to przez radio, szczegolnie jesli kupiles jakis chinski bzdet, to bedziesz mial taki efekt. A dobre radio to np. Pocket Wizard, z tymze cena okolo 1000 zlotych

I z doswiadczenia jednak polecam robic zdjecia na granicy x-sync.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    w ogole cale to zdjecie jest poruszone. lacznie z twarza.
    wyzwalanie jest ok. gdyby blyskaly w odstepach czasu, to inaczej by to wygladalo.
    wyglada faktycznie jakby lampy walily za mala moca i bylo dodatkowe zrodlo swiatla.

Nie jest nic poruszone oprocz reki

www.terpinski.pl/raw.jpg
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    Sprobuj wyzwolic z kabelka. Jesli robisz to przez radio, szczegolnie jesli kupiles jakis chinski bzdet, to bedziesz mial taki efekt. A dobre radio to np. Pocket Wizard, z tymze cena okolo 1000 zlotych

I z doswiadczenia jednak polecam robic zdjecia na granicy x-sync.
    na granicy to w 5d nie da sie
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 18-11-2008 o 12:14 Powód: Automerged Doublepost
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Spróbuj zrobić zdjęcie przy czasie typu 1/8000 czy 1/4000. Oczywiście dla testu tylko bo wyjdzie na nim poziomy pasek. Powinno na nim być widać jak błyskają lampy. Czy razem, jednocześnie, czy nie jednocześnie. Będzie też widać to jak zmienia się jasność błysku w czasie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Chyba sie nie rozumiemy.napisalem wyraznie ze bez lamp ilosc swiatla rejestrwanego przez matryce wynosi 0.
    Lampa studyjna ma blysk 1/2000.
    Bez urazy ale czy ktos z doswiadczeniem w studio moze sie wypowiedziec.
    Piszesz że zero światła zastanego (w pierwszym poście) - tutaj poruszenie może wynikać jedynie z obecności światła zastanego. Ewentualnie efektu 'błysku stroboskopowego' (wynikającego z nierównoczesnego wyzwolenia lamp), ale to raczej odpada przy sprawdnych lampach bo i tak dziecko musiałoby bardzo szybko machać ręką. Takie opuźnione załączanie lamp sam byś zobaczył.

Jak ktoś wyżej napisał błysk powinien całkowicie zamrozić ruch (w przypadku gdy nie ma wcale światła zastanego). To że nie potrafisz poprawnie zmierzyć czy jest jakieś światło zastane czy nie, to już nie moja wina. Zmienisz czas do max x-sync to może uda Ci się wyeliminować ambient. Trochę pokory.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-11-2008 o 12:30
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Piszesz że zero światła zastanego (w pierwszym poście) - tutaj poruszenie może wynikać jedynie z obecności światła zastanego. Ewentualnie 'błysku stroboskopowego', ale to raczej odpada bo i tak dziecko musiałoby bardzo szybko machać ręką.

Jak ktoś wyżej napisał błysk powinien całkowicie zamrozić ruch (w przypadku gdy nie ma wcale światła zastanego). To że nie potrafisz poprawnie zmierzyć czy jest jakieś światło zastane czy nie, to już nie moja wina. Zmienisz czas do max x-sync to może uda Ci się wyeliminować ambient. Trochę pokory.
    1/125 to jest max x-synch w 5d !!!

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Piszesz że zero światła zastanego (w pierwszym poście) - tutaj poruszenie może wynikać jedynie z obecności światła zastanego. Ewentualnie efektu 'błysku stroboskopowego' (wynikającego z nierównoczesnego wyzwolenia lamp), ale to raczej odpada bo i tak dziecko musiałoby bardzo szybko machać ręką.

Posty 7 i 16 w tym wątku.
    Ze zrozumieniem.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Posty 7 i 16 w tym wątku.
    Ze zrozumieniem.
    Nawet nie czytałem, odpisuję na wiadomość skierowaną do mnie. Myślę że MMM może mieć rację (post 7).

Gdyby prędkość opuźnienia wyzwalania różniła się o postawione 1/500s (tak jak napisał w 16tym) to i tak nie byłoby róznicy na zdjęciu - dziecko musiałoby machac ręką z ogromną prędkością.

Przy 1/125s bez ambientu zdjęcie 'niezbyt ruchliwego chłopca' powinno wyjść nieporuszone.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-11-2008 o 12:45

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Nawet nie czytałem, odpisuję na wiadomość skierowaną do mnie. Myślę że MMM może mieć rację. Gdyby prędkość opuźnienia wyzwalania różniła się o postawione 1/500s (tak jak napisał w 16tym) to i tak nie byłoby róznicy na zdjęciu - dziecko musiałoby machac ręką z ogromną prędkością.
    Tu chyba nie masz racji. albo ja nie zrozumialem co piszesz.
    Gdyby bylo tak jak pisze MMM to wlasnie byloby widoczne poruszenie, a predkosc nie musiala byc duza

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Trampek - czy sprawdzałeś ekspozycje tworzoną przez światła modelujące twoich lamp błyskowych (może źle przygasają)?
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-11-2008 o 12:53

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów