Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 124

Wątek: Zdjecia w studio - caly glupi jestem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Temat na rozprawę pt. "o wyższości Boewnsa nad Elfo"

podejme sie bo mam do czynienia z obiema firmami w studio

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

trampek

dałeś już rade ? bo jestem ciekawy problemu.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Studio4rent
    Guest

Domyślnie

za Wats0n'em.
    czas błysku jest teoretyczny, zapewne na minimum mocy osiągalny.
    w rzeczywistości czas jest znacznie dłuższy.

parę lat temu miałam podobne zdziwko.
    dziecko podczas sesji upuściło zabawkę.
    złapana kadrem w locie... ale rozmazana.
    ruch 100% równolegle do matrycy, idealny do panoramowania

przy gwałtownym ruchu ręką nawet 1/125s nie wystarczy do freeza

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    wtf ,to jakaś szopka ,albo Ci się trafiła ta sama puszka.Nie możliwe żeby to była wada fabryczna we wszystkich aparatach,może problem leży gdzieś w merytoryce ustawień.Rozumiem że zestaw błyskowy jest manualny,nie ma nic podrodze co steruje TTL.Jak mozesz to podaj coś wiecej na temat tego pierwszego zdjęcia ,napisałeś tylko dane ekspozycji,powiedz jeszcze jaki obiektyw ,jaka odległość,czym zmierzyłeś światło że Ci wyszło 1/125 i f 9.

Nie znam 5D ,ale w moim canonie jest taka funkcja jak SS (Safety Shift) ,przy jej włączeniu aparat samoczynnie zmienia parametry ekspozycji do uzyskania najlepiej naświetlonego zdjęcia,czy w Twoim jest coś takiego ? jeśli nawet nie ma opcji włączenia czy to w body czy w sofcie ,to nie wykluczone że w procesorze są fabrycznie zapisane takie algorytmy i sprawa by się mogła wyjaśnić,tym bardziej że narastanie błysku w lampach tak dużej mocy jest stosunkowo wolne i aparat klapnie migawką w zupełnie niekontrolowanym momencie który uzna za wystarczający do poprawnego naświetlenia zdjęcia czyli np 1/30 s,to ze na exif zapisuje inne dane to już sprawa piszącego oprogramowanie procka.

Janusz Body, prosze nie czytaj dzisiaj tego postu bo znając nasze podejście do dyskusji moze być ponownie zwarcie :-D

sejfit szift dotyczy tylko Av i Tv.. ja robilem na M

Parametry wyszly mi z ogladania zdjec a nie swiatlomierza. Ale nie twierdzisz chyba ze jest zle nawsietlone...?!??!?

Co do tego exifa to chyba cos ci sie pomylilo.

Co do problemu z x-synch to nie jest wada tylko pisza o tym w manualu...
    Mam 4 puszki 5d i kazda dziala tak samo. szklo to 85L. odleglosc to tyle moge powiedizec ze niekadrowane. sam policz
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    A jaki przebieg mają lampy Elfo których używasz?
    Nie wiem dokladnie ale 3 x miesiecznie po 8h przez rok to max
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 22-11-2008 o 01:09 Powód: Automerged Doublepost
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

samzobacz
    Guest

Domyślnie

witajcie, prześledziłem całosć i jestem przekonany że to wina "radia" jak zrobisz wszystko na kabel i fotocele to problem zniknie, miałem podobnie przy foceniu wiatru we włosach - otworzyłem okno i wywaliłem pięknym żutem zestaw radiowy Tobie radze to samo - wielkość studia nie ma znaczenia tylko sinusoida fali a co za tym idzie jej prędkość.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samzobacz Zobacz posta
    witajcie, prześledziłem całosć i jestem przekonany że to wina "radia" jak zrobisz wszystko na kabel i fotocele to problem zniknie, miałem podobnie przy foceniu wiatru we włosach - otworzyłem okno i wywaliłem pięknym rzutem zestaw radiowy Tobie radze to samo - wielkość studia nie ma znaczenia tylko sinusoida fali a co za tym idzie jej prędkość.
    Byłbyś uprzejmy rozwinąć tę światłą myśl, bo pomimo, że jakiś czas temu ukończyłem studia związane z elektroniką, to za Boga nie jestem w stanie jej zgłębić?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Byłbyś uprzejmy rozwinąć tę światłą myśl, bo pomimo, że jakiś czas temu ukończyłem studia związane z elektroniką, to za Boga nie jestem w stanie jej zgłębić?

Bylem ostatnio znowu na zdjeciach i niezbyt mialem czas eksperymentowac. Ale sciagnalem radio i podlaczylem spidlajta. dalem wszytsko na fotocele i dalej to samo...

Cytat Zamieszczone przez samzobacz Zobacz posta
    witajcie, prześledziłem całosć i jestem przekonany że to wina "radia" jak zrobisz wszystko na kabel i fotocele to problem zniknie, miałem podobnie przy foceniu wiatru we włosach - otworzyłem okno i wywaliłem pięknym żutem zestaw radiowy Tobie radze to samo - wielkość studia nie ma znaczenia tylko sinusoida fali a co za tym idzie jej prędkość.
    moze chodzilo o dlugosc

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Bylem ostatnio znowu na zdjeciach i niezbyt mialem czas eksperymentowac. Ale sciagnalem radio i podlaczylem spidlajta. dalem wszytsko na fotocele i dalej to samo...
    No, to prawdopodobnie, jak koledzy wcześniej pisali, przyczyna tkwi w tym, że czas wygasania lampy jest znacznie dłuższy niżby się chciało
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    No, to prawdopodobnie, jak koledzy wcześniej pisali, przyczyna tkwi w tym, że czas wygasania lampy jest znacznie dłuższy niżby się chciało
    Jesli nawet nie to, to i tak obawiam sie najgorszego ze problem lezy po stronie lamp i bedzie trudniejszy/drozszy do usuniecia.

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Przegladam zdjecia z sesji i jescze mala niespodzianka, ktotra moze cos wprowadzi do dyskusji i pomoze rozwiazac problem. Wyszlo mi 1 (jedno ) na 1200 szt takie zdjecie ale jest. podejrzewam ze lampy moga miec czas blysku dluzszy niz x-sync
    Exif zoostawilem , ale jak sie komus nie chce cztac z metadanych to wklejam tez tutaj

i jescze seria zdjec (seria w sensie w odstepnie 10s od siebie) (exif ten sam, oprocz pierwszego grze przyslona o 1/3 wieksza))

Ostatnio edytowane przez trampek ; 08-12-2008 o 17:32

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów