Pisalem juz o tym, ze nie ale wlasnie je podejrzewam . choc z drugiej strony to jest za slabe swiatlo.
Pisalem juz o tym, ze nie ale wlasnie je podejrzewam . choc z drugiej strony to jest za slabe swiatlo.
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Kombinujesz niepotrzebnie.
Stosunek natężenia pilotów do błysku jest taki, że nie mają one najmniejszego wpływu (nawet przy założeniu, że nie gasną podczas błysku, a podejrzewam, że te gasły).
MMM wyjaśnił kwestię, ja pozwoliłem sobie to narysować (ms paint rulez):
Gdzie:
3 piki czarne - natężenie pojedynczych błysków, opóźnionych względem siebie za sprawą lagów fotoceli.
czerwone - sumaryczne natężenie światła uzyskane przez nałożenie intensywności poszczególnych błysków
czerwona linia - na tym poziomie sumaryczne natężenie światła jest wielokrotnie dłuższe od błysku
Myślę, że idea jest wyłożona przejrzyście.
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
Watson, rozumiem tą ideę. Poprostu to zdjęcie wygląda na doświetlane światłem ciągłym. Każda lampa ma czas błysku 1/2000 (jak napisał trampek, pewnie sprawdzone w instrukcji lamp). IMHO biorąc pod uwagę każde opuźniene, otrzymujemy czas naświetlania błyskowego 3/2000s. Jeśli byłyby to błyski wyzwolone co 1/500s to zdjęcie nie byłoby rozmazane, a widzielibyśmy trzy wyraźnie zarysowane kontury reki chłopca. Szkoda że nie ma dostępu do zdjęcia w pełnej rozdzielczości, na miniaturze wygląda mi to na światło ciągłe.
Jeśli lampy studyjne trampka nie przygasają przed zdjęciem, to wykonałbym jeszcze raz zdjęcie poruszającego się przedmiotu przy wyłączonym świetle modelującym. Test zaproponowany w odp 24 brzmi bardzo rozsądnie.
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-11-2008 o 13:33
Zgadzam sie z robgr85 - to musza byc piloty od lamp. Jesli masz ustawiony czas na 1/125 to po wyzwoleniu blysku od razu zalaczaja sie piloty i nastepuje doswietlenie reki chlopaka. Czyli sprobuj bez lamp modelujacych (chociaz nie wiem, jak bedziesz lapal ostrosc) albo sprobuj z tym kabelkiem - moze bedzie mniejszy lag w odpalaniu lamp.
U mnie jak pisałem było podobnie.
Światło zasane przy zadanych parametrach ekspozycji (f/14, ISO 100, 1/200s) generowało obraz porównywalny z założonym dekielkiem. Ale:
A tutaj na powiększeniu:
Rozmazał się fragment a) poruszający najszybciej, a zarazem b) oświetlony z dwóch stron. Bliżej mi do modelu lagów![]()
Tako rzecze Watson.
mozliwe, ale gdyby była to wina 'lagów' (zakładając poprawnie działającą lampę z czasem wygasania błysku np 1/1000s lub 1/2000s jak w przypadku lamp trampka), czy efekt nie byłby bardziej podobny do takiego zdjęcia (wiem że tutaj czasy i inna częstotliwość błysku):
http://flickr.com/photos/jwlphotography/1435902547/
http://flickr.com/photos/gordonperks/475154751/
Czy w przypadku trzech błysków 1/2000s na matrycy powinna być zarejestrowna 'ciągłość' ruchu?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-11-2008 o 14:33
Zwróć uwagę na poziomą, czerwoną linię na moim wykresie
Zakładam, że w tym problem.
Ponadto - nie wiem jak Trampek, ale ja korzystam z totalnego shitu, którego nazwanie lampami jest poważnym nadużyciem, więc sądzę, że piki na wykresie powinny być znacznie bardziej rozlazłe. Ale wzięło mnie na testy, mam parę pomysłow, dziś wieczorem zapodam nowe wykresy, tym razem na podstawie rzeczywistych pomiarów.
Tako rzecze Watson.
Ja wykorzystuję lampy w których błysk trwa tak długo, jak napisał producent w manualu.
Jeśli Trampek także korzysta z 'shitu' to radziłbym zmniejszyć moc lamp i odpowiednio skorygować przysłonę/ISO itp. Generalnie jest tak, że czas trwania błysku (wygasania lampy/'piki') wzrasta wraz z podkręcaniem mocy. Może ten czas 1/2000s był mierzony przez producenta dla ustawienia na np 1/4 mocy.
Pozdrawiam,
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-11-2008 o 14:48