onephoto
Po pierwsze primo:Zamieszczone przez gawryl
Kazde nawet najlepsze zdjecie przyrodnicze (takie najczesciej robie) ma okolo 4-5 raz mniej komentarzy i wyswietlen niz nawet najgorsze zdjecie z obnazonymi kobiecymi wdziekami...
Po drugie primo:
Prawie kazdy zachod slonca jest "swietny" - byleby mial odpowiednio bogata palete kolorow.
Po trzecie primo:
Bialy kolor jest zabroniony na plfoto - jezeli zdjecie cos takiego ma to znaczy, ze jest "przepalone"...
Po czwarte primo:
Bez odpowiedniego marketingu (czytaj: chwalenie maksymalnie duzej ilosci zdjec innych osob) Twoje zdjecia nie maja szansy byc zauwazone - momentalnie zgina w potoku innych (po opuszczeniu glownej strony)......
W zwiazku na powyzsze (a moznaby tak jeszcze wyliczac) plfoto nie ma szansy byc zadna wyrocznia i rzeczywiscie staje sie "wysypiskiem" niezadko niesamowitych gniotow. Z przyzwyczajenia czasami tam cos jeszcze wrzucam dla znajomych ale czas wrocic do wlasnej galerii. Poza tym jak czas mi pozwoli to bede chcial uruchomic wlasny serwis, na ktorym bedzie mozna poogladac naprawde dobre zdjecia i podyskutowac o nich (wraz z prywatnymi galeriami)...
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
widze wiec, ze masz swietny avatarZamieszczone przez Coronado
a tak serio - zgadzam sie z Toba i sie dopytuje: masz tam swoje zdjecia? publikujesz?
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
He, he....Zamieszczone przez gawryl
Mam ale pewnie juz niedlugo - licze, ze moja nowa galerie prywatna bede mial gotowa juz wkrotce. Czasami mozna tam cos wrzucic z linkiem do wlasnej galerii ale traktowac plfoto jako miejsce miarodajnej oceny Twoich umiejetnosci fotograficznych to sie nie da.Zamieszczone przez gawryl
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Zamieszczone przez Coronado
widze, zes czlowiek zaangazowany. fajnie. <ok>Zamieszczone przez Coronado
ciekawym, czy bedziesz w swojej galerii mial system ocenianiakomentarzy?
bo jesli zamierzasz to zrobic - to jak chcesz uniknac lipy podobnej do plfoto.com? he?
jest tak, ale nie z kazdym zdjeciem.. dobre zdjecia sa doceniane nawet gdy nie ma na niej golej kobiety czy tez jelenia na rykowisku o zachodzie slonca.. ale rozumiem, ze gorycz wynika z tego iz twoich oceniac nie chca?Zamieszczone przez Coronado
reszty cytowal nie bede, bo uogolniasz, a tego robic sie nie powinno. plfoto ewoluowalo od swego powstania w cos gorszego niz bylo kiedys.. i malo miarodajnego jesli chodzi o wartosci estetyczno/artystyczno/fotograficzne
dla przykladu - http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=594599
nie dosc ze fotka ma kiepskie kolory, to jeszcze ma miejscami przepalenia i kobiet tam brak - do tego, nie zapraszam nikogo pod swoje zdjecia, ani nie pozdrawiam nigdy na plfoto... ogolnie malo komentuje i oceniam... wiec - skad mam 99 ocen i ponad 1000 obejzen?
ale kazdy ma prawo czuc sie pokrzywdzony i niedoceniony - tylko ze mi to wisi czy mam 100 ocen czy 30... bo zdjecia nie robie pod plfoto a dla siebie, zas jesli chce poznac opinie ludzi ktorzy naprawde znaja sie na fotografii i sa nieco bardziej rozwienieci emocjonalnie - wrzucam je na altphotos...
to juz nic zupelnie z Twojej gadki Czacha nie rozumiem - wczesniej piszesz, ze 1) plfoto to forum gdzie sie czas traci 2) ale sie tam jednak wystawiasz bo 3) masz tam swoj krag ,,znajomych'' ktorych ogladasz (oceniasz? komentujesz? cokolwiek).Zamieszczone przez Czacha
wiec niby jak ktos ma docenic dobre fotki, skoro ludzie sa pozamykani w kregach swoich znajomych (tak jak Ty!) i nie chca oceniac innych (tracic czas), wiec jak? jak dobra fotka zostanie doceniona? chyba sie niejasno wyslawiasz....
edit:nie zapraszasz? mysle ze masz juz 1000 nowych obejrzen z faktu podania linku tutaj, wiec nie kokietujZamieszczone przez Czacha
![]()
Ostatnio edytowane przez gawryl ; 30-06-2005 o 23:05
plfoto nie powinno traktowac sie jako wyroczni - w tym sensie pisalem wczesniej. wystawiam sie nie po to aby dodac sobie otuchy, tylko po to, aby znajomi mogli zobaczyc co ostatnio zrobilem
to ze ja nie oceniam innych, nie znaczy ze inni postepuja tak samo - poza tym, tworzenie sie kregow (wzajemnej adoracji tez) nie jest niczym nowym i istnialo zawsze i wszedzie.. ja nie mam nerwow do plfoto gdzie na 4 zakladki pojawiaja sie 2 dobre zdjecia... to nie dla mnie.. wole ambitniejsze serwisy.. i nic na to nie poradze
chociaz i tam nie mam czasu oceniac i ogladac zbyt wiele zdjec - skupiam sie na najlepszych z danego dnia/tygodnia/miesiaca..
Co do plfoto to niestety jak się komuś da ocene "poprawne" i napisze że się nie podoba jego zdjęcie to zazwyczaj można liczyć na to że to samo ta osoba napisze pod zdjęciem tzw. odwet, syndrom niedocenionego fotografa który uważa że jego zdjęcia są najlepsze i nikt może uważać inaczej :-|
Co do zdjęcia Czachy to ono dla mnie jest poprawne/dobreNiczym mnie nie zachwyciło i nie wiem skąd to "wybitne"
Niestety masz Czacha racje że kiedyś było inaczej. Jeszcze rok temu na plfoto lądowało mało zdjęć kiepskich a nawet tragicznych na których oprócz braku kompozycji to jeszcze kolory blade, zdjęcia robione na Auto z tanich kompaktów (czasem tarafi się tak że 5 zdjęć pod rząd jest tragicznych).
Oczywiście są tam ludzie robiący fajne zdjęcia ale tak bym powiedział że jest ich ok 10-20% z całego plfoto. Najbardziej popularne i najwyzej oceniane zdjęcia to zdjęcia "czarno-białe" (bo to że ktoś zdejmie kolory w PS to jeszcze dla mnie nie jest b&w) i najlepiej jakby była na zdjęciu pani bez ubrania to odrazu "max'y" się sypią.
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
hmm plfoto... hehe
W tym serwisie nalepsze oceny mają moim zdaniem zdjęcia zachodów słonca gdzie 1/2 zdjęcia to czarna kupa ziemi (np. gory albo cuś) a druga połowa zdjęcia to słonce i chmury. Takie zdjęcia mają oceny wybitne. A przeważnie zdjęcia które cos pokazują, coś w sobie faktycznie mają. To są kompletnie niedoceniane. Nie mówie tu o sobie bo ja tam tylko wrzucam fote, pare razy lookne, odpowiem na komentarze pod moimi zdjęciami i to wszystko. Dałem sobie spokoj z komentowaniem zdjęc innych bo nic sobie z tego nie robią... Nawet jak faktycznie dobrze radze bo np. focie czegos brakuje. Czy kadr mogl by byc inny itp. to odbierają to jak atak na ich osobe i odrazu sie odcinają. A nie mam zamiaru sie kłócic z autorem zdjęcia.
Druga sprawa to TWA które sie tam tworzą. Wiele autorów ma stałych 'glądaczy' ich prac i widac to ze nawet jak zdjęcie nie zasługuje na taką ocene wybitną to wlasnie tak jest oceniane automatycznie bez zastanowienia sie oceniających. Ja osobiscie bym nie chciał zeby tak było... Ale juz coraz częsciej na to kompletnie zlewam. Bo system oceniania na plfoto jest tragiczny. Ale to inna kompletnie sprawa.
Przykładem TWA jest Ania Bujko: http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=547637