w ogole cale to zdjecie jest poruszone. lacznie z twarza.
wyzwalanie jest ok. gdyby blyskaly w odstepach czasu, to inaczej by to wygladalo.
wyglada faktycznie jakby lampy walily za mala moca i bylo dodatkowe zrodlo swiatla.
w ogole cale to zdjecie jest poruszone. lacznie z twarza.
wyzwalanie jest ok. gdyby blyskaly w odstepach czasu, to inaczej by to wygladalo.
wyglada faktycznie jakby lampy walily za mala moca i bylo dodatkowe zrodlo swiatla.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Sprobuj wyzwolic z kabelka. Jesli robisz to przez radio, szczegolnie jesli kupiles jakis chinski bzdet, to bedziesz mial taki efekt. A dobre radio to np. Pocket Wizard, z tymze cena okolo 1000 zlotych
I z doswiadczenia jednak polecam robic zdjecia na granicy x-sync.
Nie jest nic poruszone oprocz reki
www.terpinski.pl/raw.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
na granicy to w 5d nie da sie![]()
Ostatnio edytowane przez trampek ; 18-11-2008 o 12:14 Powód: Automerged Doublepost
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Spróbuj zrobić zdjęcie przy czasie typu 1/8000 czy 1/4000. Oczywiście dla testu tylko bo wyjdzie na nim poziomy pasek. Powinno na nim być widać jak błyskają lampy. Czy razem, jednocześnie, czy nie jednocześnie. Będzie też widać to jak zmienia się jasność błysku w czasie.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Piszesz że zero światła zastanego (w pierwszym poście) - tutaj poruszenie może wynikać jedynie z obecności światła zastanego. Ewentualnie efektu 'błysku stroboskopowego' (wynikającego z nierównoczesnego wyzwolenia lamp), ale to raczej odpada przy sprawdnych lampach bo i tak dziecko musiałoby bardzo szybko machać ręką. Takie opuźnione załączanie lamp sam byś zobaczył.
Jak ktoś wyżej napisał błysk powinien całkowicie zamrozić ruch (w przypadku gdy nie ma wcale światła zastanego). To że nie potrafisz poprawnie zmierzyć czy jest jakieś światło zastane czy nie, to już nie moja wina. Zmienisz czas do max x-sync to może uda Ci się wyeliminować ambient. Trochę pokory.
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-11-2008 o 12:30
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
Nawet nie czytałem, odpisuję na wiadomość skierowaną do mnie. Myślę że MMM może mieć rację (post 7).
Gdyby prędkość opuźnienia wyzwalania różniła się o postawione 1/500s (tak jak napisał w 16tym) to i tak nie byłoby róznicy na zdjęciu - dziecko musiałoby machac ręką z ogromną prędkością.
Przy 1/125s bez ambientu zdjęcie 'niezbyt ruchliwego chłopca' powinno wyjść nieporuszone.
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-11-2008 o 12:45
Trampek - czy sprawdzałeś ekspozycje tworzoną przez światła modelujące twoich lamp błyskowych (może źle przygasają)?
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-11-2008 o 12:53