Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 124

Wątek: Zdjecia w studio - caly glupi jestem

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Mysle ze nie rozumiesz co napisalem.... bez urazy

Czas tego zdjecia to powinno byc okolo 1/2000 !!!! o poruszeniu ni emoze byc mowy
    byc moze jest cos do czego jeszcze w doskonaleniu swoich technik nie doszedlem... kurcze... jakis mam mozg chyba zlasowany... na moj rozum nie powinno byc zadnego ruchu ale moze lampy nie odpalily jednoczesnie, moze cos z zarowkami... niemozliwe przeciez zeby blysk trwal dluzej a gasniecie lampy to tez mega ulamek sekundy... moze cos z fotocela przy innych lampach

edit: masz na mysli swiatlo modelujace? tylko ze przy nich nie zarejestrujesz zadnego obrazu... wiec to nie moze miec wplywu
    Ostatnio edytowane przez chyrek ; 18-11-2008 o 01:24
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta

edit: masz na mysli swiatlo modelujace? tylko ze przy nich nie zarejestrujesz zadnego obrazu... wiec to nie moze miec wplywu

tak swiatlo modelujace dzieki

Co do innych podejrzanch to moze wlasnie gasniecie zarowek trwa dluzej i ma jakas amplitude... dziwne to... moze rzeczywiscie spoznienie po fotoceli (zepsuta lampa...)
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

No tak... synchronizacja 3 lamp przez fotocele może nieco rozciągnąć błysk. Tak tłumaczę to zjawisko u siebie.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Reasumujac w normalnych warunkach, przy normalnie dzialajacych lampach (prawidlowo) takie cos nie moze miec miejsca. Musi byc cos nie tak z lampami blyskowymi albo synchrinizacja. Lampy modelujace odpadaja, bo sa za slabe aby cokolwiek popsuc na zdjeciu.

Pisales, ze glowna lampe odpalales radiowo i miales druga, ktora odpalala z fotoceli. Sprobuj pstryknac kilka fotek zamieniajac lampy, tzn radio na druga a pierwsza na fotocele albo sprobuj obie wyzwolic przez fotocele.
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    No tak... synchronizacja 3 lamp przez fotocele może nieco rozciągnąć błysk. Tak tłumaczę to zjawisko u siebie.

Jescze nie mam tak duzego studia zeby predkosc swiatla nie byla wystarczajaca by wyzwolic lampe

Najwyrazniej ktoras lampa musi byc popsuta, choc czekam na inne sugestie

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    No to może właśnie to. Błysk trwa powiedzmy 1/2000s ale między odpaleniami kolejnych lamp mija trochę czasu, powiedzmy że 1/500s. W efekcie daje to taki efekt jakby zrobić potrójną ekspozycję w takich odstępach czasu, za każdym razem z inna lampą.

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta

Jescze nie mam tak duzego studia zeby predkosc swiatla nie byla wystarczajaca by wyzwolic lampe
    Elektronika lampy wolno reaguje na fotocelę i mija czas zanim odpali lampę.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 18-11-2008 o 01:54 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jak na mój gust ,to lampy są ok bo zdjęcie jest dobrze naświetlone,wynika z tego że to nie był czas 1/125s tylko dłuższy,chyba że mały rusza rączkami jak osa skrzydełkami ,ale tego nie obstawiam.W jakim trybie miałes ustawiony aparat?Może jakaś automatyka wydłużyła Ci czas a myślałeś ze masz wstępnie nastawione 1/125,tym bardziej że podajesz chyba że to był manual,czy pomiar światła był wykonany światłomierzem?
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 18-11-2008 o 06:20
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    jak na mój gust ,to lampy są ok bo zdjęcie jest dobrze naświetlone,wynika z tego że to nie był czas 1/125s tylko dłuższy,chyba że mały rusza rączkami jak osa skrzydełkami ,ale tego nie obstawiam.W jakim trybie miałes ustawiony aparat?Może jakaś automatyka wydłużyła Ci czas a myślałeś ze masz wstępnie nastawione 1/125,tym bardziej że podajesz chyba że to był manual,czy pomiar światła był wykonany światłomierzem?
    O parametrach pisalem wyzej.
    PRzy 1s tez powninno byc nieporuszone. Przeciez to sa podstawy fotografii studyjnej...

A pomiar swiatla co ma do tego, sam piszesz ze dobrze naswietlone...

"ze masz wstępnie nastawione 1/125" - jak to sobie wyobrazasz????

Początki nałogu Awatar Reno
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Trampek, to cud .

Ja tylko chciałam powiedzieć, że baaardzo mi się to zdjęcie podoba. 1200 miałeś na wprost, 600 z prawej, tak? Dobrze rozumiem, że dwie lampy?

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reno Zobacz posta
    Trampek, to cud .

Ja tylko chciałam powiedzieć, że baaardzo mi się to zdjęcie podoba. 1200 miałeś na wprost, 600 z prawej, tak? Dobrze rozumiem, że dwie lampy?
    1200 lekko z prawej, 600 mocniej z lewej. na tlo jescez jakas 600 z filtrem.

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów