Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 124

Wątek: Zdjecia w studio - caly glupi jestem

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    1/125 to jest max x-synch w 5d !!!
    nie wiem czy dobrze rozumiem, ale ja spokojnie synchronizuje 5D z lampami w studio na czasach 1/200s i to nie wazne czy za pomoca chinczyka czy kabelka a reszta z fotoceli...
    nigdy nie mialem takich problemow mimo ze tylko jedna lampe wyzwalam radiem, a reszta z fotocel (czasem nawet 4-5 lamp o roznych mocach)

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    Sprobuj wyzwolic z kabelka. Jesli robisz to przez radio, szczegolnie jesli kupiles jakis chinski bzdet, to bedziesz mial taki efekt
    herezje...

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Piszesz że zero światła zastanego (w pierwszym poście) - tutaj poruszenie może wynikać jedynie z obecności światła zastanego. Ewentualnie efektu 'błysku stroboskopowego' (wynikającego z nierównoczesnego wyzwolenia lamp), ale to raczej odpada bo i tak dziecko musiałoby bardzo szybko machać ręką.

Jak ktoś wyżej napisał błysk powinien całkowicie zamrozić ruch (w przypadku gdy nie ma wcale światła zastanego). To że nie potrafisz poprawnie zmierzyć czy jest jakieś światło zastane czy nie, to już nie moja wina. Zmienisz czas do max x-sync to może uda Ci się wyeliminować ambient. Trochę pokory.
    Posty 7 i 16 w tym wątku.
    Ze zrozumieniem.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Posty 7 i 16 w tym wątku.
    Ze zrozumieniem.
    Nawet nie czytałem, odpisuję na wiadomość skierowaną do mnie. Myślę że MMM może mieć rację (post 7).

Gdyby prędkość opuźnienia wyzwalania różniła się o postawione 1/500s (tak jak napisał w 16tym) to i tak nie byłoby róznicy na zdjęciu - dziecko musiałoby machac ręką z ogromną prędkością.

Przy 1/125s bez ambientu zdjęcie 'niezbyt ruchliwego chłopca' powinno wyjść nieporuszone.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 18-11-2008 o 12:45
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    chłopak machał ręką, najwyraźniej 1/125s to za mało
    Widzę że sami fachowcy od zdjęć studyjnych... Jeśli światło zastane nie ma wpływu na ekspozycję to faktyczny czas naświetlania jest taki jak czas trwania błysku lampy typowo np. 1/1000s. Dokładnie to wygląda tak że natężenie światła stopniowo wzrasta, potem następuje maksymalna amplituda (pik) i szybko spada.
    Jak Trampek masz takie poruszone to znaczy że lampy jakoś dziwnie świecą.

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Jak nic chlopiec sobie machnal reka. Niestety przy tych czasach modele powinny siedziec w miare nieruchomo. Ja przy foceniu w studio lece na f11 lub nawet f13 i czasy od 1/45 do 1/125. To wystarczy aby zrobic nieporuszone zdjecie zakladajac ze model siedzi spokojnie...

hmm... staram sie pojac o czym tu mowicie... no i jesli blysk trwa 1/1000 a aparat zarejestruje az 1/125 i niby powinno byc z blyskiem tak jak mowi MMM, to jednak caly proces blysku jest tak szybki, ze normalny ruch nie powinien sie zarejestrowac, jezeli natomiast model po prostu machnal w tym momencie reka to ruch byl zdecydowanie szybszy i stad pewnie poruszona reka... kurna ale to i tak dziwne... troche siedzialo sie w studio i pstrykalo ale chyba mi sie nie zdarzylo akie cos...
    Ostatnio edytowane przez chyrek ; 18-11-2008 o 01:18
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta
    Jak nic chlopiec sobie machnal reka. Niestety przy tych czasach modele powinny siedziec w miare nieruchomo. Ja przy foceniu w studio lece na f11 lub nawet f13 i czasy od 1/45 do 1/125. To wystarczy aby zrobic nieporuszone zdjecie zakladajac ze model siedzi spokojnie...
    Mysle ze nie rozumiesz co napisalem.... bez urazy

Czas tego zdjecia to powinno byc okolo 1/2000 !!!! o poruszeniu ni emoze byc mowy

Co do mojej oceny to obstawiam ze moze to powodowac swiatlo zarowek kontrolnych/podgladowych (cholera nie wiem jak to sie nazywa) w Lampach.
    Co myslicie??
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 18-11-2008 o 01:20
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Mysle ze nie rozumiesz co napisalem.... bez urazy

Czas tego zdjecia to powinno byc okolo 1/2000 !!!! o poruszeniu ni emoze byc mowy
    byc moze jest cos do czego jeszcze w doskonaleniu swoich technik nie doszedlem... kurcze... jakis mam mozg chyba zlasowany... na moj rozum nie powinno byc zadnego ruchu ale moze lampy nie odpalily jednoczesnie, moze cos z zarowkami... niemozliwe przeciez zeby blysk trwal dluzej a gasniecie lampy to tez mega ulamek sekundy... moze cos z fotocela przy innych lampach

edit: masz na mysli swiatlo modelujace? tylko ze przy nich nie zarejestrujesz zadnego obrazu... wiec to nie moze miec wplywu
    Ostatnio edytowane przez chyrek ; 18-11-2008 o 01:24
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta

edit: masz na mysli swiatlo modelujace? tylko ze przy nich nie zarejestrujesz zadnego obrazu... wiec to nie moze miec wplywu

tak swiatlo modelujace dzieki

Co do innych podejrzanch to moze wlasnie gasniecie zarowek trwa dluzej i ma jakas amplitude... dziwne to... moze rzeczywiscie spoznienie po fotoceli (zepsuta lampa...)
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Ostatnio miałem podobną niespodziankę. Za cholerę nie wiedziałem, że podczas machania szalem, przy świetle lamp błyskowych można coś poruszyć. A jednak.
    Tako rzecze Watson.

Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

No tak... synchronizacja 3 lamp przez fotocele może nieco rozciągnąć błysk. Tak tłumaczę to zjawisko u siebie.
    Tako rzecze Watson.

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów