Pokaż wyniki od 1 do 10 z 89

Wątek: Czy plfoto to wyrocznia :>

Mieszany widok

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coronado
    Kazde nawet najlepsze zdjecie przyrodnicze (takie najczesciej robie) ma okolo 4-5 raz mniej komentarzy i wyswietlen niz nawet najgorsze zdjecie z obnazonymi kobiecymi wdziekami...
    jest tak, ale nie z kazdym zdjeciem.. dobre zdjecia sa doceniane nawet gdy nie ma na niej golej kobiety czy tez jelenia na rykowisku o zachodzie slonca.. ale rozumiem, ze gorycz wynika z tego iz twoich oceniac nie chca?

reszty cytowal nie bede, bo uogolniasz, a tego robic sie nie powinno. plfoto ewoluowalo od swego powstania w cos gorszego niz bylo kiedys.. i malo miarodajnego jesli chodzi o wartosci estetyczno/artystyczno/fotograficzne

dla przykladu - http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=594599
    nie dosc ze fotka ma kiepskie kolory, to jeszcze ma miejscami przepalenia i kobiet tam brak - do tego, nie zapraszam nikogo pod swoje zdjecia, ani nie pozdrawiam nigdy na plfoto... ogolnie malo komentuje i oceniam... wiec - skad mam 99 ocen i ponad 1000 obejzen?

ale kazdy ma prawo czuc sie pokrzywdzony i niedoceniony - tylko ze mi to wisi czy mam 100 ocen czy 30... bo zdjecia nie robie pod plfoto a dla siebie, zas jesli chce poznac opinie ludzi ktorzy naprawde znaja sie na fotografii i sa nieco bardziej rozwienieci emocjonalnie - wrzucam je na altphotos...

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    jest tak, ale nie z kazdym zdjeciem.. dobre zdjecia sa doceniane nawet gdy nie ma na niej golej kobiety czy tez jelenia na rykowisku o zachodzie slonca..
    to juz nic zupelnie z Twojej gadki Czacha nie rozumiem - wczesniej piszesz, ze 1) plfoto to forum gdzie sie czas traci 2) ale sie tam jednak wystawiasz bo 3) masz tam swoj krag ,,znajomych'' ktorych ogladasz (oceniasz? komentujesz? cokolwiek).
    wiec niby jak ktos ma docenic dobre fotki, skoro ludzie sa pozamykani w kregach swoich znajomych (tak jak Ty!) i nie chca oceniac innych (tracic czas), wiec jak? jak dobra fotka zostanie doceniona? chyba sie niejasno wyslawiasz....

edit:
    nie dosc ze fotka ma kiepskie kolory, to jeszcze ma miejscami przepalenia i kobiet tam brak - do tego, nie zapraszam nikogo pod swoje zdjecia, ani nie pozdrawiam nigdy na plfoto... ogolnie malo komentuje i oceniam... wiec - skad mam 99 ocen i ponad 1000 obejzen?
    nie zapraszasz? mysle ze masz juz 1000 nowych obejrzen z faktu podania linku tutaj, wiec nie kokietuj
    Ostatnio edytowane przez gawryl ; 30-06-2005 o 23:05
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Co do plfoto to niestety jak się komuś da ocene "poprawne" i napisze że się nie podoba jego zdjęcie to zazwyczaj można liczyć na to że to samo ta osoba napisze pod zdjęciem tzw. odwet, syndrom niedocenionego fotografa który uważa że jego zdjęcia są najlepsze i nikt może uważać inaczej :-|

Co do zdjęcia Czachy to ono dla mnie jest poprawne/dobre Niczym mnie nie zachwyciło i nie wiem skąd to "wybitne"

Niestety masz Czacha racje że kiedyś było inaczej. Jeszcze rok temu na plfoto lądowało mało zdjęć kiepskich a nawet tragicznych na których oprócz braku kompozycji to jeszcze kolory blade, zdjęcia robione na Auto z tanich kompaktów (czasem tarafi się tak że 5 zdjęć pod rząd jest tragicznych).

Oczywiście są tam ludzie robiący fajne zdjęcia ale tak bym powiedział że jest ich ok 10-20% z całego plfoto. Najbardziej popularne i najwyzej oceniane zdjęcia to zdjęcia "czarno-białe" (bo to że ktoś zdejmie kolory w PS to jeszcze dla mnie nie jest b&w) i najlepiej jakby była na zdjęciu pani bez ubrania to odrazu "max'y" się sypią.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

jest tak, ale nie z kazdym zdjeciem.. dobre zdjecia sa doceniane nawet gdy nie ma na niej golej kobiety czy tez jelenia na rykowisku o zachodzie slonca..ale rozumiem, ze gorycz wynika z tego iz twoich oceniac nie chca?
    po co sie bawisz wiec w psychologa? chyba nic jednak nie rozumiesz, skoro z jednej strony mowisz koledze, ze dobre zdjecie zostanie docenione, a jednoczesnie piszesz, ze nie oceniasz, bo szkoda czasu... powinienes nie medrkowac (probujac rozgryzc ludzkie stany emocjonalne (tu:,,rozumiem,ze gorycz wynika'')) tylko albo tak nie pisac, albo ... zaczac oceniac na plfoto
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie to, zeby mnie frustracja meczyla czy cos w tym stylu, bo generalnie lata mi kolo... pachwiny to, czy mam oceny wybitne czy dobre (osobiscie wolalbym raczej dostawac te drugie, przynajmniej wiedzialbym ze sa szczere), ale...

A sprobuj przeprowadzic maly eksperyment socjologiczny - zarejestruj nowego usera pod zupelnie innym nickiem, podaj inne miasto... i wrzuc jedno ze swoich zdjec (nie publlikowanych wczesniej na plfoto) jako barometr.
    Jak myslisz... zbierze choc 10 ocen? ;-) No dobra... 10 moze zbierze, ale nie sadze zeby 20 przekroczylo

I o to wlasnie chodzi - ludzie na plfoto przywykli do tego, ze w dobrym tonie lezy smarowanie **** miodem uzytkownikom o najbardziej znanych nickach (Dragan, lanolina, Basia Bajka itepe). Nie mowie oczywiscie, ze to sa cieniasy, ale zdarzaja im sie zdjecia, ktore w moich oczach zasluguja na ocene najwyzej dobra... a tymczasem srednia trzyma sie w polowie wybitnego przy ilosci oddanych glosow na poziomie 100-200 ;-)

Jako przyklad niech posluzy chocby ten gniotek:
    http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=660524

A tak BTW to ostatnie zdjecie Dragana (Blekitna krew) jest IMHO po prostu paskudne - jeszcze bylbym w stanie zrozumiec sportretowanie w ten sposob starszej osoby, ale jesli zamierzal szerokim katem i takim podbijaniem zylakow ;-) w PSie pokazac urode modelki, to.... sorry
    Choc oczywiscie - jak sie mozna domyslac - srednia ocen na standardowym poziomie, a peany na jego czesc przyprawiaja o mdlosci ;-)

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

reszty cytowal nie bede, bo uogolniasz, a tego robic sie nie powinno.
    Tego nie rozumiem - dlaczego nie powinno sie uogolniac? Jak inaczej mozna w prosty sposob opisac takie zjawisko jak system oceniania na plfoto?

ale kazdy ma prawo czuc sie pokrzywdzony i niedoceniony
    Wcale nie chodzi mi o to, ze ktos moze czuc sie pokrzywdzony i niedoceniony tylko tak jak watek sie toczyl - plfoto nie jest miarodajnym miejscem do oceniania zdjec i tyle. Osobiscie ciesze sie jak jakies z moich zdjec wzbudza zainteresowanie i przewaznie tak sie dzieje ale nie jest to dla mnie zadnym wyznacznikiem.

Pozdrawiam i ide sie pakowac na 3 dni focenia ;-)
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Uprawnienia umieszczania postów