Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 89 z 89

Wątek: Czy plfoto to wyrocznia :>

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm... Wiemy dobrze jak jest z plfoto czy innymi podobnymi galeriami. W takim razie ciśnie się na usta pytanie.

Gdyby ktoś miał właśnie stworzyć i uruchomić galerię. Na jakich zasadach taka galeria musiała by działać, aby jak najbardziej wyeliminować opisane powyżej przypadki? Jak byście ją widzieli?

System ocen? Czy naprawdę konieczny? Jeśli nie, to co?
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Nie chcąc zakładać nowego wątku o galeriach internetowych , piszę tutaj :-)
    Powstała nowa galeria z możliwością oceny zdjęć, komentarzy i innych wodotrysków .
    Jest to pierwsza galeria w której się zarejestrowałem :-)
    http://www.foto.com.pl/ga/index.php

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Nie chcąc zakładać nowego wątku o galeriach internetowych , piszę tutaj :-)
    Powstała nowa galeria z możliwością oceny zdjęć, komentarzy i innych wodotrysków .
    Jest to pierwsza galeria w której się zarejestrowałem :-)
    http://www.foto.com.pl/ga/index.php
    łetam taki portal moze zalozyc sobie kazdy i to w przyslowiowe piec minut. ile takich galerii jeszcze powstanie?

Domyślnie

Poczytałem sobie ten wątek od początku MZ na plfoto jest tak jak statystycznie wszędzie. Wszędzi to w tym przypadku takie moje dziwne określenie "statystyczne". Otóż mamy zalew wszelakiej maści aparatów, aparacików, cyfrówek i cyfróweczek. "Pstrykanie" stało się masowym ruchem. Lawinowo rośnie liczba robionych zdjęć. Prawdopodobnie przez to maleje odsetek dobrych zdjęć. Ale nie sądzę aby malała liczba bezwzględna tychże. Więc MZ plfoto i inne serwisy (wczesniej czy później) stają się odbiciem tej statystyki. Obecnie prawie nie oceniam zdjęć albowiem kiedyś też zawyżałem moje oceny do czego się przyznaję. W kwestii skali ocen porblem jest dość spory. Byc może odrobinę poprawiłaby sytuację zmiana skali ocen na nieliniową. Chyba wiecie o co chodzi - duże przestrzenie (wizualnie-graficznie) na oceny od popr do db, małe na bdb i wyb. Ale to takie gdybanie. Wiele komentarzy i ocen było, jest i będzie tendencyjnych bo za mało pracujemy nad sobą. Chodzi mi o brak umiejętności takiego wewnętrznego skategoryzowania zdjęcia. Bez tego na wszystkie patrzymy w kategorii Grand Prix, a skutkuje to absolutnemu stawianiu jako pierwszego czynnika przy ocenie - własnego gustu. Pewne elementy tego zjawiska widać i powyższej dyskusji. Bo BW, bo zachód, bo kolorowe itp. Kwitki są bleeee, zdjęcia typu NG też bleeee - tego typu gusta/uprzedzenia występuja właśnie na plfoto i innych serwisach. Na koniec jedno wredne pytanie. Czy łatwiej jest zrobić równoważne emocjonalnie zdjęcie kwiatka czy człowieka?

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

czy plfoto to naprawde takie gow... kurcze dalem 2 fotki oceny sa w miare.. ale wiem ze mozna lapiej, no ale kurde na tej fotce http://www.plfoto.com/zdjecie.php?pi...action=addmark kolege chce az tak zajsc za skure ze 2 razy sobie kometuje i pisze GNIOT... moze i to jest gniot ale nie zeby tak wkurzac fotografujacego :-( co o tym sadzicie?
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    co o tym sadzicie?
    gniot

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    kolege chce az tak zajsc za skure ze 2 razy sobie kometuje i pisze GNIOT... moze i to jest gniot ale nie zeby tak wkurzac fotografujacego :-( co o tym sadzicie?
    Tytuł "pokazy" nijak się ma do tego co widać na zdjęciu... ot "łódka" na wodzie i to bez specjalnego pomysłu strzelona z nadbrzeża. Skoro sam przyznajesz że może gniot i inna osoba z plfoto komentuje że to gniot to nie rozumiem tego wkurzania się fotografującego.
    Osobiście nie uznaję takich krótkich komentarzy i wypadałoby podeprzeć swoją ocenę chociaż jednym zdaniem, ale faktycznie zdjęcie nie powala. Poza tym czasem kubeł zimnej wody przynosi pozytywne skutki więc pracuj.

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    gniot
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 02-03-2006 o 21:12
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

plfoto to odrębna "gałąź sztuki" - każdy poddaje się tzw publicznej ocenie - bo kto nie chce spróbować? Jednych to potem wciąga i uzależnia, inni - zostają przy swoim.Bo jak to wszyscy stwierdzili: łatwo tam manipulować. Wg mnie jak wszędzie - miernota i niechlujstwo dominują. Pseudo artystyczne wydumki krzyżują się z techniczną nieudolnością.Nadużywanie narzędzi PSa czy innych programów, brak rzetelnej wiedzy, powielanie pseudoteori czy wręcz: pomysłów.Ale - tak jest wszędzie! Ale - tym jaśniej błyszczą brylanty - a takich też tam nie brakuje. Sam mam tam odłożone takie zdjęcia że jak je oglądam to na zmianę: zrównoważona zazdrość (że to nie ja...) i poczucie radości - że nie "fajans" rządzi światem! Plfoto jest jak ostatnie wybory: niby każdy głosował na PO -to skąd wygrana PiSu i Samoobrony?! Jak disco - polo: totalny obciach ale przecież nikt tego nie sponsoruje!

SKRYTOBOJCA
    Guest

Domyślnie

Plfoto juz dawno zeszlo na psy, ale to dzieki temu ze kazdy moze kupic cyfraka juz za grosze i walic ile wlezie zdjec na serwis.
    Dzieki temu duzo fotoamatrow sie namnozylo, ktorzy nie patrza na swiatlo, kadr, poprawne parametry itp
    Widza fajnego pieska w ogrodku pstryk i na plfoto

Sam jestem fotoamatorem i nie mam sie pewnie czym zbytnio pochwalic, ale mam przynajmniej wiecej samokrytycyzmu do siebie.

Masa TWA na plfoto np. http://plfoto.com/83587/autor.html co fotka to WYBITNE.
    Ostatnio gdy za mocno zaczalem krytykowac TWA to skonczylem tak:
    http://plfoto.com/35044/autor.html

Ogolnie to pewnie sie obrazili admini za to http://skrytobojca.neostrada.pl/Koziowo.jpg
    Dostalem jedna wiadomosc od admina na priva a nastepnego dnia juz sie zalogowac nie moglem :>

Fakt ze pare dni wczesniej sie wynioslem z plfoto na dobre, wiec krzywda sie mi nie stala

Ale cenzura panuje!

EDIT:
    Wiem, wiem, archeologiem jestem
    Nie spojrzalem na date.

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów