Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 124

Wątek: Zdjecia w studio - caly glupi jestem

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jedna lampa na radio a druga na fotocele. Inne czasy wyzwalania i stąd opóźnienie błysku. Albo obie na radio albo obie na fotocele i powinno być dobrze.
    ja normalnie pracuje w takim ukladzie, ze jedna lampa ma podlaczony PW (radio), a reszta blyska na fotocele i nie mam takich jaj jak tutaj, wiec raczej nie w tym problem.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    ja normalnie pracuje w takim ukladzie, ze jedna lampa ma podlaczony PW (radio), a reszta blyska na fotocele i nie mam takich jaj jak tutaj, wiec raczej nie w tym problem.
    tyle ze ja mam jakies chinskie. PW jest domyslam sie lepszy. Pobadam sprawe i dam znac
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

po pierwsze primo spokojnie robię synchronizacje przy 1/160, po drugie primo mam wrażenie, że tutaj jest płynne rozmazanie ręki co wskazuje na światło ciągłe (żarówki modelujące)- gdyby były błyski lampy z przesunięciem czasowym a na poziomie 1/1000s byłoby kilka rączek, a nie smuga. Smuga byłaby gdyby czas błysku był na poziomie własnie czasu naswietlania. Po trzecie primo (nie znam się), ale wydaje mi się że moc lamp błyskowych nie jest regulowana ich siłą błysku tylko tak naprawdę czasem błysku- może więc lampa ustawiona na większą moc daje o wiele dłuyższy czas błysku i stąd rozmycie ręki

gbybam ino..

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    tyle ze ja mam jakies chinskie. PW jest domyslam sie lepszy. Pobadam sprawe i dam znac

A jakby tak spróbować wyzwalać pierwszy błysk na drugą kurtynę? Może migawka trochę "obetnie" te opóźnione błyski. Bo to, że to są dwa oddzielne błyski spowodowane opóźnieniem zadziałania różnych układów (radio i fotocela) to raczej nie ma wątpliwości.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    po pierwsze primo spokojnie robię synchronizacje przy 1/160, po drugie primo mam wrażenie, że tutaj jest płynne rozmazanie ręki co wskazuje na światło ciągłe (żarówki modelujące)- gdyby były błyski lampy z przesunięciem czasowym a na poziomie 1/1000s byłoby kilka rączek, a nie smuga. Smuga byłaby gdyby czas błysku był na poziomie własnie czasu naswietlania. Po trzecie primo (nie znam się), ale wydaje mi się że moc lamp błyskowych nie jest regulowana ich siłą błysku tylko tak naprawdę czasem błysku- może więc lampa ustawiona na większą moc daje o wiele dłuyższy czas błysku i stąd rozmycie ręki

gbybam ino..
    synchronizacja na 1/160 konczy u mnie sie winieta po jednaj stronie kadru.
    Co do przesuniecia czasowego zgadzam sie z toba ze inaczej by to wygladalo. musze isc do studia i poszukac przyczy. Dodam ze efekt nie jest jednorazowy tylko powtarza sie przy podobnych sytuacjach (ruch)

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

synchronizacja na 1/160 konczy u mnie sie winieta po jednaj stronie kadru.
    Co do przesuniecia czasowego zgadzam sie z toba ze inaczej by to wygladalo. musze isc do studia i poszukac przyczy. Dodam ze efekt nie jest jednorazowy tylko powtarza sie przy podobnych sytuacjach (ruch)

jeśli masz niedoświetlenie z jednej strony kadru to imo czas 1/160 jest zakrótki przy tym zestawie błyskowym,ale to nie ma związku z pouszeniem rączki na 1/125s.Spróbuj użyć innego body,wygląda ze coś z aparatem nie tak.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ps

teraz zobaczyłem że jesteś fotografem zawodowym,strona ładna,tylko jak to jest że zawodowiec nie może dać sobie rady z prostym zestawem błyskowym ? :-D
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

synchronizacja na 1/160 konczy u mnie sie winieta po jednaj stronie kadru.....
    Po której? Albo błysk zaczyna się za wcześnie kiedy migawka jeszcze nie jest w pełni otwarta albo za późno kiedy część już zdążyła się zamkąć. Nie mam pewności czy we wszystkich Canonanch jest identycznie ale migawka otwiera się "od góry" puszki czyli "od dołu" zdjęcia (odwrócony obraz). To idzie zobaczyć jak pstrykniesz ze zdjętym obiektywem w trybie bulb.

Hmmmmm... to może być coś z puszką. 1/200 to najkrótsza migawka na której listki są przez moment w pełni otwarte w całym kadrze. Na krótszych czasach to już tylko szczelinka leci przez kadr. Możliwe, że przyczyn jest kilka i że się nakładają.

EDIT: I jeszcze to z manuala:

...The camera can synchronize with non-Canon compact flash units at 1/250 sec and slower speeds. With large studio flash units, since the flash duration is longer, set the sync speed within 1/30 sec to 1/125 sec. Be sure to test ....
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-11-2008 o 19:49

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Po której? Albo błysk zaczyna się za wcześnie kiedy migawka jeszcze nie jest w pełni otwarta albo za późno kiedy część już zdążyła się zamkąć. Nie mam pewności czy we wszystkich Canonanch jest identycznie ale migawka otwiera się "od góry" puszki czyli "od dołu" zdjęcia (odwrócony obraz). To idzie zobaczyć jak pstrykniesz ze zdjętym obiektywem w trybie bulb.

Hmmmmm... to może być coś z puszką. 1/200 to najkrótsza migawka na której listki są przez moment w pełni otwarte w całym kadrze. Na krótszych czasach to już tylko szczelinka leci przez kadr. Możliwe, że przyczyn jest kilka i że się nakładają.

EDIT: I jeszcze to z manuala:

...The camera can synchronize with non-Canon compact flash units at 1/250 sec and slower speeds. With large studio flash units, since the flash duration is longer, set the sync speed within 1/30 sec to 1/125 sec. Be sure to test ....

MAm cztery 5d i na kazdej jest podobnie.

Byl kiedys taki watek o winecie w studio przy max x-synch...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

The camera can synchronize with non-Canon compact flash units at 1/250 sec and slower speeds. With large studio flash units, since the flash duration is longer, set the sync speed within 1/30 sec to 1/125 sec. Be sure to test
    Też mi jakoś nie pasowało maksymalne x-sync 1/125 o którym trampek do mnie krzyczał

Zresetuj 5d do ustawień fabrycznych, pożycz zesaw PW i sprawdź czy to nie jest wina lamp. Jak dojdziesz do wniosku że to wina lamp to je sprzedaj, pozbieraj trochę i kup coś z prawdziwego zdarzenia. Jeśli problem się będzie powtarzał to znaczy że jednak jest rejestrowane światło zastane (a zdjęcie wygląda jakby było obecne św. zastane).
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 19-11-2008 o 20:19
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów