Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 89

Wątek: Czy plfoto to wyrocznia :>

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

jakis czas temu na plfoto nastapilo obnizenie wartosci skali ocen - nie stawia sie "dobrych".. albo dajesz b.dobre lub wybitne, albo nie dajesz nic taka nie pisana, glupia zasada

bralem udzial przy narodzinach plfoto (user id o tym swiadczy ) i bylem obecny przy przeroznych przewrotach, zmianach i modernizacjach.. to samo bylo z onephoto.. to samo jest z plfoto ... i bedzie z innymi galeriami

i ustalcie ostateczna wersje - to w koncu najwyzej oceniane sa zdjecia bw czy kolorowe? bo jesli takie i takie... to niby ktore sa dobre? te ktore nie sa kolorowe ani bw... nie maja duzo ocen i odwiedzin? sa pewne standardy przy spelnieniu ktorych mozna liczyc na wysokie oceny (pomijam nagie kobiety).. ale nie generalizujcie az tak bardzo bo niedlugo dojdziemy do wniosku ze ogolnie wystarczy dodac tam cokolwiek, nawet ramke 600pixeli i beda lecialy oceny dobre zdjecie zawsze bedzie dostrzezone.. jak nie przez 1000 userow, to przez 50..

i nie wazne ile osob ocenilo - wazne kto to zrobil..
    a moje zdjecie podobac sie nie musi

co do TWA zas - rzelcia nie pobije nikt.. i basta

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    jest tak, ale nie z kazdym zdjeciem.. dobre zdjecia sa doceniane nawet gdy nie ma na niej golej kobiety czy tez jelenia na rykowisku o zachodzie slonca..ale rozumiem, ze gorycz wynika z tego iz twoich oceniac nie chca?
    po co sie bawisz wiec w psychologa? chyba nic jednak nie rozumiesz, skoro z jednej strony mowisz koledze, ze dobre zdjecie zostanie docenione, a jednoczesnie piszesz, ze nie oceniasz, bo szkoda czasu... powinienes nie medrkowac (probujac rozgryzc ludzkie stany emocjonalne (tu:,,rozumiem,ze gorycz wynika'')) tylko albo tak nie pisac, albo ... zaczac oceniac na plfoto
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

co do skali ocen to to jest tak ze ocena DOBRE oznacza dla mnie ze zdjęcie jest poprawne, fajne, przyjemnie sie ogląda ale niczym specjalnym nie zachwyca. Jest to przyzwoita ocena która powinna zadowolic połowe pstrykaczy tam wsadzających foty bo i tak to za wiele jak na ich umiejętnosci. Ale Wszyscy tam odbierają tą ocene jako by komuś sie cos nie podobało i fota jest beznadziejna. Nie wiem kompletnie czemu. Tak samo sie tyczy poprawnego. Ocena ta swiadczy o tym ze jest poprawne technicznie ale umiejscowienie tej oceny na pasku ocen skutkuje tym ze wstawienie tej oceny oznacza dla wielu to ze fotka jest do du.. i odrazu sie wszyscy denerwują dlaczego i jak tam można... Dla mnie idealnym systemem oceniania jest skala onephoto. Tyle z mojej strony...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

gawryl, pozwol iz bawil sie bede w to na co ochota mi przyjdzie - podobnie bedzie z ocenianiem... nie potrzebuje przyzwolenia czy tez upomnienia z twojej strony..

i prosze abys zszedl z dyskusji na moj temat, a powrocil do tematu watku - plfoto. jezeli chcesz ze mna o czym podyskutowac to zapraszam na priva. licze iz nastepny twoj post bedzie na wlasciwy temat..

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

gawryl, pozwol iz bawil sie bede w to na co ochota mi przyjdzie - podobnie bedzie z ocenianiem... nie potrzebuje przyzwolenia czy tez upomnienia z twojej strony..

i prosze abys zszedl z dyskusji na moj temat, a powrocil do tematu watku - plfoto. jezeli chcesz ze mna o czym podyskutowac to zapraszam na priva. licze iz nastepny twoj post bedzie na wlasciwy temat..
    wlasnie wszedlem tak na Ciebie bo zglupialem jak odpowiedziales dla Coronado - gdzie mowisz mu o fakcie docenienia tworczosci na plfoto ... o ile ta tworczosc jest cos warta (a nie sa to tylko ,,gorzkie placze'' niedocenionych (slusznie zapewnie) pseudo artystow). czyli ciagle drecze wlasciwy watek o wartosci forum plfoto - a to, ze dopytuje sie osobe, ktora brala udzial w narodzinach tego forum to chyba normalne, no nie? szczegolnie takich osob zdanie mnie interesi...ale ok. zaprzestaje drecenia, moze kiedys, przy piwku
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coronado
    Po pierwsze primo:(..)
    Po drugie primo:(..)
    Po trzecie primo:(..)
    Po czwarte primo:(..)
    Po piąte primo: zdjęcia starych ludzi z papierosami (czarno-białe ma się rozumieć) nie schodzą poniżej najwyższej działki skali ocen
    (Czacha, to nie do Ciebie )

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie to, zeby mnie frustracja meczyla czy cos w tym stylu, bo generalnie lata mi kolo... pachwiny to, czy mam oceny wybitne czy dobre (osobiscie wolalbym raczej dostawac te drugie, przynajmniej wiedzialbym ze sa szczere), ale...

dla przykladu - http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=594599
    nie dosc ze fotka ma kiepskie kolory, to jeszcze ma miejscami przepalenia i kobiet tam brak - do tego, nie zapraszam nikogo pod swoje zdjecia, ani nie pozdrawiam nigdy na plfoto... ogolnie malo komentuje i oceniam... wiec - skad mam 99 ocen i ponad 1000 obejzen?
    A sprobuj przeprowadzic maly eksperyment socjologiczny - zarejestruj nowego usera pod zupelnie innym nickiem, podaj inne miasto... i wrzuc jedno ze swoich zdjec (nie publlikowanych wczesniej na plfoto) jako barometr.
    Jak myslisz... zbierze choc 10 ocen? ;-) No dobra... 10 moze zbierze, ale nie sadze zeby 20 przekroczylo

I o to wlasnie chodzi - ludzie na plfoto przywykli do tego, ze w dobrym tonie lezy smarowanie **** miodem uzytkownikom o najbardziej znanych nickach (Dragan, lanolina, Basia Bajka itepe). Nie mowie oczywiscie, ze to sa cieniasy, ale zdarzaja im sie zdjecia, ktore w moich oczach zasluguja na ocene najwyzej dobra... a tymczasem srednia trzyma sie w polowie wybitnego przy ilosci oddanych glosow na poziomie 100-200 ;-)

Jako przyklad niech posluzy chocby ten gniotek:
    http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=660524

A tak BTW to ostatnie zdjecie Dragana (Blekitna krew) jest IMHO po prostu paskudne - jeszcze bylbym w stanie zrozumiec sportretowanie w ten sposob starszej osoby, ale jesli zamierzal szerokim katem i takim podbijaniem zylakow ;-) w PSie pokazac urode modelki, to.... sorry
    Choc oczywiscie - jak sie mozna domyslac - srednia ocen na standardowym poziomie, a peany na jego czesc przyprawiaja o mdlosci ;-)

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

reszty cytowal nie bede, bo uogolniasz, a tego robic sie nie powinno.
    Tego nie rozumiem - dlaczego nie powinno sie uogolniac? Jak inaczej mozna w prosty sposob opisac takie zjawisko jak system oceniania na plfoto?

ale kazdy ma prawo czuc sie pokrzywdzony i niedoceniony
    Wcale nie chodzi mi o to, ze ktos moze czuc sie pokrzywdzony i niedoceniony tylko tak jak watek sie toczyl - plfoto nie jest miarodajnym miejscem do oceniania zdjec i tyle. Osobiscie ciesze sie jak jakies z moich zdjec wzbudza zainteresowanie i przewaznie tak sie dzieje ale nie jest to dla mnie zadnym wyznacznikiem.

Pozdrawiam i ide sie pakowac na 3 dni focenia ;-)
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

kavoo.. heh.. juz takie proby ludzie robili.. nie czuje abym musial tak czynic - swego czasu mialem dwa konta z czego z jednego wogle nie pisalem i ludzie nie kojazyli mnie... i nadal za dobre zdjecie byly dobre oceny w ilosci sporawej

nie twierdze ze nie masz racji vide szara masc i inni osobnicy tego pokroju.. podawanie za przyklad basi bajki to tez skrajnosc... tak jak rzelcio

lanolina, zosia zija i kazdy inny ma gorsze i lepsze zdjecia.. nigdy np. nie stawiam oceny sprzecznej z tym co mysle.. nie raz napisalem lanolinie ze slaba fote wstawila.. nie raz zdjela ktores ze zdjec po slabym odzewie.. w zasadzie wszystko rozbija sie o ten cholerny gust i wrazliwosc i umiejetnosc patrzenia i dostrzegania pewnych niuansow. na poczatku dzialania altphotos niektore zdjecia po prostu mnie draznily... a pozniej zdaje mi sie iz dojzalem do czegos wicej niz do tej pory mi sie podobalo.. zaczalem patrzec przez inny pryzmat... heh... stalem sie arthysta? lol.. nie.. po prostu czuje, ze sie caly czas rozwijam.. nie tylko robiac zdjecia, ale tez ogladajac inne i uczac sie patrzec tak aby widziec... bo patrzec to nie to samo co widziec i tego np. ucza na uczelniach plastycznych.. patrzec i widziec..

Kefir
    Guest

Domyślnie

Mam podobne odczucia:
    1. czarno-białe = artystyczne i ze smakiem
    2. stylizowana modelka = kicz, modelka powinna być przecież oszpecona i sfotografowana na tle obdrapanej sciany...
    3. mała galeria autora = kiepski fotograf
    4. fotografia reklamowa i modowa = to nie fotografia
    5. zdjecie bez photoshopa = zle zdjecie
    i tak dalej

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów